Pomocy
mam problem przy starym radiu, W nim jest kondenstor zijakowy papierowy o pojemności 0.01uf /250 ,który jest zepsuty i nic z niego nie będzie.
takich kondensatorów już niestety nie produkuje się.
Co mam zrobić , a morze zastąpić ceramicznym z radioodtwarzacza samochodowego
Łukasz G pisze:mam problem przy starym radiu, W nim jest kondenstor zijakowy papierowy o pojemności 0.01uf /250 ,który jest zepsuty i nic z niego nie będzie.
Założyć tam kondensator zwijany foliowy.
Łukasz G pisze:Co mam zrobić , a morze zastąpić ceramicznym z radioodtwarzacza samochodowego
Ceramiczny o takiej pojemności i napięciu będzie zapewne ferroelektryczny, czyli masz jako "bonus" szumy i zależnośc pojemności od przyłożonego napiecia.
Ponadto "z odtwarzacza samochodowego" może być na napięcie mniejsze niż 250V...
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Łukasz G pisze::( Pomocy :!: :!:
mam problem przy starym radiu, W nim jest kondenstor zijakowy papierowy o pojemności 0.01uf /250 ,który jest zepsuty i nic z niego nie będzie.
Co mam zrobić , a morze zastąpić ceramicznym z radioodtwarzacza samochodowego :?: :?:
Oczywiście, że się produkuje, bez problemu go kupisz. Tyle, że nie identyczny pod względem wyglądu. 10nF ani 250V to nie są jakieś ekstremalne wartości. Ceramiczny może być, o ile ma te 250V, jak pochodzi z samochodoewego radia to raczej tyle nie ma.