kolorowa tv na cz.białym kineskopie

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

mizgu
75...99 postów
75...99 postów

kolorowa tv na cz.białym kineskopie

Post autor: mizgu »

Zainteresowała mnie sprawa koloryzowania obrazu mechanicznie tzn po przez obracający się filtr kolorowy ze składowymi kolorami rgb, znalazłem na tej stronce taki bajer http://www.earlytelevision.org/tv_color ... versy.html. Wieziałem od dość długiego czasu że pierwsze tv kolorowe miały taki filtr ale że były przystawki do tv czb to nie, Jednak interesuje mnie to czy taki bajer będzie działał w systemie pal, czy jest on jakoś sterowany składowymi barwy z sygnału tv i czy takie wynalazki były robione w europie a sczegulnie interesuje mnie część bloku wschodniego. No i zasadnicze pytanie jak to działa na polskim necie nic niema a angielskiego nieznam zbyt dobrze :(
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

temat przystawek już był kiedyś na triodzie poruszany
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: kolorowa tv na cz.białym kineskopie

Post autor: tszczesn »

mizgu pisze:Zainteresowała mnie sprawa koloryzowania obrazu mechanicznie tzn po przez obracający się filtr kolorowy ze składowymi kolorami rgb, znalazłem na tej stronce taki bajer http://www.earlytelevision.org/tv_color ... versy.html. Wieziałem od dość długiego czasu że pierwsze tv kolorowe miały taki filtr ale że były przystawki do tv czb to nie, Jednak interesuje mnie to czy taki bajer będzie działał w systemie pal, czy jest on jakoś sterowany składowymi barwy z sygnału tv i czy takie wynalazki były robione w europie a sczegulnie interesuje mnie część bloku wschodniego. No i zasadnicze pytanie jak to działa na polskim necie nic niema a angielskiego nieznam zbyt dobrze :(
Takie systemy nie były produkowane, były to różne laboratoryjne i prototypowe układy, w szerszej praktyce nie stosowane. Ich główną wadą jest konieczność naprzemiennej emisji sygnałów RGB, dokładna synchornizacja obrotów tarczy filtra z sygnałem wizji, oraz konieczność zgrania położenia różnokolorowych obrazów, oraz co z tego wszystkiego wynika - kompletne niekompatybilność z systemem monochromatycznym. Do tego awaryjść układów mechanicznych tez nie była bez znaczenia.

Sygnału PAL (ani żadnego innego współczesnego systemu TVC) nie da się na czymś takim wyświelić.
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: krzkomar »

Ale pewnie by sie dało wyświetlić z użyciem filtru z paskami kolorowymi. Tylko sygnał sterujący katodę trzeba byłoby multipleksować i zgrać f multipleksowania z ruchem plamki na ekranie oraz fazę (aby przemiatanie kolejnych barw zaczynało sie od właściwego paska barwnego naklejonego na ekran).
Krzysztof Komarnicki
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

krzkomar pisze:Ale pewnie by sie dało wyświetlić z użyciem filtru z paskami kolorowymi. Tylko sygnał sterujący katodę trzeba byłoby multipleksować i zgrać f multipleksowania z ruchem plamki na ekranie oraz fazę (aby przemiatanie kolejnych barw zaczynało sie od właściwego paska barwnego naklejonego na ekran).
Czyli chcesz przerobić kineskop monochromatyczny na kolorowy :)

Ale to nie zadziała, bo albo będziesz musiał się zawsze patrzeć idealnie z tego samego punktu, albo piksele zrobić wielkie jak pięść. Inaczej paralaksa cię zabije.
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

No tak, paralaksa byłaby b duża, biorac pod uwagę grubość szkła na ekranie. To tylko rozważania teoretyczne, w sumie ciekawe, czemu tak sie tego teraz nie stosuje, bo przecież można byłoby zrobić kineskop kolorowy z pojedynczą wyrzutnią, a o ile mniej byłby skomplikowany wewnątrz (nie potrzeba maskownicy, ustawiania zbieżności itp) kosztem układu elektronicznego (luminofor byłby kolorowy identyczny jak to się teraz stosuje).
Krzysztof Komarnicki
Alek

Post autor: Alek »

takie cudeńka były i chyba nazywało się to chromatron indeksowy jednodziałowy.
Awatar użytkownika
krzkomar
250...374 postów
250...374 postów

A czemu się nie przyjął ?
Krzysztof Komarnicki
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

krzkomar pisze:A czemu się nie przyjął ?
Niespecjalnie wygodna elektronika - konieczność naprawdę bardzo szybkiego przełączania pomiędy dwoma sygnałami analogowymi, z zachowaniem składowej stałej, plamki luminoforu muszą mieć identyczny 'czas przelotu' wiązki, gigantyczna wrażliwość na cokolwiek - zmień rozmiar obrazu (amplitudę prądów odchylania) o 0.1% i podziwiaj tęczę. Do tego do czego synchronizować przełączanie sygnałów RGB?
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Ale jednak takie rozwiązanie bywa stosowane we współczesnych (albo prawie współczesnych, zanim nie weszło DV) kamerowidach jeżeli chodzi o kolorowy wizjer.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

kaem pisze:Ale jednak takie rozwiązanie bywa stosowane we współczesnych (albo prawie współczesnych, zanim nie weszło DV) kamerowidach jeżeli chodzi o kolorowy wizjer.
W wizjer patrzysz zawsze pod tym samym kątem. No i podejrzewam, że cena układów odchylających nie jest tam ta wazna jak w zwykłym OTV.
mizgu
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: mizgu »

Znalazłem przystawke która niby koloryzowała system cbs oraz NTSC !!! jak to morzliwe ??? http://www.hawestv.com/mtv_color/colrtel_block.htm No chyba że źle zrozumiałem z opisu (angielskiego nie znam dobrze)
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Możliwe, możliwe. Ale jakość tego kiepska. Rzecz polega na synchronizowaniu kolorowej tarczy ze wzmacniaczami sygnalów kolorów wyświetlanych na lampie kineskopowej (czerwony kolor filtra - czerwona skladowa wyświetlana na ekranie). Z pozoru dosyć proste, ale ze względu na mechanizm skomplikowane. Na szczęście wymyślono inne systemy telewizji kolorowej i w/w rozwiązanie odeszło do lamusa.
_idu

Post autor: _idu »

kaem pisze:Ale jednak takie rozwiązanie bywa stosowane we współczesnych (albo prawie współczesnych, zanim nie weszło DV) kamerowidach jeżeli chodzi o kolorowy wizjer.
Tyle że już od wielu lat są tam wyświetlacze LCD.....
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

STUDI pisze:
Tyle że już od wielu lat są tam wyświetlacze LCD.....
Nie zawsze. Taka Sony PDW530 ma kineskopik, a przynajmiej ptzretwornicę do niego, choć obraz w wizjerze jakoś mi na kineskopowy wyglądał.