Co się dzisiaj dzieje z forum?
Moderator: gsmok
-
- moderator
Moja nie pamięta loginu i hasła, ale zaznaczam, opcję zapamiętania zalogowania. I wszystko działa jak opisałem, z unikaniem podwójnego logowania włącznie. Po prostu zalogujesz się do trioda.com, ale trafiasz na trioda.nazwa.plmacska pisze: Nie do konca tak jest, przy wchodzeniu na http://www.trioda.com/php/forum/index.php sa problemy,
czasami jestem zalogowany od razu a ostatnio, tak jak koledzy pisza, kazdorazowo trzeba sie logowac,
mimo ze moja przegladarka "pamieta" login i haslo.
Ok, to wszystko dziala, nawet przez kilka tygodni (miesiecy) bez zarzutu, a potem bez widocznej przyczyny przestaje dzialac.
Na ogol dzieje sie tak wtedy gdy generalnie sa trudnosci z wchodzeniem na forum.
Sprawa jest jeszcze o tyle dziwna, ze Firefox jak sie nie moze polaczyc to dosyc szybko informuje o przekroczonym limicie czasu.
W przypadku gdy Trioda sie sypie, takiego komunikatu nie ma, ale i strona sie nie otwiera.
Na ogol dzieje sie tak wtedy gdy generalnie sa trudnosci z wchodzeniem na forum.
Sprawa jest jeszcze o tyle dziwna, ze Firefox jak sie nie moze polaczyc to dosyc szybko informuje o przekroczonym limicie czasu.
W przypadku gdy Trioda sie sypie, takiego komunikatu nie ma, ale i strona sie nie otwiera.
-
- administrator
Witam
Interweniowałem dzisiaj u "providera". Oczywiście jak zwykle usłyszałem, że nic się niepokojącego nie dzieje. Obiecano mi jednak, że zwrócona zostanie uwaga na nasze Forum. Ostatnie kłopoty wynikały z zapychania się serwera pod wpływem ataków na Forum. Mam nadzieję, że to się znowu nie zaczyna.
Proszę o sygnalizowanie problemów. W razie czego jutro będę interweniował ponownie.
p.s. W tej chwili u mnie wszystko działa OK.
Interweniowałem dzisiaj u "providera". Oczywiście jak zwykle usłyszałem, że nic się niepokojącego nie dzieje. Obiecano mi jednak, że zwrócona zostanie uwaga na nasze Forum. Ostatnie kłopoty wynikały z zapychania się serwera pod wpływem ataków na Forum. Mam nadzieję, że to się znowu nie zaczyna.
Proszę o sygnalizowanie problemów. W razie czego jutro będę interweniował ponownie.
p.s. W tej chwili u mnie wszystko działa OK.
-
- 625...1249 postów
Ostatnio czesto zdarzaja sie kilkuminutowe przerwy w dzialaniu forum. Dzis, jak widac serwer "wypial sie" calkowicie:
Kod: Zaznacz cały
PING trioda.com (85.128.178.39) 56(84) bytes of data.
................................................EEE.......................
................................................................................
................................................................................
...................................................................EEE....
........................
--- trioda.com ping statistics ---
486 packets transmitted, 0 received, +6 errors, 100% packet loss, time 5834ms
, pipe 6, ipg/ewma 12.030/0.000 ms
-
- 2500...3124 posty
Lepiej porzućcie stary adres http://www.trioda.com/php/forum/ i przesiądźcie się na http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/forum/ - coś się z tym starym adresem kopie i npp. to przez to miałem problemy ze zbyt szybkim zaznaczaniem się wiadomości jako przeczytanych. Teraz już jest dobrze.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- moderator
Adres domenowy nie ma nic do rzeczy - wskazuje na ten sam fizyczny komputer, więc różnic w działaniu nie będzie innej niż problem z rozwiązaniem nazw. Ten drugi adres jako tymczasowy i niewygodny powinien zniknąć, aby nie mylić użytkowników.Vault_Dweller pisze:Lepiej porzućcie stary adres http://www.trioda.com/php/forum/ i przesiądźcie się na http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/forum/ - coś się z tym starym adresem kopie i npp. to przez to miałem problemy ze zbyt szybkim zaznaczaniem się wiadomości jako przeczytanych. Teraz już jest dobrze.
-
- administrator
Witam
Interweniowałem dzisiaj u dostarczyciela usług internetowych. Podobno były przejściowe kłopoty z serwerem.
Co do adresu trioda.nazwa.pl... to polecam raczej korzystanie z trioda.com....
Adres trioda.nazwa.pl... jest niestety pewnym adresem bazowym i nie mogę go zablokować. Tak działa obsługa serwera w NetArcie.
Cały czas czekam kiedy pojawi się stabilna wersja phpBB 3.0. Myślę, że wówczas pozbędę się problemów z logowaniem, których geneza tkwi prawdopodobnie w obsłudze sesji.
Interweniowałem dzisiaj u dostarczyciela usług internetowych. Podobno były przejściowe kłopoty z serwerem.
Co do adresu trioda.nazwa.pl... to polecam raczej korzystanie z trioda.com....
Adres trioda.nazwa.pl... jest niestety pewnym adresem bazowym i nie mogę go zablokować. Tak działa obsługa serwera w NetArcie.
Cały czas czekam kiedy pojawi się stabilna wersja phpBB 3.0. Myślę, że wówczas pozbędę się problemów z logowaniem, których geneza tkwi prawdopodobnie w obsłudze sesji.
Ostatnio zmieniony czw, 19 października 2006, 20:05 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 2500...3124 posty
Tym niemniej podczas logowania się z pierwszego były kłopoty z wyświetlaniem się nowych postów (czyli oznaczanie wszystkich nowych wpisów na forum jako przeczytanych przy kliknięciu ikonki "nowe posty").
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- moderator
Ale da się chyba wyłączyć przekierowania z trioda.com na trioda.nazwa.pl przy logowaniu na ten pierwszy adres? Bo teraz logując się na http://www.trioda.com zostaję zalogowany, ale widzę kolejny ekran logowania z http://www.trioda.nawa.pl. Ponieważ jest to fizycznie to samo forum to ponowne logowania oznacza wylogowania i zalogowanie się na nowo, czyli utratę oznaczenia wszystkich nowych postów, trochę to upierdliwe jak ktoś nie zauważy.admin pisze: Adres trioda.nazwa.pl... jest niestety pewnym adresem bazowym i nie mogę go zablokować. Tak działa obsługa serwera w NetArcie.
-
- administrator
Poprawiłem. Okazało się, że "przekierowanie" (piszę w "" bo nie jest to klasyczne przekierowanie) wynikało z podania nazwy domeny w pliku konfiguracyjnym Forum. Ta nazwa czyli trioda.nazwa.pl zamiast trioda.com to pozostałość po celowej zmianie, którą wprowadziłem kiedyś gdy były poważne problemy z logowaniem na trioda.com, które nie występowały na trioda.nazwa.pl.
Zobaczymy co będzie teraz
Zobaczymy co będzie teraz

-
- 1250...1874 posty
Teraz ja mam problem, którego nigdy nie było. Typowo: loguję się, pokazuje że jestem, ale okienko logowania dalej się świeci i adres forum się zmienia. Niby na Anodzie od początku mam to samo, ale ciekawe, że tam nie odznacza postów po takim wypadku.
W ulubionych siedzi link na ...nazwa.pl, ale spróbuję teraz na ...com, może się poprawi.
W ulubionych siedzi link na ...nazwa.pl, ale spróbuję teraz na ...com, może się poprawi.
-
- moderator