Niedzielny poranek (27/06/04) oklo godziny 9:00.
Mnostwo wloskich i kilka arabskich stacji na UKF'ie.
Odbiornik - Saba Villingen 125.....
Trwalo to okolo 20 minut.
Ostatni taki daleki odbior na "gornym" UKF'ie poamietamw 1991 roku.
Wtedy przez trzy godziny mozna blyo odbierac mnsotwo stacji UKF z Wielkeij Brytanii. Odbior sterefoniczny bez szumow sporej liczby stacji.
Szkoda ze obecnie tak zasmiecono pasmo UKF'u.
Lampowe DX'owanie na UKF'ie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Taa... A jaką antenę miałeś, jaka wysokość mniej więcej? U mnie na blokowisku się bardzo badziewnie odbiera, rzecz jasna- ale jak się kiedyś na wieś wyprowadzę to tam będzie pewnie nieźle grało (inna sprawa że łódzki eter jest dość zaśmiecony a pod Częstochową mam nadzieję że nie). Aha, i muszę porządnie Radmora przestroić- na razie zrobiłem to badziewnie 

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Antena zbiorcza typu AZART (wyjscie w gniazdku raczej na stary UKF, instalacja raczej wyglada na taka z pierwszej polowy lat 80-tych - przewody na zewnatrz i otwory przewiercone na wylot w scianie - gniazda polaczone szeregowo, jak ktos cos przetnie w dol juz nie ma przejscia sygnalu
) w bloku plus wzmacniacz 18 dB kompensujacy straty rozgaleziania na 6 odbiornikow. Na kazdym wyjsciu symetryzator (dodaktowe tlumienie) i koncowka juz plaskim przewodem (nowiutki kupilem ostatnio w sklepie elektrycznym obok swojej chaty....).

- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Ale to mówisz rzecz jasna o górnym zakresie UKF, czy może o dolnym? BTW ciekawe czy ktokolwiek na dolnym UKFie jeszcze nadaje... Ja tam na nieprzestrojonym Beskidzie około dwóch lat temu na dolnym UKFie usłyszałem Radio Ma Ryja 

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!