moja wyprawa do Wrocławia

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

moja wyprawa do Wrocławia

Post autor: Alek »

W dniach 26-27 b.m odbyłem podróż do Wrocławia. Poniżej zdaję krótką relację z tego pobytu.
W wojażach dzielnie towarzyszył mi krzkomar, który nie dość, że był moim przewodnikiem po mieście (z dobrym skutkiem) to podarował mi między innymi piec indukcyjny. Jestem ciekaw, czy wystarczy mocy ażeby móc rozpylić getter :idea: . Tak czy inaczej muszę zmienić kondensator strojony.

Mieliśmy okazję obejrzeć pewne podzespoły i etapy produkcji mikrofalowych lamp z falą bieżącą w Przemysłowym Instytucie Telekomunikacji. Uzyskałem garść praktycznych porad dotyczących przede wszystkim katody tlenkowej, ale także cenną literaturę rosyjskojęzyczną.
Duże wrażenie zrobiło na mnie tempo pracy i życzliwość personelu.

Byliśmy także w zakładzie "Dolam". Wizytę w tym zakładzie oceniam na razie jako mniej owocną, ale też z pewnych względów cenną.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

A ja właśnie wtedy byłem w Warszawie.
Ale cóż, takie mam już szczęście - kiedy byłem w Watykanie Papież akurat przyjechał do Polski :roll:

Czekamy na bardziej szczegółowe opisy (zdjęcia). Co nowego pojawi się w Alkowym procesie wytwarzania lamp elektronowych?
Alek

Zdjęć nie będzie, bo nie było okazji takowych wykonać. Zrobię oczywiście zdjęcie pompy sublimacyjnej, natomiast z Wrocławia zdjęć nie ma.

Udzielę natomiast bliższych szczegółów technicznych w kontekście dalszych prac w ramach PWL. Przede wszystkim rośnie szansa na wykonanie katod tlenkowych, gdyż prawdopodobnie będę dysponował suspensją węglanową a może i gotowymi katodami ze starych zapasów. Uzyskałem też pewne informacje dotyczących formowania katody.

Uzyskana literatura jest rosyjskojęzyczna i tu liczę na pewną pomoc Staszka, gdyż ja tłumaczę niezmiernie wolno.

W Dolamie obejrzałem generatory pieców indukcyjnych, jednakże nie wiem, jaka lampa tam pracuje. Ogólnie rzecz biorąc piec wydaje mi się duży i niezbyt poręczny przy moich pracach. Do talerzyków zaś nie nadaje się, ze względu na małą moc.

Wyjaśniła się sprawa obecności rtęci w nixie. W niektórych z tych lamp są płytki, przypominające getter nierozpylany. Jest to jednak dystrybutor par rtęci, jak wyjaśnił dyrektor techniczny formy Dolam.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

Alku!
Ja swoją odpowiedź zawarłam tu;
http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... highlight=
Z tym,że nie jestem chemikiem i pojęcia chemiczne moga stanowić problem.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

Alku!
Proponuję abyś zeskanował i podesłał spis treści.
Może z tego bedzie wiadomo jaka część materiału byłaby dla ciebie najwazniejsza.
Alek

Staszku, niebawem rozpocznę skanownie.
Alek

Skany, które załączam pochodzą z książki M.Ł. Liubimowa
"Spaj metalla so stiekłom" z roku 1957. Wybrałem to, co wydało mi się w tej chwili najbardziej interesujące i przydatne, to jest płaskie i grzebykowe nóżki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Alek

Druga i na razie ostatnia porcja...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.