Zbudował ktoś z was telewizor?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 6250...9374 posty
Także ja poczyniłem pierwszy krok. Właśnie skończyłem transformator odchylania poziomego. Może jeszcze dziś go wypróbuję.
http://www.tubedevices.com/alek/pwl/pwl.htm
http://www.tubedevices.com/alek/pwl/pwl.htm
-
- 6250...9374 posty
-
- 4 posty
-
- 625...1249 postów
Myslę ,żeby miec jakąkolwiek satysfakcje -trzeba skorzystac ze standardowego sygnału -np magnetowidu -i użyc lampy oscyloskopowej
najprostszej -po zbudowaniu czegos co przedstawi sygnał podawany
w postaci gotowego obrazu -przyjdzie czas na fonie .
GENERATORY pionu i poziomu są dzisiaj łatwe w realizacji
rzecz jest jednak w lampie osc. ktora musi byc b. szybka do standardu
625 lini .Zatem aby znależć sie w starym świecie trzeba wybudować jakis generator obrazu -np : 200lini -typowy DEMO -pogladowy ....szachownice-
jako obraz kontrolny....
Stało sie teraz tak ,że tranzystorom trzeba dorabiać brode i wąsy-aby udawały parametry dawnej epoki ...pozdrawiam.
najprostszej -po zbudowaniu czegos co przedstawi sygnał podawany
w postaci gotowego obrazu -przyjdzie czas na fonie .
GENERATORY pionu i poziomu są dzisiaj łatwe w realizacji
rzecz jest jednak w lampie osc. ktora musi byc b. szybka do standardu
625 lini .Zatem aby znależć sie w starym świecie trzeba wybudować jakis generator obrazu -np : 200lini -typowy DEMO -pogladowy ....szachownice-
jako obraz kontrolny....
Stało sie teraz tak ,że tranzystorom trzeba dorabiać brode i wąsy-aby udawały parametry dawnej epoki ...pozdrawiam.
-
- 6250...9374 posty
To prawda że lampa osc. musi mieć szybki zapis, taką też mam. W sumie mam dwie ale jedna pozostawia smugę co równocześnie wykluczxa ją z zastosowania w tym układzie. Co do tranzytronów to zbudowałem jeden ale mi jakoś nie chciał odpalić, nie wiem może coś źle podłączyłem. Ja jako generatory odchylania mam multiwibratory, z resztą podałem schemat wcześniej na jakim bazuję. Otrzymałem już lampę EL83 więc wzmacniacz wizji już mogę robić (a miałem przestój dość długi) a co za tym idzie również separator. Teraz cierpię na brak czasu (wiadomo studia...) ale napewno moja myśl zostanie kiedyś zrealizowana.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 6250...9374 posty
Popatrzcie tylko! http://www.electronixandmore.com/project/14.html
Można by to też jakoś wykorzystać...
Można by to też jakoś wykorzystać...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Ciekawe. Nie mówię żeby ten układ mnie zaskoczył, ale jak się okazuje przy użyciu tak prostych elementów można pozyskać przyzwoity obraz. Wykonałbym to, bo mam oscyloskop z osiami X, Y i Z. Nie mam tego LM1881. Ale przypatrzcie się obrazom. Kontrast jest jak na moje oko za słaby, albo się czepiam. Z drugiej strony układ LM1881 to separator impulsów sycnchronizacji, więc nic dziwnego, że jego obrazy są tak stabilne.
-
- 2500...3124 posty
-
- 6250...9374 posty
-
- 625...1249 postów
Z NE555 można dostać piłę. To akurat żaden problem. Wystarczy pomiędzy wyjście (pin 3), a masę podłączyć kondensator. W chwili niskiego stanu na wyjściu kondensator zostanie rozładowany (zwarty). Gdy jest stan wysoki napięcie na nim zacznie liniowo (teoretycznie) narastać. W praktyce dla zapewnienia odpowiedniej liniowości w takim układzie należałoby zastosować źródło prądowe, które utrzyma stały prąd ładowania i świetnie poprawi liniowość.
Co do LM1881 to np. tu można go kupić: http://www.tme.pl/katalog/index.phtml?f ... 1881&idp=1
Może jak poszperam po płytach od TV jakie mam znajdę jakiś układ, który jest separatorem. Jednak na LM1881 nie liczę, bo w żadnym TV nigdy tego nie widziałem.
Co do LM1881 to np. tu można go kupić: http://www.tme.pl/katalog/index.phtml?f ... 1881&idp=1
Może jak poszperam po płytach od TV jakie mam znajdę jakiś układ, który jest separatorem. Jednak na LM1881 nie liczę, bo w żadnym TV nigdy tego nie widziałem.
-
- 2500...3124 posty
maciej_333
z myślą o konstruujacych telewizory i oscyloskopu zamieściłem skany Techniki impulsowej.
Jest tam parę schematów generatorów piłokształtnego napięcie i prądy.
marcin_oizo
Tu muszę zacząć od anegdoty.
Chetny do podjęcia pracy wypełnia ankietę.
Na pytanie:iloma językami pan włada odpowiada
trzemoma;administracyjnym,łacinom kuchennom i polski ze słownikiem
Kierownik działu kadr poprawia :dwomoma bo administracyjny i łacina kuchenna to to samo.
Ja mogę napisać
łacinom (to podzbiór administracyjnego więc tego drugiego nie mogę)
oraz polskim i rosyjskim ze słownikiem.Dletego też nie przetłumaczę tekstu,ale wydaje mi się że to co jest napisane na górze strony:
"BASIC TV SYNC GENERATORS" raczej nie znaczy konwerter.
P.S. wybacz troche uszczypliwości ale mam to w nazwisku.
z myślą o konstruujacych telewizory i oscyloskopu zamieściłem skany Techniki impulsowej.
Jest tam parę schematów generatorów piłokształtnego napięcie i prądy.
marcin_oizo
Tu muszę zacząć od anegdoty.
Chetny do podjęcia pracy wypełnia ankietę.
Na pytanie:iloma językami pan włada odpowiada
trzemoma;administracyjnym,łacinom kuchennom i polski ze słownikiem
Kierownik działu kadr poprawia :dwomoma bo administracyjny i łacina kuchenna to to samo.
Ja mogę napisać
łacinom (to podzbiór administracyjnego więc tego drugiego nie mogę)
oraz polskim i rosyjskim ze słownikiem.Dletego też nie przetłumaczę tekstu,ale wydaje mi się że to co jest napisane na górze strony:
"BASIC TV SYNC GENERATORS" raczej nie znaczy konwerter.
P.S. wybacz troche uszczypliwości ale mam to w nazwisku.
-
- 6250...9374 posty
Czytając jak koledzy zmagacie się(na razie z koncepcją)budowy odb. TV mam pytanie:dlaczego lampa oscyloskopowa a nie(jednak)kineskop.Ostatnio na Wolumenie zimno, pusto.Pozaglądałem do kilku sklepów na samochodach i olśnienie:kineskopy czarno-białe są i chyba niektóre nówki,nawet czasem z cewkami(te chyba jednak z odzysku),wielkość od ok.2,5 cala do 12 cali(po co większy,ja zbieram TV takie 16-24cale i trochę miejsca to zajmuje).Parametry cewek pionowych b.zbliżone w TV lampowych i tranzystorowych,czyli(myślę), że pion na ECL(PCL)85 ruszy kineskop od Veli.Z poziomem już gorzej,ale serwisówki podają dokładne uzwojenia anodowe TVL25,30,31itp,odczep można dobrać.Oglądanie TV na lampie oscyloskopowej to jednak trochę mało.Płytka Z13 od Ametysta załatwi pcz. a głowica ZTG to u mnie na osiedlowych śmietnikach częste znalezisko.Po co gadać,siąść i zrobić.