Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.
gsmok pisze:Polecam zerknięcie na tą stronę: http://www.electronluv.com/
Firma robi takie wzmacniacze :shock: :
Jak jeszcze się te gazotrony zaświecą to tym bardziej efektowanie wygląda. Ale (z tego co zajrzałem na ich stronę) te wzmacniacze to silny przerost formy nad treścią. Używać dwóch 75-watowych lamp we wzmacniaczu - jedna jako końcówka OK, ale druga jako stopień wstępny??? I zasilanie przedwzmacniacza lampą 866 - dla picu mozna, ale po co? Ta lampa pociągnie małą radiostację.
Tak to prawda - sam Twórca zwraca uwagę na fakt zastosowania w stopniu sterującym takich samych lamp jak w końcówce. Ale musisz przyznać, że jest na co popatrzeć. A tutaj jeszcze coś z tego samego źródła: http://www.6moons.com/industryfeatures/ ... sac_3.html
To prawdziwy wypas (GM100 to mój typ na Miss Universum). Dla zachęty mała próbka:
gsmok pisze:Tak to prawda - sam Twórca zwraca uwagę na fakt zastosowania w stopniu sterującym takich samych lamp jak w końcówce. Ale musisz przyznać, że jest na co popatrzeć. A tutaj jeszcze coś z tego samego źródła:
[...]
To prawdziwy wypas (GM100 to mój typ na Miss Universum). Dla zachęty mała próbka:
Bo ten sprzęt jest jak ciuchy na pokazie mody - ma wyglądać a nie działać :)[/i]
Na GM100 to bym robił wzmacniacz w stylu typowo industrialnym (duża szafka, różne mierniki, reguladła i przełączniki)- a nie hi-endowym. Urok lampowych wzmacniaczy polega też na obudowie- ale audiofile i ja rozumiemy to zupełnie inaczej Poza tym od wywleczonego na zewnątrz takiego wielkiego lampiska można się praktycznie spalić więc ja bym je trzymał w szafce.
A tam na stronie wypatrzyłem że wzmak na GM100 jest SE 15W mocy wyjściowej... Kurczę!!! Marnotrawstwo lampy! Dałoby się na niej zrobić BARDZO DUŻY wzmacniacz estradowy lub radiowęzłowy (nawet w SE klasa A moc ok. 200W albo i więcej- a w push-pullu dwie lampy to dopiero będzie...) a tak to więcej lampa ciągnie na samo żarzenie niż może wzmacniacz oddać.
Vault_Dweller pisze:Zaczynają wyglądać jak te miniwieże...
A tam na stronie wypatrzyłem że wzmak na GM100 jest SE 15W mocy wyjściowej... Kurczę!!! Marnotrawstwo lampy! Dałoby się na niej zrobić BARDZO DUŻY wzmacniacz estradowy lub radiowęzłowy (nawet w SE klasa A moc ok. 200W albo i więcej- a w push-pullu dwie lampy to dopiero będzie...) a tak to więcej lampa ciągnie na samo żarzenie niż może wzmacniacz oddać.
to nawet może mieć praktyczne zastosowanie.
Podpinasz pod budzik i wystawiasz za okno.
W zaleznoci od tego kto cię budzi nawet nie otwierajšc oczu wiesz jaka pogoda.
to nawet może mieć praktyczne zastosowanie.
Podpinasz pod budzik i wystawiasz za okno.
W zalezności od tego kto cię budzi nawet nie otwierajšc oczu wiesz jaka pogoda.
Konstrukcja jest absolutnie absurdalna (ten dobór lamp - każda z innej parami, a lampa mieszacza to już mistrzostwo świata, szkoda, że GU80 nie dał :), a przez to urody wyjątkowej - nie pogniewałbym się, jakby to u mnie stało. Do tego ładnie wykonana, cewek takiej urody nie widziałem nigdzie - prawda, że pomysl śliczny?
Jak dla mnie to wszystko to beznadzieja z wyglądu juz nie mówiąc o funkcjonalności. To nie jest już audiofilizm na to trzeba wymyślić jakiś nowy termin - totalne marnotrawstwo lamp i energii...