Jednoobwodówka i jej możliwości odbiorcze
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Jednoobwodówka i jej możliwości odbiorcze
Wczoraj w moje ręce trafił odbiornik Telegrafia Triumf Bali . Jest to jednoobwodówka z 1936 roku zbudowana na lampach AF7, AL4, AZ1 .
Odbiornik jest kompletny ale do pierwszego uruchomienia trzeba włożyć sporo pracy . Ponieważ jest to moj pierwszy przedwojenny odbiornik bez przemiany częstotliwości nie wiem czego mozna się spodziewać po takim odbiorniku już uruchomionym - mam na mysli czułość ew. ilość odbieranych stacji. W związku z tym mam prośbe do szanownych kolegów o podzielenie sie osiągnięciami w ilosci i jakości odbieranych stacji na posiadanych odbiornikach .
Jeśli chodzi o odbiór radiowy w moich okolicach -wioska 15 km na zachód od Rybnika( dom jednorodzinny) to na odbiorniku superheterodynowym VEF BALTKIA z anteną w postaci 3 m przewodu luzno rozłożonego na podłodze na zakresie Dł :
całodobowo W-wa I oraz Praga . Na zakresie ŚR 2 stacje czeskie . Wieczorem dochodzi dodatkowo kilkadziesiąt stacji na średnich i kilka na zakresie dł. Odbiór jest czysty stabilny i bez zakłuceń.
Odbiornik jest kompletny ale do pierwszego uruchomienia trzeba włożyć sporo pracy . Ponieważ jest to moj pierwszy przedwojenny odbiornik bez przemiany częstotliwości nie wiem czego mozna się spodziewać po takim odbiorniku już uruchomionym - mam na mysli czułość ew. ilość odbieranych stacji. W związku z tym mam prośbe do szanownych kolegów o podzielenie sie osiągnięciami w ilosci i jakości odbieranych stacji na posiadanych odbiornikach .
Jeśli chodzi o odbiór radiowy w moich okolicach -wioska 15 km na zachód od Rybnika( dom jednorodzinny) to na odbiorniku superheterodynowym VEF BALTKIA z anteną w postaci 3 m przewodu luzno rozłożonego na podłodze na zakresie Dł :
całodobowo W-wa I oraz Praga . Na zakresie ŚR 2 stacje czeskie . Wieczorem dochodzi dodatkowo kilkadziesiąt stacji na średnich i kilka na zakresie dł. Odbiór jest czysty stabilny i bez zakłuceń.
-
- moderator
Re: Jednoobwodówka i jej możliwości odbiorcze
Powinieneś bez problemu łapać Raszyn i Solec, tudzież twoich Pepików. Wieczorem na średnich przynajmniej kilka stacji. A na krótkich na takim radiu zdarzało mi się odbierać stacje tak głośno, że nie dało się jej ściszyć nawet nastawiając reakcję na zero.arwiecz pisze:Ponieważ jest to moj pierwszy przedwojenny odbiornik bez przemiany częstotliwości nie wiem czego mozna się spodziewać po takim odbiorniku już uruchomionym - mam na mysli czułość ew. ilość odbieranych stacji. W związku z tym mam prośbe do szanownych kolegów o podzielenie sie osiągnięciami w ilosci i jakości odbieranych stacji na posiadanych odbiornikach .
-
- 3125...6249 postów
-
- 625...1249 postów
-
- 250...374 postów
-
- 625...1249 postów
Jeśli chcesz mieć dużo satysfakcji z takiego odbiornika to może zrób prosty filtr antenowy jak na rysunku. Starannie zrobisz go w godzinę wklejając wszystko do jakiegoś plastikowego pudełka. Gniazda koncentryczne lub "bananowe" Konieczne uziemienie. Ja taki filtr (na torioidach) zrobiłem do odbiornika na fale krótkie. Mały kondensatorek 2x 225 pF i do tego 2 takie same cewki na 2 kawałkach ferrytu. Najlepiej gotowe. Albo jakikolwiek filtr od pośredniej 465. Cewki sprzęgające po 5 - 10 zwojów . Najlepiej jeśli masz falomierz - generator a jak nie to stroisz na ucho.
Pozdro.
f.
Pozdro.
f.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 125...249 postów
-
- moderator
-
- moderator
Bardzo dobrze. Zalezy jeszcze od układu - układ wzmacniacz w.cz. + detektor + wzmacniacz m.cz. świetnie się sprawdza, w końcu tak był zrobiony np. Elektriit Stenotr lub Philips 638A. Zastosowanie wzmacniaczy w.cz. pozwala na prostą regulację czułosci, jak wzmacniacz ten będzie zrobiony na selektodzie. Ponadto im więcej stopni w.cz. tym lepsza czułość i selektywność, o ile stopnie sa strojone a nie aperiodyczne.Młynek pisze:Witam! Jak sprawuje się lampowiec o bezpośrednim wzmocnieniu? Czego spodziewać się po takim sprzęcie (czy odbiorę jedynkę 320km od Raszyna)
-
- moderator
Strojonych dla początkujących nie polecam.
Zamieściłem gdzieś całkiem niezły schemat z jednym aperiodycznym stopniem w.cz. Chyba w wątku o odbiornikach na jednej lampie.
Znalazły się
Z jednym stopniem w.cz:
http://www.trioda.com/php/forum/download.php?id=4806
I bez wzmacniacza w.cz:
http://www.trioda.com/php/forum/download.php?id=4807
Zamieściłem gdzieś całkiem niezły schemat z jednym aperiodycznym stopniem w.cz. Chyba w wątku o odbiornikach na jednej lampie.
Znalazły się

Z jednym stopniem w.cz:
http://www.trioda.com/php/forum/download.php?id=4806
I bez wzmacniacza w.cz:
http://www.trioda.com/php/forum/download.php?id=4807
-
- moderator
Czemu? Prosty układ jest, wszytskie obwody takie same, bez paddingów, nez niczego, stroi się 'na ucho' na maksimum sygnałów. A jakość dwuobwodowego odbiornika w porównaniu do jednoobwodówki jest nieporównywalna. Jeszcze jakiś dobry detekor, np. anodowy i wszystko śmiga.Piotr pisze:Strojonych dla początkujących nie polecam.
-
- 125...249 postów
Zamiast EF86 zdecydowanie polecalbym EF80, EF85 lub EF89. EF86 ma zbyt małe nachylenie i to jest jej wada w ukladach w.cz.
Moze warto temu sie przyjrzec? -> http://www.jogis-roehrenbude.de/Bastels ... reiser.htm
Moze warto temu sie przyjrzec? -> http://www.jogis-roehrenbude.de/Bastels ... reiser.htm
Ostatnio zmieniony pt, 17 listopada 2006, 15:44 przez _idu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 125...249 postów