Pocahontas
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Pocahontas
Ogladalem dawno temu taki wzmacniacz w "HiFiiM". Dostal piatki, mimo bycia najtanszym (nie znaczy tanim) lampowcem w tescie.
I tu moje pytanie. Wzmacniacz, o ile pamietam jest bardzo skomplikowany, zawiera kilkanascie lamp. Jaki to uklad ? Koncowka na 6P14P nie daje jakiejs powalajacej mocy, a lamp jest naprawse sporo. Chyba to dosyc dziwne urzadzenie.
I tu moje pytanie. Wzmacniacz, o ile pamietam jest bardzo skomplikowany, zawiera kilkanascie lamp. Jaki to uklad ? Koncowka na 6P14P nie daje jakiejs powalajacej mocy, a lamp jest naprawse sporo. Chyba to dosyc dziwne urzadzenie.
-
- 3125...6249 postów
-
- moderator
Z tego co wiem ten wzmacniacz przeszedł mnóstwo modyfikacji.
Wersja opisywana w HFiM zawierała stopień wyjściowy na 6P14P sterowanych przez 6P14P
Wcześniej pojawiła się chyba konstrukcja, w której EL34 była sterowana z EL156, albo jakoś tak.
Późniejsze, robione przez Chińczyków w stopniu sterującym mają 6N6P i są już kompletnym zaprzeczeniem pokrętnych ideologii pana M, choćby przez seryjne transformatory wyjściowe z odczepami nawijane za miskę ryżu dziennie
Wersja opisywana w HFiM zawierała stopień wyjściowy na 6P14P sterowanych przez 6P14P

Wcześniej pojawiła się chyba konstrukcja, w której EL34 była sterowana z EL156, albo jakoś tak.
Późniejsze, robione przez Chińczyków w stopniu sterującym mają 6N6P i są już kompletnym zaprzeczeniem pokrętnych ideologii pana M, choćby przez seryjne transformatory wyjściowe z odczepami nawijane za miskę ryżu dziennie

Faktycznie, z tego co pamietam sygnal byl wzmacniany, potem na potencjometr, na jakies 6N6P, sterowanie na 6P14P i koncowka na 6P14P. Jeszcze byly jakies zrodla pradowe.
A ze Chinczycy to robia, to nie przypuszczalem
Ja tam na zdjeciu widzialem jakies telpody, mlt, miflexy, i opisane trafa. Pan M. rzekomo mowil ze to wzm dla audiofila, ktory chce wydac pieniadze na plyty zamiast na sprzet.
A ze Chinczycy to robia, to nie przypuszczalem

-
- moderator
Owszem, stada wyschniętych kondensatorów starszych ode mnie i ręcznie motane transformatory. Ale to było dawno, zwróć uwagę na datę wydania tego HFiM.
Jakiś czas temu widziałem coś, co trochę przypominało Pocahontas, ale bardziej Caina (Spark). Chińczycy przestawili trochę linię produkcyjną i serwują nam wzmacniacze w detalu dwukrotnie droższe od polskiego pierwowzoru.
Cóż, marka została wyrobiona (mniejsza z tym jak) i przyszedł czas odcinania kuponów i klepania się po brzuchu.
Business is business...

Jakiś czas temu widziałem coś, co trochę przypominało Pocahontas, ale bardziej Caina (Spark). Chińczycy przestawili trochę linię produkcyjną i serwują nam wzmacniacze w detalu dwukrotnie droższe od polskiego pierwowzoru.
Cóż, marka została wyrobiona (mniejsza z tym jak) i przyszedł czas odcinania kuponów i klepania się po brzuchu.
Business is business...

-
- 3125...6249 postów
-
- 3125...6249 postów
-
- 3125...6249 postów
A jest jakieś miejsce w internecie, gdzie są oferowane? Pobieżne poszukiwania poza jakimiś archiwalnymi zapisami i aukcjami na Allegro nie dają rezultatów. Odnoszę wrażenie, że wzmacniacz nie jest produkowany, ani w Polsce, ani w Mozambiku, a o Chinach w ogóle lepiej nie wspominać, bo mają mnóstwo własnego towaru.
-
- 625...1249 postów