Radio z UKF'em

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Radio z UKF'em

Post autor: futrzaczek2 »

Witam
Już od paru ładnych miesięcy chciałbym kupić/przygarnąć jakiekolwiek radio lampowe, ale najlepiej żeby miało UKF, i to jeszcze lepiej, gdyby był na obecne pasmo - ale nie musi go całkowicie pokrywać. Moglibyście wypisać kilka najpopularniejszych radyj, najlepiej nowalowych?
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Ps. Jakie częstotliwości FM obsługuje Relax II?
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
Alek

Post autor: Alek »

Relax II ma stare pasmo UKF. Szukaj albo starych polskich odbiorników z przystawką superreakcyjną, jak bodajże "śląsk" albo wersji eksportowych odbiorników jak np "Bolero" , "Atut". Najłatwiej będzie jednak poszukać radia lampowego zagranicznego.
_idu

Post autor: _idu »

Jeśli nie chcesz przestrajać głowicy (a konstrukcja polskiej maksymalnie utrudnia taką czynność) to kup odbiornik produkcji zachodnioniemieckiej.

Do roku 1964 (mnij więcej) zakres UKF w Niemczech obejmował 87 - 100 MHz (czasem nawet 86 - 100 MHz). Póżniejsze odbiorniki miały już 87,5 - 104 MHz. Ten stan rzeczy utrzymywał się w Niemczech nawet do drugiej połowy lat 70-tych (sam widziałem zestaw HiFi firmy Schneider z zaresem UKF - 87,5 - 104 z datą produkcji jesień 1977).

Jakie odbiorniki polecałbym?
Proponuję odbiorniki Saby - uwaga częst. pośrednia - 6,75MHz. Wysoka czułość, filtry p.cz. maja możliwośc regulacji współczynnika sprzężenia.

Ciekawe są małe odbiorniki Grundiga ze specyficznej serii - 87a, 92, 96.... Maja tylko trzy lampy ECC85, EBF89 (lub EAF801) i ECL86 (starsze ECL82). Wzmacniacz w.cz. głowicy na ECC85 jest jednocześnie pierwszym stopniem p.cz. FM. Czułość przyzwoita zdecydowanie lepsza od obecnego śmiecia. W nich krytyczne jest ustawienie neutralizacji - wymiana lampy ECC85 to konieczność regulacji neutralizacji - poprawne działanie jest w bardzo wąskim zakresie regulacji neutralizacji.

Bardzo miłym odbiorniczkiem jest mały Telefunken Jubilate. Szkoda że zakres FM to tylko 87,5 - 100MHz.

Jeśli nie denerwuje Ciebie niezgodnośc skali ze stanem faktycznym to bez problemu zakres 87,5 - 100 rozciągniesz do 104MHz. A czasem nawet do 106MHz. Czasem trzeba odlutować jakiś kodesatorek w obwodach LC podpięty równolegle do kondesatora strojeniowego lub trymera. Odbiorniki z zakresem do 104 - powinny dać się rozszerzyć do 108 - ALE UWAGA - w zasadzie nie dotyczy głowic strojonych indukcyjnie (szczególnie Telefunken, AEG).

Zamiast lampy EF85 czy nowszej EF89 możesz spróbować użyć EF183 (ruska 6K13P). Uzyskasz większa czułość Zamian lampy wymaga skorygowania zestrojenia obwodów p.cz. Czasem odbiornik staje się niestabilny jesłi uzywacz wudowanej do wnętrza anteny UKF (Telefunken Jubilate - miałem taki przypadek).

Zamiana ECC85 na ECC88 w głowicy w zasadzie nie opłaca się. Trzeba zmienić punkty procy. O ile wzmocnienie wzmacniacz w.cz. nieco wzrośnie to czułość może zmaleć z racji złego dobrania punktu pracy mieszacza samodrgającego a w szczególności obwodu odtłumiania p.cz. w mieszaczu - mylnie kojarzonego z neutralizacją.

Jeśli masz wiecej kasy to polecam Ebay.de

Na koniec kilka słów o używanych lampach w odbiornikach zachodnioniemieckich.

Wczesne odbiorniki miały pentody EF80 lub podobne w głowicy UKF a nawet mieszcz FM był robiony na ECH81!!!! Następne - to dwie lampy EC92. Czasem w tańszych odbiornikach niższej klasy stosowano lampę ECC81. Potem nastal okres panowania niepodzielnego lampy ECC85. Nawet w drogich odbiornika luksusowych. Zdarzały sie odstępstwa jak np. EC900 czy PC900 w odbiornikach firmy Phillips czy ECC88 i EC92 w modułach FM firmy Nogoton.

Pozostała częsć odbiornika to w zasadzie typowy valveset lat 50-tych początku 60-tych: ECH81, EF85 wyparta przez EF89 oraz EABC80. Jako lampa mocy EL84 lub EL95. Z chlia gdy potaniały diody germanowe pojawił w latach 60 zestaw - ECH81, EBF89 i ECL86 (ECL82 na samym początku. Lampa EBF89 była później zastępowana lampą EAF801. W miejsce EAF801 można bez żadnych przeróbek wstawić EBF89 - to taka moja wskazówka.

Lpesze odbiorniki miały wiecej lamp - to odbiorcy to typowo ECC85, ECH81, EEF89, EBF89 (EAF801).... Czasem zamiast dwóch lamp EF89 i EBF89 (EAF801) stosowano jedną EF183. niekiedy stosowano o jeden stopnim AM mniej i zestaw lamp -> ECC85, ECH81, EBF89, EF80...

Oczka magiczne - lata 50- te to EM34, EM71, EM80 i EM85. Późńiej dominowała EM84. Jak pojawiły się układy ARCz to z racji druktorni mnijeszego napięcia jaki mozna było uzyskać na kondesatorze elektrolitycznym w detektorze stosunku zastosowano dwukrotnie czulszą EM87. W dobie odbiorników stereo stosowano obecnie trudnodostępna i drogą lampe EMM803.

W droższych odbiornikachj sstosowano ELL80. Można ja zastąpić dwoma EL95.

W końcowym okresie stosowania lamp w odbiornikach można spotkać inną rzadką i droga lampę ECLL800. Problem z zamianą na inne lampy jest trioda która musi mieć współczynnik wzmocnienia praktycznie równy 1. [/img][/b]
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Dziekuję Wam obojgu :)
Nie mam nadmiaru kasy, więc na Ebay nawet nie zaglądam. Teraz obserwuję radyjko Dominante, które posiada nowy zakres UKF. Tylko, że na Allegro raczej nie idzie kupić radia w cenie do 40zł, i to w dobrym stanie(cała skrzynka, dobre głośniki, tylna ścianka, cała skala, w miarę kompletne) :cry: Szukam u ludzi po strychach, piwnicach i nic nie ma. Najwyżej sobie coś sam sklecę, lecz to nie będzie to samo.
Dziękuję, temat można uznać za zamknięty.
_idu

Cierpliwości w końcu coś kupisz..... Za działąjące radio z lat 60-tych produkcji zachodnioniemieckiej płaci się od 80 do 200 PLN. Doliczyć trzeba koszty transportu.

Obejrzyj aukcje (wiem zaraz sie zdezaktualizują linki...)-

http://www.allegro.pl/item132271190_grundig_3099.html - Grundig wymagajacy naprawy. Ma ładny equalizerek.... Uwaga - te dziury w chassis moga mylic, ale po prostu Grundig robił jedno uniwersalne chassis dla wielu wersji. Stąd wiele niewykorzystanych dziur. Cena 20 PLN, wiecej zapłacisz za przesyłkę.

http://www.allegro.pl/item131939593_sup ... lecam.html Pdobny do poprzedniego ale sprawny.

http://www.allegro.pl/item131837575_rad ... _1625.html
Ciekawe radio. UKF i długia. Tak jakby w 1956 roku Niemcy przewidzieli nasz polski eter.... Oczko magiczne od szarotki DM71 (DM70 z krótkimi wyprowadzeniami). Dosc drogie ale warte tej ceny.

http://www.allegro.pl/item130327279_phi ... a_bcm.html - Łądniutka Philletta z zasilaniem uniwersalnym jak nasze Pionierki. Drogo 190PLN ale jest warte tej ceny.

http://www.allegro.pl/item130555399_sab ... n_125.html Klasyka, duza Saba. Ładne brzmienie wysoka czułość. Cena 160 PLN

http://www.allegro.pl/item132797756_sab ... ecam_.html Inna Saba tylko trzy zakresy Długie średnie i UKF (87,5-100). Cena rozsządna.

http://www.allegro.pl/item132741603_bar ... stare.html Grundig o którym wspolminałem. Czyli tylko 3 lampy (jakby przez pomyłkę zapomnieli o ECH81 ;-) ). Cena wg mnie ciut za duża.

http://www.allegro.pl/item132261163_bla ... hi_fi.html Wzmacniacz przeciwsobny - niestety lampa ELL80. 119 Zeta w opcji Kup Teraz.

http://www.allegro.pl/item132037163_tel ... arto_.html Ładniutki Telefunkenik... Ciekawe za ile pójdzie.

http://www.allegro.pl/item132247320_sta ... o_aeg.html - AEG = Telefunken. Inna wersja opisywanego Jubilate. Cena na razie atrakcyjna.
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

STUDI, dzięki za garść linków. Jednak nie chcę wydać niewiadomo jakich pieniędzy na radio lampowe - myślę, że 50zł za radio + przesyłka ok. 20zł to dla mnie ostateczna granica. W razie czego sklecę sobie coś samemu i będę cieszył oczy stadem żarzących się lampek, jednak to nie będzie ten klimat... Będę szukał. Dzięki wielkie :)
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=132271912
Moje i tylko moje za 31zł! Plus oczywiście przesyłka :)
Sprzedawca napisał, że nie trzeba przestrajać :D
Żeby tylko transport wytrzymało :roll:
_idu

Niestety muszę Ciebie nieco zmartwić. Radia importowoane do polski z DDR bły wykonywane w werrsji z zakresem OIRT czyli 66 - 73 MHz. Tak samo jak nasze radia eksportowane do DDR, Jugosławii i na zachód miały zakres CCIR . Dominante jest z okresu początków radiofonii UKF w Polsce kiedy to pracował trzy nadajniki w zakresie CCIR. Dotyczy to okresu sprzez 1960 roku. Ponadto często przestrajano te radia (Beethoven, Stradivari itp.) na nasz wschodni zakres UKF. Czyli przekonasz się jak odbierzesz radio.
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Sprzedawca napisał, że przestrajać nie trzeba. A jeżeli trzeba, to będę miał zabawę :D na długie zimowe wieczory
OTLamp

Post autor: OTLamp »

futrzaczek2 pisze:Żeby tylko transport wytrzymało :roll:
Nie chcę krakać, ale tak duża skala jest poważnie zagrożona. Poproś sprzedającego, żeby Ci zdemontował skalę i odpowiednio zabezpieczył.
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

OTLamp pisze:
futrzaczek2 pisze:Żeby tylko transport wytrzymało :roll:
Nie chcę krakać, ale tak duża skala jest poważnie zagrożona. Poproś sprzedającego, żeby Ci zdemontował skalę i odpowiednio zabezpieczył.
Już to zrobiłem. 4 minuty po zakończeniu aukcji :P
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: kotok »

Gratuluję. B.dobry zakup.
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Dziękuję. Zobaczymy, co przyjdzie... :D :?
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

PRZYSZŁO!!! :lol: :lol: :shock: :shock: :D :D :) :)
Działa przecudownie, EM80 nawet świeci (choć ciemno) lampy nie były wyjęte, zaś skala była niezabezpieczona, lecz poczta okazała się łaskawa :D Wieczorem porobię małą sesję fotograficzną, jeśli pozwolicie :)
Tymczasem mam parę pytań:
1)Trochę brumi. Czy może to być wina rozformowanego kondensatora?
2)Potencjometr chrupie (pryśnięcie Kontaktolem starczy?) i regulacja głośności zaczyna się od powiomu dla mnie nieakceptowalnego (za głośno) - czy wlutowanie rezystora do odczepu ścieżki oporowej potencjometru starczy?
3)EM80. Świeci dość ciemnawo - czy procesy regeneracyjne wielokrotnie opisywane na Forum powinny trochę pomóc?
4)Nie jestem znawcą, lecz to radio było raczej z okresu, kiedy stosowano prostowniki selenowe. A ja mam EZ80 - samoróbka?

I to tyle na razie. Z góry dzięki za odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Na punkt 2 i 4 odpowiedziałem sobie sam :) Pryśnięcie Kontaktolem dało dużo, bo już nie chrupie :roll: Zaś na tylnej ściance jest rozmieszczenie lamp i jest tam również EZ80 :oops:
Natomiast pilna sprawa jest z głośnością. Na Fonarze znalazłem schemat, lecz chassis się nie zgadza. Ma ktoś schemat radia Super Dominante W 102? Obsada lampowa z Fonaru się zgadza, lecz nie jestem pewien... Gdzie by trzeba było jakiś wewnętrzny przyciszacz wstawić?
Brum trochę przycichł po 2 godzinach grania :)
To magiczne oczko też mnie niepokoi. Musi być kompletnie ciemno w pokoju i trzeba stać ok. 10 cm od radia, ażeby zobaczyć rozchylenie listków. Czy radio bez wsadzonego magicznego oczka będzie działać?