Odbiornik detektorowy, cewki i parę innych zagadnień

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

sztyga20
500...624 posty
500...624 posty

Odbiornik detektorowy, cewki i parę innych zagadnień

Post autor: sztyga20 »

Skonstruowałem dziś odbiornik detektorowy, problem stanowi jego selektywność, wydaję mi sie że odbieram jednocześnie 50 stacji...... Domyślam się, że błąd tkwi w mojej nawiniętej na patyku cewce, około 300zwojów, w tym 10 odczepów. Zmienianie odczepu ogólnie rzecz biorąc nie zmienia słyszanego przeze mnie repertuaru.
Jakie cewki najlepiej się sprawdzają? Na rdzeniu czy powietrzne? Czytałem dużo o tego rodzaju odbiornikach jednak temat cewek został w nich poruszony nieco po macoszemu....
Wzmacniacze detektorowe schodzą na jaka najmniejszą długośc fal? Jak policzyć parametry cewki i kondensatora dla np 225khz?
I jaki sposób daje szerszą możliwośc regulacji a który lepszą selektywnośc: strojenie za pomoca poruszania rdzeniem w cewce czy strojenie kondensatorem? Jest jakiś "złoty" środek?

//Powiem jak poradziłem sobie z problemem wysokoomowych słuchawek, w zasadzie problem ominołem. Słuchawki podłączyłem zwykłe 32omowe przez transformator TWOP, rozebrałem go jednak wczesniej i usunołem folie odpowiedzialną za szczelinę, z efektu jestem zadowolony.

Temat odbiorników detektorowych zaczyna mnie wciągać:)
Awatar użytkownika
Adam Myslinski
250...374 postów
250...374 postów

detrktor i cewki

Post autor: Adam Myslinski »

Na poczatek zajrzyj np. pod:

http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=6438

gdzie juz sporo bylo napisane i obfotografowane.

Potem sprobuj odwzorowac cewki i kondensator (zrob na oko takie same), a diode detekcyjna i antene podlaczaj na poczatek do odczepow blizej masy. To oslabi sygnal w sluchawkach, ale zdecydowanie odciazy obwod rezonansowy (lepiej sie dopasuje), przez co poprawisz selektywnosc.

Jesli nie masz kondensatora strojeniowego o pojemnosci max. kilkuset pF, zastosuj staly ceramiczny np. 500 pF . Zrob dwie cewki powietrzne np. fi =80 mm, kazda po 40 zw., polacz szeregowo i synfazowo (poczatek z koncem). Dla dostrojenia do stacji zblizaj je do siebie i oddalaj. Tak tez mozna "zlapac" rezonans na Warszawe I.
Ostatnio zmieniony wt, 24 października 2006, 13:58 przez Adam Myslinski, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam

Adam
_idu

Post autor: _idu »

Po pierwsze należy przeanalizować kilka aspektów teoryetycznyc odbiornika detektorowego.
Selektywność - jego miarą jest dobroć obwodu drgajaćego. Opróćz sposobu nawinięcia i wąłsciwego przewodu to należy dobierać obwody o wysokim ilorazie L/C. Tj pojeminsć możliwie mała a wysoka indukcyjnośc. To zapewnia możliwei wysoką dobroć samego obwodu LC bez uwzględnian ia strat.

Po drugie wszelkir obciążanie obwodu LC obniża jego dobroć - a co za tym idzie selektywności (i uzystkiwaną czułość!!!). Zarówno impedancja słuchawek jak i sama antena!!!!.

Co do słuchawek - keidys używano słuchawek majacy impedancje typowo 2 - 5 kiloomów. Współczesne o niskiej impedancji niestety nie nadają się.....

Co do anteny. Najlepiej jest sprzegnąc autotransformatorowo - antenę podłaczyć do odczepu w cewce lub za pomocą oddzielnej sprzężonej cewki antenowej . Widomo napiecie zostanie podniesione - autotransformator/ttransformator. Ale przesuwanie punktu odczepu blisko "ziemi" powoduje obciążanie samej anteny i spadek czułośc. Gdzieś będzie optimum.

Moja rada - warto poszukać w starej literaturze (lata 60-te) układów odbiorników z jednym tranzystorem które nie wymagają zasilania zewnetrznego (zaslają sie z energii odbieranej fali radiowej). Te układy mogą rozwiazać problem zdobycia słuchawek o wyoskiej impedancji.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Jado »

Witam,

Takie sluchawki sa jeszcze do zdobycia na warszawskim Wolumenie u p. Slawka - o czym wspominalismy przy okazji w innym wątku.
Jak sie dowiedzialem ostatnio sa to sluchawki Tesli, o impedancji 4000ohm - wiec idealne do odbiornikow detektorowych. Cena - 10zl tez atrakcyjna :-) Jedyny problem - przyjechac i kupic (z tym ze one sa systematycznie wykupywane i raz sie pojawiaja, raz znikaja - trzeba troche zapolowac)
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
Adam Myslinski
250...374 postów
250...374 postów

Re: detrktor i cewki

Post autor: Adam Myslinski »

Adam Myslinski pisze:Jesli nie masz kondensatora strojeniowego o pojemnosci max. kilkuset pF, zastosuj staly ceramiczny np. 500 pF . Zrob dwie cewki powietrzne np. fi =80 mm, kazda po 40 zw., polacz szeregowo i synfazowo (poczatek z koncem). Dla dostrojenia do stacji zblizaj je do siebie i oddalaj. Tak tez mozna "zlapac" rezonans na Warszawe I.
Wymadrzam sie tu i wymadrzam, i choć nasz konstruktor jakos ucichł, postanowiłem sprawdzic sam siebie.

Nawinałem te 80 zw DNE Cu 0.28 na karkasie od tasmy malarskiej fi=80, podłaczylem kondensator 470 pF (tyle - o ile pamietam, miewaly typowe powietrzne kondensatory strojeniowe) i - okazalo sie, ze rezonans wystapil ok. 340 kHz. Dopiero zwiekszenie pojemnosci do 300 + 560 pF zaowocowalo rezonansem 215 kHz.

Podsumowujac - lepiej wiec nawinac jeszcze ze 40 zw w dodatkowuch dwoch sekcjach, aby trafic tam gdzie trzeba - czyli na 225 kHz.

Eksperyment widac na fotkach ponizej. Cewke nawijalem recznie - wyszla niezbyt elegancko, a zeby nie smrodzic kalafonia, na ktora jest uczulona moja spiaca teraz "lepsza polowa", kondensatory montowalem "na okrętkę". ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam

Adam
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

W zasadzie, gdy w obwodzie równoległym LC dominuje duża indukcyjność, to dobroć się zwiększa. W takiej sytuacji zwęża się pasmo przenoszenia ograniczone spadkami -3dB. Dlatego dojdzie do jakiejś poprawy selektywności. Dlatego też strój obwód LC indukcyjnością. Pamiętaj też o tym by jak najsłabiej obciążać obwód LC. Czyli detektor kryształkowy lub diodę germanową podłącz do odczepu na cewce.

Pamiętaj też o słynnym warunku rezonansu Xl=Xc. Wynika z niego, że fr=1/(2*pi*pierw(L*C)).
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Jado »

Witam,

To ja sie podepne do pytania, bo temat pokrewny.
Zrobilem sobie w ramach zabaw z lampami maly odbiornik dwulampowy w ukladzie: pierwszy stopien wzm. w. cz, drugi stopien reakcyjny. Cewki obliczylem dla zakresu sredniofalowego. Problem w tym, ze w moim mieszkaniu (mieszkam w bloku) nie mam mozliwosci uzyskania ani dobrej anteny ani uziemienia - po ostatnich wymianach C.O i instalacji wodnej wszedzie sa rury plastikowe.
Jedyna mozliwosc podlaczenia, to do bolca zerowego w gniazdku. Anteny na zewnatrz tez nie dam, bo nie ma jak - podlaczylem sobie kablem parapet zaokienny. Niestety - odbiornik bardzo slabo odbiera - wiecej szumow niz stacji. Poprzednio mialem uklad tylko na jednej lampie (reakcyjny), teraz z wzmocnieniem wstepnym, ale szczerze mowiac to poprawa jest minimalna.
Na dodatek radio wylapuje sporo zaklocen np. od zarowek energooszczednych czy zasilaczy impulsowych - i innej cyfrowki.

Tak sie zastanawiam czy mozna cos poprawic w samym odbiorniku, czy moze mozna cos poprawic w instalacji antenowo/uziomowej.
Niestety wspolczesnosc nie za bardzo sprzyja dawnym konstrukcjom :-)

Uklad oparty jest na tym schemacie: http://www.mines.uidaho.edu/~glowbugs/zl2jj_trf2.htm
z tym ze ja zastosowalem cewke reakcyjna podlaczona do anody lampy (oddzielna, nie jako odczep cewki glownej).
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Niestety nie wiele idzie z tym zrobić. Jedyne co jest sensowne to odbiór późno w nocy. Może męczy cię coś w stylu intermodulacji. Zablokuj diody prostownika kondensatorami kilka nF.
Awatar użytkownika
Młynek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Młynek »

Napisałem kiedyś program do obliczania częstotliwości obwodów LC. Może się Wam przyda :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Bobiq »

Pionier U2