cieawa koncepcja wzmacniacza....

Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

_idu

cieawa koncepcja wzmacniacza....

Post autor: _idu »

Chodzi o poziome umieszczenie lampy na zewnątrz.... Wzmacniacz jest płaski.
http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... 50-Amp.htm
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

Całość robi bardzo sympatyczne wrażenie, ciekawe, czy GU-50 nie bedzie trochę za ciepło?
_idu

A czemu? - normalnie pracowała w gęsto upakowanych układach - przecież na to jednoznacnzie wskazuje uchwyt do wyciągania lampy z podstawki na górze bańki..... Ponadto tu nie jest katowana tak jak w swoim typowym przeznaczeniu - stopnie mocy nadajników pracujące w klasie C. Rozmiary nadajników mitlitarnych raczej minimalizowano a nie marnowano drogocenną przestrzeń.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

STUDI pisze:A czemu? - normalnie pracowała w gęsto upakowanych układach - przecież na to jednoznacnzie wskazuje uchwyt do wyciągania lampy z podstawki na górze bańki..... Ponadto tu nie jest katowana tak jak w swoim typowym przeznaczeniu - stopnie mocy nadajników pracujące w klasie C. Rozmiary nadajników mitlitarnych raczej minimalizowano a nie marnowano drogocenną przestrzeń.
Lampa o tej mocy nie może pracować w układzie gęto upakowanym, całość by się stopiła :)

A uchwyt na górze służył do wyciągania jej z podstawki, która obejmowała lampę ze wszystkich stron, nawet pokrywka była.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

To ma sie rozumieć , że wzmacniacz przedstawiony na fotkach wykonany jest , aby zrobić mu serię pięknych zdjęć i chciało by się powiedzieć, że nie był nigdy włączany do sieci , bo nic nie widzę stopionego ? :shock:
Lech S.
gilong
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: gilong »

ciekawi mnie to swiecenie na fioletowo a w srodku nie widze zadnych ledow:/ albo jestem jakis nie doswiadczony bardzo ;P
_idu

To jest typowa błęwkitna poświata wewnąrz lamp mocy. A że wyszło fioletowo to zapewne efekt automatycznej równowagi bieli.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Lech Sołtysik pisze:To ma sie rozumieć , że wzmacniacz przedstawiony na fotkach wykonany jest , aby zrobić mu serię pięknych zdjęć i chciało by się powiedzieć, że nie był nigdy włączany do sieci , bo nic nie widzę stopionego ? :shock:

Nie mówię, że to jest układ gęsto upakowany, tylko, że GU50 miała z założenia pracować w układach gęsto upakowanych jest IMO błędnym założeniem.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Witam.
Oczywiście, ale taka sugestia pojawiła się w dyskusji i dotyczyła tego wzmacniacza zbudowanego na określonych lampach.
Jednak muszę przyznać, że jest dość ciekawa konfiguracja elementów wzmacniacza odbiegająca od wielu szablonowych rozwiązań, czemu i ja z tego powodu ubolewm czasem, patrząc na moje wykonania.
Pozdrawiam
Lech S.
gilong
125...249 postów
125...249 postów

jak zmusic ecc82 albo ecc82 do takiego swiecenia? jeszcze tego nie widzialem
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

gilong pisze:jak zmusic ecc82 albo ecc82 do takiego swiecenia? jeszcze tego nie widzialem
Zadbać o lekkie pogorszenie próżni i przepuścić przez lampę Ik max, albo trochę więcej ;)
gilong
125...249 postów
125...249 postów

a moze Ia ;)?a jak pokorszyc TROSZKE proznie nie tlukac lampy?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Wiesz co? Może lepiej zamontuj pod lampą LEDa zamiast psuć samą lampę ;)
Ta piękna poświata to skutek uboczny pewnych niedoskonałości. Jeżeli nie występuje podczas normalnej pracy to tylko powód żeby się cieszyć :)
gilong
125...249 postów
125...249 postów

no ale ja chce jakas lampe na wystawe;p zeby mi na fioletowo bez leda swiecila:P z ledem to kazdy umie;d z ledem to ona mi sie bedzie zarzyla na niebiesko:P
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ampliman »

Zrób zasilacz na gazotronach i będziesz miał ciekawe efekty "świetlne".
Niech moc będzie z Wami
Ampliman