Meloman 25s - schemat oraz wykaz elementow :D

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Airnox
125...249 postów
125...249 postów

Meloman 25s - schemat oraz wykaz elementow :D

Post autor: Airnox »

Mam nadzieje ze ponizsze skany przydadza sie posiadaczom tegoz wzmacniacza :D Skany pochadza z oryginalnej instrukcji obslugi, ktorej posiadaczem jestem. Wzmak mam w stanie bardzo dobrym z triodami firmy tungsram i pentodami chyba polskiej firmy, nie wiem tylko jakiej produkcji oczko jest :) jutro zrobie zdjecia :D
Pozdrowienia
Airnox
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Jak możesz to wrzuć fotki czy podziel się opisem, chciałbym wiedzieć czy wersja "S" (późniejsza, udoskonalona- ze "stendbajem" i magicznym okiem) też była wykonana tak partacko jak "zwykły" Meloman.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
Airnox
125...249 postów
125...249 postów

Dzis jeszcez opis a jutro beda foty :D Zanim wrzucilem schemat i zabralem sie do uruchomienia wzmaka (musialem DINy na Jacki zmienic zeyb gitare i glosnik podpiac) przegladalem posty z forum, moj wyglada dosc podobnie do tych stad. Szymiec szumi, ale filtracja 50Hz usuwa z brzmienia wlasnie czest. sieci wiec nie buczy. Potencjometry chodza srednio lekko/ciezko jedyine przy tych od regulacji tonow wysokich/niskich troche trzeszcza, ale dla mnie do nie wada. Wskaznik dziala w 100% :) Wzmak ten dzialal w szkole, wiec pelen serwis, lampy niezbyt zuzyte dobrej firmy ;) obudowa wogole nie zniszczona (jedynie lakier nad lampami troche zszedl ale to normalka) jak otwieralem to widac ze wszystko fabryczne jeszcze. Wrzuce jutro fotki to ocenicie wykonanie ,ja na tym sie tak bardzo nie znam.
Pozdrowienia
Airnox
Awatar użytkownika
Airnox
125...249 postów
125...249 postów

Oto fotki wzmaka http://airnox.fotosik.pl/albumy/53151.html Od strony plytki dopiero zrobie, jeszcez jeden jack musze dac, narazie tyle :)
Pozdrowienia
Airnox
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Co powiesz o "doklejeniu się" do Fonarowego tasiemca o Melomanie?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
Airnox
125...249 postów
125...249 postów

Zastanawiam sie.... Jak bede mial chwile to porobie jeszcze zdjecia wnetrza i wtedy dopiero sie dokleje :)
Pozdrowienia
Airnox
Awatar użytkownika
Rafał
100...124 posty
100...124 posty

wycieczki po wnętrzu Melomana i parę uwag

Post autor: Rafał »

Czas jakiś tu nie zaglądałem, bo na nic nie miałem czasu. Ale zdjątka jakos sie nie pojawiły. Ja swojemu starszemu porobiłem, jak dorwałem cyfrówkę. Nie śmiem wklejać, bo takie "artystyczne" jakieś wyszły. Zafascynowały mnie wnętrza sprzętu audio po prostu jako przestrzeń. Starsza wersja Melomana od nowszej różni się przede wszystkim (chodzi o wrażenie wizulane) nieortogonalnością prowadzenia ścieżek i usytuowania komponentów. Wrażenie chaosu jest więc znacznie większe niż w nowszej.

Dobrze utrzymany Meloman podłączony do porządnej kolumny brzmi zaś fantastycznie. Ja słucham głównie z tunerem radiowym ale kolega do swojego podłącza gramofon. I to jest coś co muszę rozgryźć, bo on podłącza go do wejścia mikrofonowego, a gdy ja to zrobię na swoim - to nic nie słychać. Może chodzi o układ pinów i trzeba coś przelutować na wejsciu?
You're nobody without Naim! *

* "Jesteś nikim bez Naima", motto z forum, na którym posiadacze tego sprzetu utwierdzają się nawzajem w przekonaniu, iż ich sprzęt jest naj, naj, naj zamiast słuchać muzyki.
Awatar użytkownika
Airnox
125...249 postów
125...249 postów

Szkola jest strasznym pochlaniaczem czasu... Moge wrzucic zas reszte instrukcji do mojego melomana jak komus potrzebna :) Narazie znalazlem troche czasu na obecny projekt, Ja swoja gitare podlaczam do wejscia mikrofonowego, przester ladnie wychodzi :) Jak skoncze aktualny projekt to moze pstrykne fotki wnetrza melomana.
Link do workloga
Pozdrowienia
Airnox
Awatar użytkownika
Rafał
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Rafał »

Bardzo chętnie zapoznam się z resztą instrukcji do stojącego za moimi plecami sprzętu :D

Ze swoich zdjęć coś ładnego wyłuskam i parę lecz nie więcej zamieszczę, jak znajdę chwilę czasu. Parę, by nie zawalić nimi serwera.
You're nobody without Naim! *

* "Jesteś nikim bez Naima", motto z forum, na którym posiadacze tego sprzetu utwierdzają się nawzajem w przekonaniu, iż ich sprzęt jest naj, naj, naj zamiast słuchać muzyki.