Transformator głośnikowy z TWOP'a...

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Transformator głośnikowy z TWOP'a...

Post autor: futrzaczek2 »

Witam :)
Dorwałem trafko TWOP-19/40/30/666. Ma ono 2840 zwojów drutem 0,14 i 405 zwojów drutem 0,35. Ma też piękną szczelinę :D czy po ew. przewinięciu wtórnego dałoby się toto zastosować pod EL84? Jak czytałem, pod tą lampę stosuje się ok. 3000 zwojów. Pasmo przenoszenia ważne nie jest, to będzie w gitarowcu. (moje pierwsze zamówienie!) Przekrój kolumny środkowej jest większy niż w trafie z radia Tatry, które też pracowało z EL84.

Ps. Jeżeli ten pomysł nie wypali, to chcę uzyć trafka z radia Tatry. Tu jest schemat tegoż radia.. Według szybkich obliczeń pod zaciski E-F moge podpiąć głośnik 4 omy. Czy mam rację i czy wydobędę wtedy maksymalną moc trafka?
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
Urban Turban
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Urban Turban »

W kwestii gitary każdy eksperyment jest conajmniej uzasadniony, a wręcz wskazany ;)
W Twoim wypadku wypadałoby nawinąć nowe wtórne - jakieś 114 zw drutem ok. 0.6 mm. Sam będę kombinował z trafkiem od ramki w se, tylko że moje ma już odpowiednią przekładnię i grubszy drut na wtórnym. W chwili wolnej od kolosów pobawię się końcówką na el82, może być ciekawie...
Zwróć uwagę też na jeden ze wzmacniaczy w dziale DIY Fonaru - Audiomaster 12. Z tego co pamiętam on także ma transformatory głośnikowe wykonane na rdzeniach od TWOPów.
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Urban Turban pisze:W kwestii gitary każdy eksperyment jest conajmniej uzasadniony, a wręcz wskazany ;)
W Twoim wypadku wypadałoby nawinąć nowe wtórne - jakieś 114 zw drutem ok. 0.6 mm. Sam będę kombinował z trafkiem od ramki w se, tylko że moje ma już odpowiednią przekładnię i grubszy drut na wtórnym. W chwili wolnej od kolosów pobawię się końcówką na el82, może być ciekawie...
Zwróć uwagę też na jeden ze wzmacniaczy w dziale DIY Fonaru - Audiomaster 12. Z tego co pamiętam on także ma transformatory głośnikowe wykonane na rdzeniach od TWOPów.
Wskazany? Dobrze wiedzieć ;)
Wtórne postaram się przewinąć, ale czy pierwotne wytrzyma napięcie rzędu 250V? I czy na pierwotnym starczy zwojów? Obliczenia mówią, że jest dobrze, ale teoria i praktyka to trzy różne rzeczy :)
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

futrzaczek2 pisze:
Urban Turban pisze:W kwestii gitary każdy eksperyment jest conajmniej uzasadniony, a wręcz wskazany ;)
Wskazany? Dobrze wiedzieć ;)
Wtórne postaram się przewinąć, ale czy pierwotne wytrzyma napięcie rzędu 250V? I czy na pierwotnym starczy zwojów? Obliczenia mówią, że jest dobrze, ale teoria i praktyka to trzy różne rzeczy :)

bez przesady. A niby dlaczego ma nie wytrzymać. Trzeba pamiętać tylko że dla 8 Ohm przekładnia powinna wynosić około 25-27; a dla 4 Ohm ok 37.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

W przypadku zastosowań gitarowych przekładnia nie jest krytyczna. Dopóki jest w granicach 60-140% optymalnej to sie nie przejmuję i wszystko mi dobrze działa.
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Na razie sobie TWOP'a daruję :roll:
Czy zna ktoś odpowiedź na pytanie:
Ps. Jeżeli ten pomysł nie wypali, to chcę uzyć trafka z radia Tatry. Tu jest schemat tegoż radia.. Według szybkich obliczeń pod zaciski E-F moge podpiąć głośnik 4 omy. Czy mam rację i czy wydobędę wtedy maksymalną moc trafka?
Bo jednak użyję tego trafka z Tatr :)
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

jethrotull pisze:W przypadku zastosowań gitarowych przekładnia nie jest krytyczna. Dopóki jest w granicach 60-140% optymalnej to sie nie przejmuję i wszystko mi dobrze działa.
no może nie krytyczna, ale jak się już nawija to chyba lepiej nawinąć poprawnie. Druga sprawa, że o ile niedopasowanie wprowadza dodatkowe zniekształcenia i harmoniczne co jest fajne w giatrowcach to także powoduje ubytek mocy (jak Ra jest większe niż powinno), może niewielki ale zawsze. Np. Trafo telewizyjne TG3,5-15-666 z lazuryta. Pracowało z PL84 czyli trzystumiliamperowym odpowiednikiem EL86, która to lampa powinna mieć małe Ra=2k5 a te trafo daje Ra około 4k, a więc procentowo różnica jest spora mimo typowej aplikacji dla 2k5. Lampa ta jest dość silna, a w OTV taka moc nie była chyba potrzebna więc większe Ra miało spowodować chyba mniejszą moc, choć pewny taki tego nie jestem. Może ktoś wie coś więcej?
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Powiem tyle, że w pierwszej konstrukcji omyłkowo użyłem uzwojenia 4R do głośnika 8R. W porównaniu do poprawnie zbudowanego wzmacniacza różnica oddawanej mocy jest jak dla mnie pomijalna. Brzmi dobrze, chyba już tak zostawię, na razie wzmacniacz użytkuję i gra na tyle dobrze że przez pół roku nie chciało mi się wykonać tej prostej poprawki (przelutowanie jednego kabelka do TG2.5).
Oczywiście jak się samemu nawija to warto to zrobić najlepiej jak się da, chociaż ja chyba bym zrobił uzwojenie uniwersalne 6R zamiast odczepu.
Pozdrawiam.
petersz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: petersz »

W swoim gitarowcu mam właśnie TG 2,5-1-666 i muszę powiedzieć, że słychać różnicę (niewielką, ale jednak) przy przełączaniu 8/4 Ohm (głośnik mam 8 Ohm). Brzmienie też zdaje być się nieco lepsze przy dopasowaniu impedancji. Jethrotull, spróbuj zamontować sobię przełącznik od odczepów swojego TG i zobacz, czy u Ciebie też słychać różnicę :-)

Pozdr.

P.S.
Oj, też mi marzy się własnoręczne nawijanie traf, eh... Marzenia...
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Jasne że będzie słychać. Nie mówię że nie będzie tylko że przy niedokładnym dopasowaniu też działa w porządku.
A przełącznik to o tyle kiepski pomysł że w momencie przełączenia trafo będzie grało beż obciążenia ;)
Pozdrawiam.
petersz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: petersz »

A przełącznik to o tyle kiepski pomysł że w momencie przełączenia trafo będzie grało beż obciążenia
Ale czy ten ułamek sekundy może spowodować trafa uszkodzenie? Wydaje mi się, że raczej chyba nie... Poza tym - najczęściej nie gra się przy przełączaniu impedancji wzmacniacza ;-)

Pozdr.
Nie mówię że nie będzie tylko że przy niedokładnym dopasowaniu też działa w porządku
Hmmm... No, ale jeśli może działać lepiej, to czemu nie? :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

petersz pisze:Ale czy ten ułamek sekundy może spowodować trafa uszkodzenie?
Jeżeli sygnał będzie akurat duży, to może. Ułamek sekundy wystarczy na przebicie izolacji.
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

petersz pisze:
A przełącznik to o tyle kiepski pomysł że w momencie przełączenia trafo będzie grało beż obciążenia
Ale czy ten ułamek sekundy może spowodować trafa uszkodzenie? Wydaje mi się, że raczej chyba nie... Poza tym - najczęściej nie gra się przy przełączaniu impedancji wzmacniacza ;-)
aa, no tak, ale skoro tak to już lepiej dwa gniazda zrobić i zrezygnować w ogóle z pstryczka. Myślałem że ten pstryczek ma być właśnie do przęłączania w biegu. A spalić to się faktycznie hcyba nie spali, kiedyś mi się odlutował przewód po wtórnej stronie trafa głośnikowego, wzmacniacz nie grał, więc żeby zobaczyć co mu jest (czy nei gra w ogóle czy tylko bardzo cicho) rozkręciłem og na full i przyłoiłem struny. Nic się złego nie stało.

Pozdr.
Nie mówię że nie będzie tylko że przy niedokładnym dopasowaniu też działa w porządku
Hmmm... No, ale jeśli może działać lepiej, to czemu nie? :)
Zgadzam się całkowicie. Jak się samemu nawija to najlepiej zrobić to porządnie. Co prawda czytałem na jakiejś amerykańskiej stronie o samorobnych wzmacniaczach gitarowych o tym jakie (korzystne) efekty akustyczne powoduje lekkie niedopasowanie impedancji, ale wydaje mi się że to gitarowy odpowiednik audiofilskich mitów.
Pozdrawiam serdecznie.
Rapid130
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Rapid130 »

A ja kiedys użyłem TWOPa do końcówki na ECL86. I grało zupełnie przyzwoicie pomimo niedopasowania.
lukas2
15...19 postów
15...19 postów

TWOP &/80/30/666

Post autor: lukas2 »

Z takiego rozebranego rdzenia to chyba tylko SE na el84(6p14p)-jakie byście radzili parametry uzwojenia pierwotnego i wtórnego na taki właśnie rdzeń?
Pozdrawiam!