czy lampa powinna wystawać z podstawki?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Dałem kilka takich podstawek znajomemu, który w pracy używa właśnie takich wanienek (serwis tel. komórkowych). Jeszcze mi tych podstawek nie przyniósł z powrotem, ale wspominał że efekt dość mizerny:( Możliwe że znaczenie może mieć substancja użyta do czyszczenia. Oni tam używają takiego różowego płynu do czyszczenia obwodów drukowanych, obwodów w.cz. itd.krzkomar pisze:Ja muszę spróbować ultradźwiękami doczyścić, moze to pomoże. Wanienki teraz już są w miarę tanie, a że dziś właśnie taką otrzymałem to będzie dobry chrzest bojowy co ona potrafi.
Ostatnio zmieniony śr, 13 września 2006, 01:51 przez OTLamp, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- 500...624 posty
No właśnie akurat w tym momencie to dopisywałem. Różowy płyn do czyszczenia obwodów drukowamych, obwodów w.cz. (etykieta mówi, że nie pozostawia żadnych śladów). Mam tego trochę i nawet przydaje się przy czyszczeniu starych odbiorników, dość dobrze czyści styki, ale niezbyt mocno zabrudzone.Piroman1024 pisze:OTLamp
Witam.
Jak możesz spytaj się w jakiej cieczy to czyścił - dla danych materiałów używa się różnych odczynników do czyszczenia.
Pozdrawiam.
-
- 500...624 posty
-
- 250...374 postów
Ja mam jakiś "ultrasonic eko" pomarańczowy. Ale ciekawe jak sobie z zabrudzeniami ceramiki poradzi. Chociaż, jakby potrafił patynę ściągać to byłoby super, zawsze są problemy z pocynowyaniem niektórych NOS-owych podstawek, gdzie warstwa srebra czy czego tam, została już chyba całkowicie zjedzona..
Krzysztof Komarnicki
-
- 250...374 postów
Ja robię to odrdzewiaczem dostępnym w każdym hipermarkecie. Smarujesz patyczkiem kosmetycznym, po kilkunastu sekundach wycierasz drugim końcem patyczka. Doskonale czyści naprawdę mocno zabrudzone, zasiarczone czy spatynowane styki.krzkomar pisze: Chociaż, jakby potrafił patynę ściągać to byłoby super, zawsze są problemy z pocynowyaniem niektórych NOS-owych podstawek, gdzie warstwa srebra czy czego tam, została już chyba całkowicie zjedzona..
-
- 250...374 postów
Ale nie tym spożywczym ? :>OTLamp pisze: Ja robię to odrdzewiaczem dostępnym w każdym hipermarkecie. Smarujesz patyczkiem kosmetycznym, po kilkunastu sekundach wycierasz drugim końcem patyczka. Doskonale czyści naprawdę mocno zabrudzone, zasiarczone czy spatynowane styki.
A na poważnie: to jakiś wd40 ?
Krzysztof Komarnicki
Nie, to popularny "Odrdzewiacz do stali i żeliwa Dragon" Zawiera m.in. kwas fosforowy, kosztuje chyba ze 3-4zł za pół litrakrzkomar pisze: A na poważnie: to jakiś wd40 ?

*aluminiowe kubki z tego zdjęcia http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... hp?id=5190 to dla niego pikuś, a jednocześnie nie jest zbyt agresywny np. dla skóry ludzkiej. Ma jeszcze jedną ważną zaletę - nie rusza żadnych napisów, tuszu, kalkomanii itp., więc bardzo ładnie czyści się nim np. zabytkowe kondensatory elektrolityczne i inne elementy ze starych odbiorników radiowych.
Ostatnio zmieniony śr, 13 września 2006, 02:34 przez OTLamp, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- 500...624 posty
Racja, myślałem właśnie że taki płyn to czyści patynę z miedzi.krzkomar pisze: Raczej ściągania topnika, często aktywnego lub półaktywnego.
Może dobrym odczynnikiem do czyszczenia patyny będzie rozcieńczony kwas solny.Po takim czyszczeniu oczywiście należałoby przemyć czyszczone części wodą i detergentem.
"Mathematics is the language of nature"
-
- 250...374 postów
A więc wykonałem próbę czyszczenia. Jako środek czyszczący była woda, potem dolałem nieznaczną ilość płynu. Sumaryczny czas kąpieli ok 5min. Jak widać najgorzej wypadła podstawka oktalowa. Być może gdyby uzyć odpowiedniego płynu, byłyby dużo lepsze efekty. Wyniki poniżej:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Krzysztof Komarnicki
-
- moderator
-
- 250...374 postów
Tyle, że pozostawia po sobie silnie aktywny topnik :/, mogacy powodować późniejszą korozję.Piotr pisze:Odrobina cynku rozpuszczona w kilkuprocentowym kwasie solnym. Stara metoda popularna przy lutowaniu rynienkrzkomar pisze:zawsze są problemy z pocynowyaniem niektórych NOS-owych podstawek, gdzie warstwa srebra czy czego tam, została już chyba całkowicie zjedzona..
Krzysztof Komarnicki