Lampy a ... nasze bezpieczenstwo.

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

_idu

Post autor: _idu »

Alek pisze:Ja nie twierdzę, że nie wyparuje. Skutecznie jednak zmniejsza parowanie. Zaś w przypadku układu woda-rtęć praktycznie zatrzymuje parowanie.
Niestey nie. Predzej cialo stałe. Przejrzyuj sobie wartosci wspolczynnikow dyfuzji w roznych osrodkach. Zauwazysz ze ciecze nie sa az tak istotna bariera.

Zreszta najlepszym przykladem na dyfuzje w ciałach stałych jest ciekły wodor, ktorego nie jest w stanie zatrzymać nawet pojemnik metalowy. Daje się zauważyc ucieczkę wodoru ze szczelnie zamkniętego pojemnika metalowego. Ale to nie jest główna przyczyna ze tak się nie przechowuje wodoru - wodor H2 ma dwie odmiany różniące się spinem (wzajemnym kierunkiem wirowania) ruchu elektronów na orbicie. Jednego jest 75% drugigo 25%. W przypadku skroplonego wodoru jedna z postaci przechodzi w drugą z wydzieleniem sporej ilości ciepła. A to powoduje w koncu coś co kumpel nazywał "małe boom boom"... Najlepszą metodą przechowywania wodoru był wodorek litu LiH. Wystarcza woda do uwolnenienia gazowego wodoru. LiH + H20 -> LiOH + H2

Dyfuzja w ciałach stałych jest np. powodem tego ze przyrządy półprzewodnikowe mają mniejsza trwałość niż pierwotnie to szacowano.
A wracając do lamp - dyfuzja baru i niklu w katodzie tlenkowej.
Adrian
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Adrian »

No i zawiazala sie dyskusja ;) I bardzo dobrze, bo nauczylem sie czegos nowego.

Co do rteci, to sam mam ze 20 wylacznikow rteciowych do czujnikow przechylowych. Cuda te montowalo sie m.in. w samochodach (alarmy) ;) W pudelku znajduja sie 3 takie wylaczniki - do detekecji ruchu w 3 plaszczyznach. Mam takze kilka elektromagnetycznych przekaznikow rteciowych. W razie, jak mi sufit spadnie na glowe (i te wylaczniki).... juz chyba wolalbym zginac pod gruzami, chociaz podobno smierc od rteci jest bardzo przyjemna ;)

No i pomyslcie chwile - kiedys te przekazniki byly chyba dosc popularne. Rteci w nich wiecej, niz w 20 termometrach. Stluczka... ? ;)
szalony

Post autor: szalony »

Adrian pisze:No i zawiazala sie dyskusja ;) I bardzo dobrze, bo nauczylem sie czegos nowego.

Co do rteci, to sam mam ze 20 wylacznikow rteciowych do czujnikow przechylowych. Cuda te montowalo sie m.in. w samochodach (alarmy) ;) W pudelku znajduja sie 3 takie wylaczniki - do detekecji ruchu w 3 plaszczyznach. Mam takze kilka elektromagnetycznych przekaznikow rteciowych. W razie, jak mi sufit spadnie na glowe (i te wylaczniki).... juz chyba wolalbym zginac pod gruzami, chociaz podobno smierc od rteci jest bardzo przyjemna ;)

No i pomyslcie chwile - kiedys te przekazniki byly chyba dosc popularne. Rteci w nich wiecej, niz w 20 termometrach. Stluczka... ? ;)
Zeby rtec cie zalatwila od razu musisz naprawde sporo wchlonac, a jak jest stluczka, to pary sie rozleza po wolnym powietrzu. Tak to rtec sie kumuluje w organizmie - i mozesz miec przykre niespodzianki w pryszlosci, a co gorsza - Twoje dzieci.

Nie wiem, z czego pochodza moje przelaczniki (p.s - nie wiedzialem, ze byly stosowane w samochodach). Zapewne sa starsze ode mnie, i byly w domu zanim przyszedlem na swiat ;) Mam nadzieje, ze rteci nie uzywa sie w przemysle zbozowym - wszak moj Dziadek pracowal w warsztatach PZZ :lol:

Jak znajde, to sfotografuje.
Alek

Post autor: Alek »

Tak, są dwie odmiany wodoru- ortowodór i parawodór. Wodór jednak ma małe cząsteczki. Atom rtęci zaś jest relatywnie ciężki i duży.

Nie znam niestety współczynnika dyfuzji rtęci przez wodę. A może Ty wiesz ile on wynosi?
szalony

Ze starej szafki ozdabiajacej pokoj wyciagamy pudelko udajace alabaster (paskudne), i oto sa: ( :) )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
_idu

Alek - mozna sie spodziewac podobnej poprocji pomiedzy dyfuzja rteci w ciele stalym i w wodzie do dyfuzji innej substancji w ciele stałym i w wodzie.

Odstepstwa od takiego przyblizenia - moga wynikac z reakcji chemicznych dyfundujacego skladnika z medium przez ktore dyfunduje (plus wiazania slabsze od chemiacznych - przykladem sa wodorowe wiazania).
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Skuteczne zneutralizowanie rtęci która wysypala się w szczelniny podłogi itd, to zasypanie jej siarką tworzy się siarczek rtęci (cynober) i można spać spokojnie :-).
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Alek

Post autor: Alek »

Podobno neutralizowanie siarką nie jest aż tak skuteczne jak się powszechnie mniema. Tym niemniej rzeczywiście szczeliny warto zasypywać siarką. Widziałem też specjalny proszek do neutralizacji rtęci, ale nie wiem co to było. Był użyty gdy wypadły resztki rtęci z pomp dyfuzyjnych.
_idu

Nie chodzi o super skutecznosc ale:
- rtec l"chetnie" reaguje z siarka,
- siarka to najlatwiejsza w dostepie substancja reagujaca z rtecia
- siarczek rteci ma niska lotnosc w stosunku do innych prostych zwiazkow rteci.

to tyle. nie jest to ideal ale mozliwie najlepsze zneutralizowanie parowania rozlanej rteci.
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: futrzaczek2 »

:arrow: szalony
Miałem 30 sztuk takich czujników. Poszedłem z tym do szkolnej pracowni chemicznej, a tam moja chemiczka profesjonalnie potłukła pod dygestorium to dziadostwo i utarła z siarką. Jeżeli chcesz to wywalić, to może spróbuj takiego chwytu?
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
szalony

futrzaczek2 pisze::arrow: szalony
Miałem 30 sztuk takich czujników. Poszedłem z tym do szkolnej pracowni chemicznej, a tam moja chemiczka profesjonalnie potłukła pod dygestorium to dziadostwo i utarła z siarką. Jeżeli chcesz to wywalić, to może spróbuj takiego chwytu?
Wywalic ? W zyciu ! :)
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Nie mogłem spać w nocy wiedząc, że mam pod sobą ok. 200g rtęci :)
jantu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jantu »

Witam!
Szanowni Koledzy.Kazdy z nas,szczegolnie starsi nosili bardzo dlugie lata, a moze nosza jeszcze w ustach piekne wypelnienia zebow-czym?
Wlasnie amalgamatem rteciowym,a bylo tego nieraz nie malo.
Co wy na to?
jantu
Po pierwsze-nie nudzic sie......
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Rtęć w postaci kuleczek w czekoladkach za komuny była używana jako środek przeczyszczający... :roll: (nie)stety, znam to tylko z opowiadań.
jantu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jantu »

Nie no az takimi dobrodziejami to oni nie byli.Rtec byla dosc droga. a tak z drugiej strony to byloby juz nieludzkie.
jantu
Po pierwsze-nie nudzic sie......