Wykonanie tylnych ścianek do radiów.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Wykonanie tylnych ścianek do radiów.

Post autor: Lech S. »

Witam.
Problem jak w tytule.W sumie chodzi mi o wykonanie tylnych ścianek do Pionierów , ale dotyczy innych odbiorników radiowych.Jakoś nie mogę się zmobilizować do ich wykonania, a właściwie brak mi względnie dobrego pomysłu na zrobienie podobnych do oryginału.Na Allegro raczej rzadkość.
Również dotyczy do gałek bakelitowych. Chociaż były przedstawiane próby ich wykonania przez forowiczów, to finiszu nie widziałem.
Ostatnio zmieniony pt, 15 września 2006, 20:07 przez Lech S., łącznie zmieniany 1 raz.
Lech S.
mir.cio
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: mir.cio »

U Jogiego (Jogis Roehrenbude)

jest opis jak wykonywać odlewy gałek. Jest to wprawdzie po niemiecku
ale jest sporo zdjęć (praktycznie dla każdej fazy odlewu).

Jeżeli kogoś zaiteresuje to tutaj

http://www.jogis-roehrenbude.de/

pod "Formteile - selbstgegossen"

pozdawiam Mircio
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

Pionier 6161, jeszcze bez opisu.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Witam. Jako że nie posiadam tylnych ścianek do moich Pionierów podłączam się do tematu.
Taką ściankę można ze zwykłego preszpanu wyciąć lub płyty jak mają szafy z tyłu, tylko jak ładnie nanieść napisy/oznaczenia? Co do gałek to trudna sprawa i też jakiś przepis by się przydał.
Jeśli już jesteśmy przy Pionierach to czy ma ktoś ładne zdjęcie tylnej ścianki do Pioniera U2?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

k24 :arrow: To juz prawie jak oryginał. Z czego robisz? Przypuszczam, że to twarda tektura o gr.2 mm, a otwory nie wiercisz , tylko wykonujesz za pomocą dziurkownika. Jeszcze napisy i będzie dobrze.
Moze przyjmujesz zamówienia na wykonanie tylnych ścianek ? :wink:
Lech S.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Robię je z płyty pilśniowej. Daje się ona bardzo ładnie szlifować szlifierką oscylacyjną z drobnym papierem. Prawa strona po przeszlifowaniu jest jeszcze bardziej gładka niż przed szlifowaniem. Do robienia otworów przygotowałem sobie odpowiedni szablon i są one wiercone, wycinaki nie zapewnią jednakowych odstępów. Do opisywania stosuję olejne markery
i szablony kreślarskie. Niektóre ścianki mają różne kolory - czarne, brązowe,
itp. - najlepiej jest malować je lakierami matowymi. Na zrobienie takiej ścianki trzeba poświęcić kilka ładnych godzin, dla siebie tego się nie liczy,
a na ewentualną sprzedaż to chyba nie byłoby kupca, dość drogo to wychodzi. Ostatnio robiłem ściankę do Grundiga stereo 4019, opis robiony był złotym markerem i nie różniła się ona prawie wcale od originału, jak stwierdziła osoba która ją zamówiła. 8)
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

k24 pisze:Pionier 6161, jeszcze bez opisu.
Chylę czoła. Kawał dobrej roboty.
Jednakże mocno mnie interesuje, skąd wziąć oryginalne rozmieszczenie otworów na płycie? Na "oko"? Bazując na zdjęciach?
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam.
K24 :arrow: .Swego czasu wykonałem tył do radia Rozyna - właśnie z plyty pilśniowej.Przyznaję,ze do końca nie byłem z tego zadowolony, ale po Twoim opisie będę musiał wrócić do tego sposobu wykonania. Przyznaje , że to jest czasochłonne i stad moje poszukiwania.
Amator - ja posiadam oryginał ścianki Pioniera i z niej "zdejmę " wszelkie szczegóły.
Lech S.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

:arrow: LECH a niema Pan danych (zdjęcia) ścianki Pioniera U2?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

:arrow: marcin_oizo
Ścianka pioniera U2. Zdjęcia ścianek są bardzo często pokazywane na Allegro, wystarczy skopiować.
Awatar użytkownika
s-waldek
100...124 posty
100...124 posty

Tylna ścianka

Post autor: s-waldek »

Witam.
Dość długo poszukiwałem ścianki do swojego Mazura. Zdobyłem jedynie zdięcia oryginału z Allegro i zdecydowałem się na wykonanie. Materiałem była cienka płyta pilśniowa z odzysku (tył w szafkach). Otwory wierciłem dwustronnie wiertłem do drewna. Przewiercanie z jednej strony powoduje wyrywanie materiału. Napisy czrnymi piakami. Na koniec lakier bezbarwny-mat. Wyszło mi to trochę niechlujnie przez pośpiech. Traktuję to jako próbę. Przy odpowiedniej cierpliwości i precyzji z pewnością nie będzie wiele odbiegać od ryginału.
Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

:arrow: s-waldek. Spojrzałem na fotkę i nabrałem się.Myślałem , że to oryginał. Dopiero treść postu sprowadziła mnie na ziemię.Gratuluję.
Lech S.
Alek

Post autor: Alek »

Jak widzę, mamy na forum specjalistów z róznych dziedzin :) .
Jak ktoś stwierdził, wykonywanie takich ścianek może być nieopłacalne, bo czasochłonne.
Zastanawiam się jednak, że może na zasadzie grzecznościowej wymiany takie ścianki mogłyby być dorabiane :idea: :?:
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

No cóż wpychanie potrzebującemu ścianki wykonanej własnoręcznie i mówienie że jest oryginalna i branie za to kroci jest jak sami wiecie hamskie więc trzeba uważać. Jestem ZA dorabianiem takich ścianek ale jestem na NIE sprzedawaniu ich jako oryginalne osobom nie siedzą w retroelektronice tak jak np. kolega Tomek. Więc róbmy je dla siebie lub składajmy zamówienia. Wiem że wykonanie jest czasochłonne i pracochłonne ale ile by można wziąć za ściankę np. do Pioenirka?? Szykuję się do wykonania dwuch ścianek do Pionierów.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Alek

Post autor: Alek »

Nie było dalszych odpowiedzi w temacie :( . Chciałbym wiedzieć jaki byłby koszt dorobienia "pupki" do Mazura i Pioniera :(