Właśnie wybieram się na zakupy ostatnich brakujących elementów
Haiku comes back
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Piotr
- moderator
Blachy są już po ostatecznym wierceniu i szcztkowaniu. Nie opłaca się ciąć laserem małych otworów - wiertłem i tak wychodzą okrągłe, a każde zaczęcie linii głowicą laserową to 5pln (dziurek jest ponat 100).
Na to położę czarny, matowy lakier, dodam fornir, oraz bajeczne elementy drewniane sporządzone przez Nuncjusza1.
Na to położę czarny, matowy lakier, dodam fornir, oraz bajeczne elementy drewniane sporządzone przez Nuncjusza1.
-
Zigrin
- 500...624 posty

Dostałem zawału jak to zobaczyłem. To wygląda jak prosto z fabryki i to w dodatku robiącej high-end. Mam kilka może banalnych pytań:
1. Dlaczego 4 dławiki?
2. Co filtruje bateria mniejszych kondów na środku płytki?
1. Dlaczego 4 dławiki?
2. Co filtruje bateria mniejszych kondów na środku płytki?
ElGit Let there be rock...
-
Vic384
- 1250...1874 posty

Czesc
Mam pytanie do Pana Piotra, bo sledzac Jego poczynania, to mysle, ze jest jednym z lepszych na Triodzie.
Posiadam "kilka" lamp typu 6JH5 i "kilka" typu 6HV5. Sa to triody strumieniowe o duzym nachylaniu i dosc pokaznej mocy ( 35 W)
Czy dalo by sie na nich zrobic jakis "uczciwy" wzmacniac, np SE z nia w koncowce?
Przepraszam, ze nie calkiem na temat.
Pozdrowienia
Mam pytanie do Pana Piotra, bo sledzac Jego poczynania, to mysle, ze jest jednym z lepszych na Triodzie.
Posiadam "kilka" lamp typu 6JH5 i "kilka" typu 6HV5. Sa to triody strumieniowe o duzym nachylaniu i dosc pokaznej mocy ( 35 W)
Czy dalo by sie na nich zrobic jakis "uczciwy" wzmacniac, np SE z nia w koncowce?
Przepraszam, ze nie calkiem na temat.
Pozdrowienia
-
Piotr
- moderator
Oj, chyba przesadziłeś, szczególnie że muszę Cię rozczarować - nigdy nie miałem tych lamp w ręce. Nie ma ich również w moim katalogu...
Ale w internecie na pewno znajdą się charakterystyki (albo już je masz?).
Dziś już nie mam siły szukać na własną rękę, zerknę jutro. Na pewno da się z nich zrobić coś sensownego
Pająk Haiku gotowy, na tym koniec dziś, bo ile kawy można wypić
Jutro część tranzystorowa, pomiary, a może nawet pierwszy odsłuch. Mam nadzieję, że sąsiedzi wyjeżdżają gdzieś na niedzielę
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
OTLamp
Będzie trudno, nawet bardzo. Są to impulsowe lampy wysokonapięciowe i karty katalogowe podają tylko parametry impulsowe ( charakterystyki anodowe również są otrzymane impulsowo). Nie wiadomo, czy ta lampa zniesie polaryzację przy napięciu anody 1.5- 2kV. Dodatkowo dochodzi problem odpowiedniej izolacji uzwojeń transformatora głośnikowego (zwłaszcza w SE, tam szczytowe napiecia na uzwojeniu pierwotnym będą sięgać kilku kV).Vic384 pisze: Posiadam "kilka" lamp typu 6JH5 i "kilka" typu 6HV5. Sa to triody strumieniowe o duzym nachylaniu i dosc pokaznej mocy ( 35 W)
Możliwe, że nieco pomogłoby połączenie płytek wiązkujących do anody, ale trzeba by zdjąć charakterystyki anodowe w takim połączeniu.
-
Piotr
- moderator
Można spróbować sprytnego pomysłu stosując punkt pracy na linii Ug=0. Przy Ua=600V otrzymasz Ia=50mA, co odpowiada mocy 30W. Trzeba tylko pamiętać, że stopień sterujący musi być sprzężony bezpośrednio i mieć sporą wydajność prądową. Podejrzewam, że sprawność takiego układu i tak będzie pozostawiała wiele do życzenia...Vic384 pisze:Posiadam "kilka" lamp typu 6JH5 i "kilka" typu 6HV5. [...] Czy dalo by sie na nich zrobic jakis "uczciwy" wzmacniac, np SE z nia w koncowce?
-
jakosek
- 125...249 postów

-
nuncjusz1
- 625...1249 postów