jak podłączyć te trafo do lampy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
jak podłączyć te trafo do lampy
Witam.
Mam dwa transformatory jeden to
TS40/29/676
drugi to
TS40/25/676
chciałbym na samym początku zbudować prostownik dołączając do jednego z nich lampę AZ1
Nie znam opisu wyprowadzeń ani transformatorów ani lampy.
Chciał bym zbudować w przyszłości na tym układzie wzmacniacz.
Mam na myśli lampy ECL86.
Bo takią pamiętam z gramofonu i układ wydawał się prosty.
Za pomoc z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Marcin.
Mam dwa transformatory jeden to
TS40/29/676
drugi to
TS40/25/676
chciałbym na samym początku zbudować prostownik dołączając do jednego z nich lampę AZ1
Nie znam opisu wyprowadzeń ani transformatorów ani lampy.
Chciał bym zbudować w przyszłości na tym układzie wzmacniacz.
Mam na myśli lampy ECL86.
Bo takią pamiętam z gramofonu i układ wydawał się prosty.
Za pomoc z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Marcin.
-
- 9375...12499 postów
-
- 2500...3124 posty
Nie wiem czy te trafa są jeszcze z "tej dawnej epoki", bo w latach 50-tych wycofywano się już ze stosowania lamp prostownicznych. Generalnie radia na lampach loktalowych (np. EBL21, ECH21) miały jakieś np. AZ1, ale te późniejsze, na nowalach, już nie miały. Jeśli trafo ma na wierzchu dwa uzwojenia żarzenia, przy czym jedno ma ok. 1,6 raza zwojów więcej (no i rzecz jasna symetryczne uzwojenie anodowe), to będziesz mógł go użyć do prostowania za pomocą AZetki. Jeśli nie- to niestety pomysł nie wypali...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Z danych katalogowych wynika, że lampa jest zasilana napięciem 4V
te trafo o ile dobrze pamiętam mogło siedzieć w żarzeniu na 6,3V
więc nie podejdzie.
Tą lampę chcę zastosować na zasilanie oka a na wzm dać prostownik selenowy by tak nie buczało
zależy mi na AZ1 ponieważ lubię jak lampy świecą a ta jest w sam raz
pozdrawiam.
Będę budował ten wzmak myślę nawet o nawinięciu na te trafo paru zwojów bo mam opisane ile zwojów i jakim drutem mają nawinięte te trafa
Pozdrawiam.
Marcin.
te trafo o ile dobrze pamiętam mogło siedzieć w żarzeniu na 6,3V
więc nie podejdzie.
Tą lampę chcę zastosować na zasilanie oka a na wzm dać prostownik selenowy by tak nie buczało
zależy mi na AZ1 ponieważ lubię jak lampy świecą a ta jest w sam raz
pozdrawiam.
Będę budował ten wzmak myślę nawet o nawinięciu na te trafo paru zwojów bo mam opisane ile zwojów i jakim drutem mają nawinięte te trafa
Pozdrawiam.
Marcin.
-
- moderator
Dżizasmarcinelektronik pisze:z danych katalogowych wynika że lampa jest zasilana napięciem 4v
te trafo o ile dobrze pamiętam mogło siedzieć w żażeniu na 6,3v
więc nie podejdzie
tę lampę chcę zastosować na zasilanie oka a na wzm dać prostownik seledynowy by tak nie buczało
zależy mi na az1 ponieważ lubię jak lampy świecą a ta jest wsam raz
pozdrawiam
będę budował ten wzmak myślę nawet o nawinięciu na te trafo paru zwio bo mam opisane ile zwoi i jakim drutem mają nawinięte te trafa
Pozdrawiam.
Marcin.

-
- moderator
Przepisz to samo po polsku, teraz nic się z tego nie da zrozumieć. To nie czat, tu się używa poprawnej polszczyzny - ortografia, interpunkcja, wielkie litery - to wszytko czemuś służy.marcinelektronik pisze:z danych katalogowych wynika że lampa jest zasilana napięciem 4v
więc nie podejdzie
tę lampę chcę zastosować na zasilanie oka a na wzm dać prostownik seledynowy by tak nie buczało
pozdrawiam
będę budował ten wzmak myślę nawet o nawinięciu na te trafo paru zwio bo mam opisane ile zwoi i jakim drutem mają nawinięte te trafa
-
- 6250...9374 posty
"Dżizas"?Piotr pisze:Dżizasmarcinelektronik pisze:z danych katalogowych wynika że lampa jest zasilana napięciem 4v
więc nie podejdzie
pozdrawiam
Pozdrawiam.
Marcin.

-
- moderator
Nie karminowy a kuprytowyThereminator pisze:Lepszy byłby prostownik karminowy albo turkusowo - amarantowy

========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
z danych katalogowych wynika że lampa jest zasilana napięciem 4v
więc nie podejdzie
pozdrawiam
widac ze nie będę mile widziany na forum pisząc o tak najprostszym językiem
Szkoda że za moich czasów kiedy chodziłem do szkoły nie uczyli tak dobrze polskiego jak teraz
w gruncie zależało na wymianie informacji i pomocy w końcu każdy elektronik wie o czym się pisze
Sprzydał by się zakaz używania słów aczkolwiek ponieważ bo
Żegnam.
Marcin.
więc nie podejdzie
pozdrawiam
Szkoda że za moich czasów kiedy chodziłem do szkoły nie uczyli tak dobrze polskiego jak teraz
w gruncie zależało na wymianie informacji i pomocy w końcu każdy elektronik wie o czym się pisze
Sprzydał by się zakaz używania słów aczkolwiek ponieważ bo
Żegnam.
Marcin.
-
- 375...499 postów
Powinno być (minimalnie, nie czepiam się luzackich określeń):marcinelektronik pisze:z danych katalogowych wynika że lampa jest zasilana napięciem 4v
więc nie podejdzie
pozdrawiam
Z danych katalogowych wynika, że lampa ta jest zasilana napięciem 4V. To trafo, o ile dobrze pamiętam, mogło dostarczać 6,3V żarzenia, więc nie podejdzie.
Tę lampę chcę zastosować do zasilania "oka", a sam wzmacniacz zasilać z prostownika selenowego, żeby tak nie buczało.
Zależy mi na AZ1, ponieważ lubię jak lampy świecą, a ta jest w sam raz.
Pozdrawiam.
Będę budował ten wzmak, myślę nawet o nawinięciu na to trafo paru zwojów dodatkowo, bo mam opisane ile zwojów i jakim drutem mają uzwojenia tego trafa.
Nie jest to literacka polszczyzna, ale mieści się w ramach tolerowalnych uproszczeń. Twoja wypowiedź wykraczała poza te ramy.
Ależ jesteś i będziesz mile widziany, tylko musisz troszkę wysilić się i szanować swoich kolegów z Forum.
Wielkie litery na początku zdania, kropka na końcu, przecinek tu i ówdzie, użycie wyrazów ogólnie zrozumiałych i poprawna odmiana przez osoby i przypadki - tego nie uczyli w szkołach?!Szkoda że za moich czasów kiedy chodziłem do szkoły nie uczyli tak dobrze polskiego jak teraz

Nie jest, wbrew pozorom, wszystko jedno, jak piszesz - nawet jednostki fizyczne sobie lekceważysz, pisząc "4v" co nie znaczy nic, bo jednostką napięcia jest wolt, oznaczany V. Wielkie V.
Można popełnić błąd w słowie "żarzenie", bo jest wredne, można nawet z rozpędu napisać "seledynowy" zamiast "selenowy". Co najwyżej parę żarcików wywołasz. Ale trochę wysiłku trzeba włożyć - jeśli podejdziesz w obcym mieście na ulicy do kogoś prosząc o pomoc i będziesz niezrozumiale mruczał pod nosem, to nie zdziw się, że albo nie będzie chętny do pomocy, albo będzie się domagał zrozumiałego sformułowania pytania czy prośby...
Nie żegnaj, Chłopie, tylko do przodu!Żegnam.
Marcin.

Powodzenia

-
- 6250...9374 posty
-
- 125...249 postów
-
- 625...1249 postów