Oscyloskop - parametry.

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Oscyloskop - parametry.

Post autor: painlust »

Chciałbym sobie kupić oscyloskop. Jakie parametry powinien takowy posiadać aby można było za jego pomocą sprawdzić wszystko co można w ukladach lampowych audio? Myślałem także nad przystawką do laptopa, ale profesjonalne przystawki chodzą drożej niż oscyloskopy. Tanie przystawki sprzedawane są jako urządzenia do diagnostyki samochodu i pewnie się nie nadają za bardzo. Co powiecie na taki oscyloskop:

http://www.allegro.pl/item140065547_gou ... miec_.html

bardzo duże prawdopodobieństwo, że nie będzie mnie na niego stać.

albo taką chińszczyznę:

http://www.allegro.pl/item140027307_osc ... 4247b.html

albo to:

http://www.allegro.pl/item140023876_osc ... r_508.html
OTLamp

Re: Oscyloskop - parametry.

Post autor: OTLamp »

Z tymi to daj sobie spokój, to by była bardzo zła inwestycja. Ja bym Ci radził kupić jakiś z Radiotechniki Wrocław lub Tesli.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

no a ten pierwszy? Co prawda jest bez sądy (taka to jakieś 200PLN dodatkowo), ale czy jest warty takich pieniędzy?
OTLamp

painlust pisze:no a ten pierwszy? Co prawda jest bez sądy (taka to jakieś 200PLN dodatkowo), ale czy jest warty takich pieniędzy?
Ja bym go nie kupił. Za połowę tych pieniędzy można kupić co prawda nieco starszy sprzęt (i może większy gabarytowo), ale o znacznie lepszych parametrach.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

OTLamp pisze:
painlust pisze:no a ten pierwszy? Co prawda jest bez sądy (taka to jakieś 200PLN dodatkowo), ale czy jest warty takich pieniędzy?
Ja bym go nie kupił. Za połowę tych pieniędzy można kupić co prawda nieco starszy sprzęt (i może większy gabarytowo), ale o znacznie lepszych parametrach.
właśnie te gabaryty polskich oscyloskopów mnie przerażają. Nie wiem czy będę miał miejsce na taką kolubrynę. Dlaczego byłem taki głupi, że sprzedałem swój poprzedni malutki radziecki oscyloskop. Mial dwa kanały i multimetr. Ale wtedy miałem ze 20 lat i długi.... a to była jedyna wartościowa rzecz jaka do mnie należała.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

OTLamp

W zasadzie ich parametry nie różnią się kolosalnie. Ja bym Ci radził pojechać na schaberplatz i zapytać rozbieracza. On takie oscyloskopy sprzedawał po kilkadziesiąt zł i w większości sprawne lub wymagające niewielkich napraw (np. przeczyszczenie styków przełączników).
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

OTLamp pisze:
W zasadzie ich parametry nie różnią się kolosalnie. Ja bym Ci radził pojechać na schaberplatz i zapytać rozbieracza. On takie oscyloskopy sprzedawał po kilkadziesiąt zł i w większości sprawne lub wymagające niewielkich napraw (np. przeczyszczenie styków przełączników).
Chciałbym nabyć jednak przyżąd w pełni sprawny. bez jego naprawiania. Na 300PLN to mnie jeszcze stać. Do mnie do miasta na szaberplac gość przywiził piękny lampowy wojskowy oscyloskop. Wszystkie napisy miał po niemiecku. Nie odważyłem się go jednak kupić. Nie mam tyle doświadczenia aby grzebać w przyżądach pomiarowych.
OTLamp

painlust pisze:
Chciałbym nabyć jednak przyżąd w pełni sprawny. bez jego naprawiania. Na 300PLN to mnie jeszcze stać. Do mnie do miasta na szaberplac gość przywiził piękny lampowy wojskowy oscyloskop.
Hmm, no to może spróbuj powalczyć o ten drugi. Sprzedający dodaje oryginalne instrukcje, które kiedyś mogą się przydać.

painlust pisze: Wszystkie napisy miał po niemiecku. Nie odważyłem się go jednak kupić. Nie mam tyle doświadczenia aby grzebać w przyżądach pomiarowych.
No ale z takim podejściem to nigdy nie nabędziesz tego doświadczenia. Zresztą do przeczyszczenia styków nie potrzeba żadnego doświadczenia.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Pod warunkiem, że tylko styki są do przeczyszczenia, a nie walnięte coś innego. Tanio pewnie można nabyć ten ostatni bo niewielu ludzi zdecyduje się wpłacić kasę na konto nowicjuszowi. Pozatym wygląda na sprawny...

o ten drugi to się starsznie leją. Ciekawe w czym jest lepszy od tego pierwszego co go nikt nie licytuje.
OTLamp

painlust pisze: o ten drugi to się starsznie leją. Ciekawe w czym jest lepszy od tego pierwszego co go nikt nie licytuje.
Ten drugi ma nieco większe pasmo i miał do niedawna mniejszą cenę od pierwszego, ponadto są oryginalne instrukcje. Nie wiesz też, ile osób obserwuje ten pierwszy.
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

OTLamp pisze:
painlust pisze: o ten drugi to się starsznie leją. Ciekawe w czym jest lepszy od tego pierwszego co go nikt nie licytuje.
Ten drugi ma nieco większe pasmo i miał do niedawna mniejszą cenę od pierwszego, ponadto są oryginalne instrukcje. Nie wiesz też, ile osób obserwuje ten pierwszy.
Może to sprawdzę i dam te 250PLN. Szkoda, że żaden z nich nie ma sondy - przynajmniej nic o tym nie pisze. A co do pasma to chyba w audio 20MHz to aż nadto.
ODPOWIEDZ