charakterystyki siatkowe dla EL34
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
charakterystyki siatkowe dla EL34
Witam!
Szukam charakterystyk siatkowych dla EL34, niestety nigdzie nie moge się ich doszukać. Chodzi mi o wykres Prąd anody / Napięcie siatki pierwszej przy stałym napięciu na anodzie dla różnych napięć na siatce drugiej. Dla większości pentod znalazłem takie charakterystyki, niestety dla EL34 nie.
Czy istnieje jakaś inna metoda dzięki której będę mógł ustalić prawidłowy punkt pracy tej lampy, przy różnych napięciach na siatce drugiej ?
Zdjęcie charakterystyki z lampy jest dla mnie w tym momencie problemem (brak odpowiednich zasilaczy)
Pozdrawiam.
Szukam charakterystyk siatkowych dla EL34, niestety nigdzie nie moge się ich doszukać. Chodzi mi o wykres Prąd anody / Napięcie siatki pierwszej przy stałym napięciu na anodzie dla różnych napięć na siatce drugiej. Dla większości pentod znalazłem takie charakterystyki, niestety dla EL34 nie.
Czy istnieje jakaś inna metoda dzięki której będę mógł ustalić prawidłowy punkt pracy tej lampy, przy różnych napięciach na siatce drugiej ?
Zdjęcie charakterystyki z lampy jest dla mnie w tym momencie problemem (brak odpowiednich zasilaczy)
Pozdrawiam.
Re: charakterystyki siatkowe dla EL34
Oj cos chyba kiepsko szukałeś:rdtin pisze:Witam!
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... e/EL34.pdf
Ostatnio zmieniony pn, 25 września 2006, 23:48 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 50...74 posty
-
- 50...74 posty
Zerknąłem, i dalej nie widze charakterystyk Ia dla stałego napięcia na anodzie i róznych napięciach siatki drugiej w funkcji napięcia na siatce pierwszej. Każda z charakterystyk na tym wykresie odpowiada innym napięciom anody i S2, a mi chodzi o charakterystyki przy niezmiennym napięciu na anodzie.
Jako przykład podam EF86
strona 6
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... e/EF86.pdf
Jako przykład podam EF86
strona 6
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... e/EF86.pdf
rdtin pisze:Każda z charakterystyk na tym wykresie odpowiada innym napięciom anody i S2, a mi chodzi o charakterystyki przy niezmiennym napięciu na anodzie.
Ale ona będzie prawie identyczna, gdyż w pentodzie prąd anodowy niewiele zależy od napięcia anody. Nie rozumiem też po co Ci charakterystyki siatkowe? Ich użyteczność jest niewielka przy projektowaniu wzmacniaczy.
-
- 50...74 posty
To już jakiś "trop" :)Ale ona będzie prawie identyczna, gdyż w pentodzie prąd anodowy niewiele zależy od napięcia anody.
Jak już pisałem, chcę trochę poeksperymentować z różnymi napięciami na siatce drugiej.Nie rozumiem też po co Ci charakterystyki siatkowe? Ich użyteczność jest niewielka przy projektowaniu wzmacniaczy.
Faktycznie z tego co pamiętam, to prąd anody w bardzo małym stopniu zależy od napięcia na niej, więc potraktuje te charakterystyki jako siatkowe, mam nadzieje że lampa wybaczy mi te małe różnice...
Dziękuję za podpowiedź!
Obejrzyj charakterystyki anodowe pentody (np. tej EF86), doskonale tam to widać. EL34 jest trochę gorsza (ma znacznie mniejszy opór wewnętrzny od EF86). Z charakterystyk anodowych możesz też otrzymać charakterystyki siatkowe.rdtin pisze:
Faktycznie z tego co pamiętam, to prąd anody w bardzo małym stopniu zależy od napięcia na niej, więc potraktuje te charakterystyki jako siatkowe, mam nadzieje że lampa wybaczy mi te małe różnice...
-
- 50...74 posty
Nie powiem aby było inaczej... Jaskrawość tego musiała mnie chyba oślepić, że wcześniej nie dostrzegłem...Obejrzyj charakterystyki anodowe pentody (np. tej EF86), doskonale tam to widać.
Rozumiem, że w "sposób" opisany trochę wyżej ?Z charakterystyk anodowych możesz też otrzymać charakterystyki siatkowe
Gdzie wyżej? Ironizujesz, czy to ja jestem przewrażliwiony?rdtin pisze: Rozumiem, że w "sposób" opisany trochę wyżej ?
Aby otrzymać z charakterystyk anodowych charakterystyki siatkowe, wystarczy odczytać dla konkretnego napięcia anodowego punkty (Us1, Ia) i potem przenieść je na odpowiedni układ współrzędnych. Np. dla EF86 z charakterystyk anodowych dla Us2=140V weźmy punkty dla Ua=200V. Będą to: (-4.5V, 0.2mA); (-4.0V, 0.4mA); (-3.5V, 0.8mA); (-3V, 1.4mA) itd. aż do (0V, 7.6mA). Zobacz też jaki prąd anodowy będzie dla tych samych napięć Us1 dla Ua=100V lub 300V

Punktów będzie tyle, ile charakterystyk anodowych jest w ramach jednej rodziny dla konkretnego Us2 (np. dla EF86 będzie ich 10).
-
- 50...74 posty