Dolam się wyzbywa...

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Dolam się wyzbywa...

Post autor: Alek »

...pewnej ilości gratów, w tym pieca indukcyjnego. Niestety krówko za duże jak dla mnie.
http://www.unitra-dolam.pl/oferta-u.html
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

bedziesz musiał kupić razem z barakiem (pozycja nizej)
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: frycz »

Barak odpada! Każda poważna firma zaczynała w Ga-ra-żu (Atlas, Hewlett Packard, Apple..) Nie słyszałem jeszcze żeby jakaś szanująca się obecnie spółka giełdowa powstała w baraku. A trzeba myśleć o przyszłości juz teraz :D

A co do pieca, to nie sadzę żeby mozna było go zrobić taniej niz za 900 PLN. jak sie policzy czas i mitręgę to wyjdzie 900 x 3 minimum.
Tylko czy faktycznie czy on jest taki bardzo za duży. Może jak by go przełożyć do innej obudowy, dać zasilacze impulsowe zamiast trafo i współczesne wdajne chłodzenie to nagle zostanie z niego połowa?
W 1966 nikt nie miniaturyzował.
Wiem bo ja jestem z 1966 i jestem duży :)

pozdro.
f.
Robert SP5RF
_idu

Post autor: _idu »

frycz pisze: Wiem bo ja jestem z 1966 i jestem duży :)
Witam rówieśnika.
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Taa.. To dobry rocznik :)

Mam mnóstwo kumpli w tym wieku (wyż demograficzny)
którzy właśnie przechodzą przez "smugę cienia" - czyli 40.
Kupują Harleye, zostawiają rodziny, inni sie żenią 3x :shock:
Ciężko 40-tkę przejść z godnością....
Niełatwo...
Żeby post nie był tak zupełnie OT. :roll: to przemyślałem sprawę pieca 2 x i faktycznie trzeba by go zobaczyć. Poprosić tego pana z Dolamu żeby przesłał zdjęcia środka, a jak widzę ich stronkę to pewnie to zrobi.
I jak jest "pusty w środku" a myślę że tak jest, kupić i "skondensować"
Tylko wieźć go z Wrocławia trochę ciężko. Czy w nim sa jakieś lampy?
f.
Robert SP5RF
Alek

Dostałem następującą odpowiedź z Dolamu:

Odpowiedajac na zapytanie z dnia 18.09.06 informuję, że piec indukcyjny oferowny przez nas nadaje się do rozpylania geterów w lampach elektronowych. Innych urządzeń do produkcji lamp nie posiadamy.
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

Alek pisze:Dostałem następującą odpowiedź z Dolamu:

Odpowiedajac na zapytanie z dnia 18.09.06 informuję, że piec indukcyjny oferowny przez nas nadaje się do rozpylania geterów w lampach elektronowych. Innych urządzeń do produkcji lamp nie posiadamy.
Troszkę lakoniczna ta odpowiedź, jednak wyraźnie wskazuje na to, że urządzenie jest sprawne. Należałoby chyba zacząć rozważać wszelkie "za" i "przeciw" konstrukcji własnej kontra zakup gotowca.
Alek

Myślę, że sprawa wyjaśni się już pojutrze, kiedy złożę im wizytę :roll: . Osobistą :roll:
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

Jak Ci się spodoba to może zadatkuj i weź KP. , i będzie wtedy czas na myślenie o transporcie.
f.
Robert SP5RF
Alek

Co to jest KP?
Awatar użytkownika
frycz
625...1249 postów
625...1249 postów

KP - Kasa Przyjęła czyli potocznie "kapetka". Zaliczka jest umową w rozumieniu prawa handlowego i jak dasz zaliczkę np. 200PLN to na 14 dni jest to "Twoje" (to taki skrót myślowy) . Oni nie mogą z tym nic zrobić (np. sprzedać innemu i Tobie oddać te 200 PLN) ale jak nie dopłacisz o czasie to te 200 PLN przepada w majestacie prawa. Mógłbym posprawdzać dokładnie terminy ale ważny jest sens.
No i KP na której jest napisane "Zaliczka na poczet pieca indukcyjnego nr seryjny 123456" umocowuje Cię prawnie i jest tym samym czym jest paragon w sklepie.
Kupowałem samochód, spodobał mi się, a nie miałem kasy. Dałem zaliczkę wziąłem KP i po 13 dniach dopłaciłem. Przez 13 dni byłem spokojny o auto.
Robert SP5RF
Alek

Przede wszystkim spróbuję obejrzeć ten piec i jego możliwości. Zdjęcie na stronie Dolamu mówi zbyt mało. Szczerze powiedziawszy nie mam tyle pieniedzy, by ot tak wydać 900zł na piec, któego nie będę miał ani jak włączyć u siebie, ani jak przetransportować go.