Pierścienie antywibracyjne

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Nabijasz tylko gościowi licznik wyświetleń aukcji.

Chociaż w sumie te pierścionki nie są aż tak drastyczne, jak słynne cegły, czy mazidła...
kk84

Post autor: kk84 »

Witam.
Piotr pisze:Nabijasz tylko gościowi licznik wyświetleń aukcji
Piotrku, trafiłem na te aukcję przypadkiem. Uznałem iż warto przedstawić to na łamach adekwatnego do tego celu kącika :). Od jednego wyświetlenia aukcji przecież nikomu nic się nie stanie, prawda ? ;)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Miałem na myśli raczej to, że większość osób czytających ten wątek kliknie. Mniejsza z tym.
W każdym razie ja nie mam zamiaru sprawdzać zbawiennych właściwości tych krążków.
Na poprawianie brzmienia wzmacniaczy lampowych mam inne sposoby :P
kk84

Na poprawianie brzmienia wzmacniaczy lampowych mam inne sposoby
Np. ?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

http://www.trioda.com/php/forum/search. ... thor=Piotr
Spora część dotyczy właśnie poprawiania brzmienia. Albo robienia dobrego brzmienia od początku. Na jedno wychodzi ;)
kk84

A na poprawę nastroju znasz Piotrku jakieś dobre sposoby ? ... moje zawiodły ...
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Patrz wyżej ;)
Dobra muzyka z lampowego wzmacniacza to gwarantowana poprawa nastroju.
Mnie wzywają rozbebeszone głośniki. Mam ochotę ich posłuchać jeszcze dziś.

ps. Wyskoczyłem właśnie na kolację do Chińczyka, gdzie doznałem poparzeń czwartego stopnia. Ale nawet to nie popsuło mi nastroju. Teraz będę mógł lutować oddechem ;)
kk84

Teraz będę mógł lutować oddechem
:)

U mnie lampka hiszpańskiego winka :)
_idu

Post autor: _idu »

Piotr pisze:Nabijasz tylko gościowi licznik wyświetleń aukcji.

Chociaż w sumie te pierścionki nie są aż tak drastyczne, jak słynne cegły, czy mazidła...
Bo nie mają nic wspólnego z audiofilizmem. Ich rola polega na zwiększeniu masy bańki - przez co zmiejszamy podatność jej na wibracje pochodzące od dźwięków. Wibracje na elementy wewnątrz lampy mogą sie przenosić tylko przez bańkę i wyprowadzenia. Bańka szklana pobudzana do drgań przez otaczajace powietrze wypłęnione silnymi dźwiekami spowoduje przenoszenie drgań na elektrody wewnątrz lampy.

Jedyna wada tego rozwiązania to niszczenie takiego pierścienia przez temperaturę....

Owszme na peno jest znacnzie słabsze niż podstawka umocowana elestatycznie (drogie - ponadto wymaga ręcznego montażu co w układach na płytkach drukowanych jest wadą - podnosi to znacznie koszt produkcji) ale taski protsty i tani zabieg jeśli choć trochę zmniejsza mikrofonowanie wart jest stosowania - zwłaszcza w seryjnej produkcji gdzie każdy grosz się liczy.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

A na czym polega elastyczne mocowanie podstawek?
_
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

fugasi pisze:A na czym polega elastyczne mocowanie podstawek?
W najprostszej wersji na prykręcaniu podstawek przez gumowe uszczelki. Można również wyrzucić wrażliwe lampy na osobną płytkę, która jest zamocowana na jakichś resorach.
Powiem szczerze, że nigdy nie miałem kłopotów z mikrofonowaniem, więc takie zabiegi były zbędne.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

STUDI pisze:Bo nie mają nic wspólnego z audiofilizmem. Ich rola polega na zwiększeniu masy bańki - przez co zmiejszamy podatność jej na wibracje pochodzące od dźwięków. Wibracje na elementy wewnątrz lampy mogą sie przenosić tylko przez bańkę i wyprowadzenia. Bańka szklana pobudzana do drgań przez otaczajace powietrze wypłęnione silnymi dźwiekami spowoduje przenoszenie drgań na elektrody wewnątrz lampy.
Tylko jaką masę może mieć kawałek gumki.
_idu

Post autor: _idu »

Co do masy- może być nawet większa od masy całej lampy takiej jak ECC83.

Elastyczne mocowanie w lampowych ZK125, ZK145 podstawka od EF83 była zamontowana na płytkce z gumy która było dopiero mocowana do płytki drukowanej. Inaczej to było głównie słychać prace silnika zamiast odtwarzanego dźwięku.
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Anoda »

STUDI pisze:Co do masy- może być nawet większa od masy całej lampy takiej jak ECC83.

Elastyczne mocowanie w lampowych ZK125, ZK145 podstawka od EF83 była zamontowana na płytkce z gumy która było dopiero mocowana do płytki drukowanej. Inaczej to było głównie słychać prace silnika zamiast odtwarzanego dźwięku.
Zgadza się ale była to EF86 co mnie mocno zdziwiło ponieważ lampę tą znałem jako pentodę o niskich szumach i niskim mikrofonowaniu :roll: :wink: