protoplasta cienkich TV

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

akai_neko
10...14 postów
10...14 postów

protoplasta cienkich TV

Post autor: akai_neko »

Nie wiem czy już widzieliście ten link, ale podam na wszelki wypadek:
http://www.earlytelevision.org/bell_labs.html
Ja miałem niedawno pomysł zbudowania na całą ścianę ekranu z magicznych oczek :)
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

Nie wiem jak z magicznych oczek ale w 75r.byłem przez jakiś czas w Turynie i widziałem ekran prawdopodobnie z żarówek.
Wyswietlano na nim różne reklamy w tym niektórych filmów.
Nie podam wymiarów (umieszczony zbyt wysoko aby obejrzeć)ale zapewne jakieś 2x3 m.
Podstwową wadą był brak szarości.Żarówki albo swieciły albo nie.
A swoją drogą ciekawe jak tam było zrobione wybieranie "pikseli".
_idu

Post autor: _idu »

Tak jak pamiec RAM.... Czyli mamy siatke kolumn i wierszy. A zarowki lacza jako "punkt krzyzowy"
Aby zapalic zarowke musimy na odpowiedniej kolumnie i wierszu dac roznepotencjaly. Jak sa jednakowe to zarowka nie swieci.

Zreszta w Wawie widzialem inny taki display zlozony z elementow elektromechanicznych.
_idu

Tak jak pamiec RAM.... Czyli mamy siatke kolumn i wierszy. A zarowki lacza jako "punkt krzyzowy"
Aby zapalic zarowke musimy na odpowiedniej kolumnie i wierszu dac roznepotencjaly. Jak sa jednakowe to zarowka nie swieci.

Zreszta w Wawie widzialem inny taki display zlozony z elementow elektromechanicznych.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

STUDI pisze:Zreszta w Wawie widzialem inny taki display zlozony z elementow elektromechanicznych.
Nasze łódzkie autobusy (oczywiście z pominięciem Ikarzęchów ;)) też mają tablice numerowe właśnie na takich wyświetlaczach elektromechanicznych. Tablice pokazujące wynik meczu lub duże zegary cyfrowe też są w ten sposób wykonywane- czytałem swego czasu w EdW. Doprowadzenie impulsu do cewki segmentu powoduje "przerzucenie" strony kolorowej na czarną, ponowne podanie napięcia- z czarnej na kolorową.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

STUDI pisze:Tak jak pamiec RAM.... Czyli mamy siatke kolumn i wierszy. A zarowki lacza jako "punkt krzyzowy"

To oczywiście jasne.Ja miałem na myśli same elementy sterujące (przekaźniki?)
I druga wątpliwość to napięcia zasilające żarówki.Przecież zasilanie trwa przez stosunkowo krótki okras czasu a zarówka musi przynajmniej
wizualnie świecić pełnym blaskiem.
szalony

Re: protoplasta cienkich TV

Post autor: szalony »

akai_neko pisze:Nie wiem czy już widzieliście ten link, ale podam na wszelki wypadek:
http://www.earlytelevision.org/bell_labs.html
Ja miałem niedawno pomysł zbudowania na całą ścianę ekranu z magicznych oczek :)
Mechanizm jest typowo Bairdowski (Tarcza Nipkowa), ale wielkość ekranu jest imponująca :)
_idu

staszeks pisze:
STUDI pisze:Tak jak pamiec RAM.... Czyli mamy siatke kolumn i wierszy. A zarowki lacza jako "punkt krzyzowy"

To oczywiście jasne.Ja miałem na myśli same elementy sterujące (przekaźniki?)
I druga wątpliwość to napięcia zasilające żarówki.Przecież zasilanie trwa przez stosunkowo krótki okras czasu a zarówka musi przynajmniej
wizualnie świecić pełnym blaskiem.
A elementy elektromechaniczne tez wymagają czasu aby obrócić blaszkę. W tym przypadku maks czestotliwośc przełączeń wynosi około 30Hz.

[/i]
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

W czasach,kiedy nie było internetu a katalogi były rzadkością
przemalowałem jedną stronę z katalogu.(w załączeniu)
Rysunek ten zachowałem. Na samym dole jest dopisek,który jak rozumiem mówi o ile należy zwiększyć napięcie zasilające
w zalezności od ilości zastosowanych FND 70 w podanym układzie.
Mając to na względzie pytałem jakie powinno być napięcie zasilające żarówki.Co o tym sadzicie??

P.S. a dziś (sobota) przypadkowo trafiłem na coś takiego
http://cgi.ebay.com/NEW-7-SEGMENT-LED-D ... dZViewItem
szkoda tylko,że z katalogu pokazano tylko dwie strony
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.