Witam. Jako, że już wszystkie moje EL34 są dosyć zmaltretowane, trzebaby wreszcie kupić nowe. Chciałbym zamiast nich wstawić lampy 6P3S-E. Martwi mnie jedna kwestia, a mianowicie warunki pracy obecnych lamp EL34. Lampy pracują przy napięciu na anodach około 500V, a na siatkach drugich około 390V(takie niskie, bo akurat miałem taki rezystor) to są warunki pracy w stanie spoczynku, po wysterowaniu napięcia oczywiście spadają. Martwi mnie to czy lampy 6P3S-E wytrzymają tak wysokie napięcie na anodzie. Napięcia na siatkach drugich chciałbym podnieść, aby zwiększyć moc, ale to jak będę miał lampy i dorwę odpowiedni rezystor. Więc chciałem spytać, czy te lampy dadzą rady w takich warunkach pracy?
Piotrze zgadzam sie z Tobą jesli chodzi o podane napięcia jesli chcesz zagwarantować te owe katalogowe 10.000 godzin pracy. Natomiast ja zakładełem je do Bisów 101 gdze przy napięciu anodowym powyżej 600V i ekranu 430V pracują juz ponad 2-3 lata i jak narazie bezawaryjnie.
Czyli jednak dałyby radę w gitarowcu? Raz na rok nawet wywalić te 50zł na parkę 6P3S-E to nie jest tak strasznie jeszcze.. Chociaż kumpel miał u siebie cywilne 6P3S i mu padły po pięciu próbach, a ma anodowe 420V.
Aha no to ja nie wiem w końcu czy inwestować w EL34 czy 6P3S-E. A może ktos z kolegów wie gdzie można tanio kupić EL34? Wszędzie widze tylko po 50zł/sztuka
Boguś
Dane, które przedstawiłem obowiązują według producenta niezależnie od założonej trwałości. Mam dwie tabelki dla tej lampy - dla 5000h i dla 500h.
Dopuszczając to dziesięciokrotne obniżenie trwałości można sobie pozwolić jedynie na szerszą tolerancję napięcia grzejnika (5V7-7V zamiast 6V-6V6), wyższą moc rozproszoną na drugiej siatce (2W75 zamiast 2W) i wyższą temperaturę bani (210stC zamiast 180stC). Na tym lista ustępsw się kończy, o wyższych napięciach ani słowa - 250V w każdym przypadku.
METALOWIEC
Zdecydowanie polecam zakup EL34. Wydatek rzędu 30-40pln/szt. można chyba przeżyć w perspektywie gwarantowanej trwałości lamp i mimo wszystko lepszych parametrów wzmacniacza.
Piotr pisze:
METALOWIEC
Zdecydowanie polecam zakup EL34. Wydatek rzędu 30-40pln/szt. można chyba przeżyć w perspektywie gwarantowanej trwałości lamp i mimo wszystko lepszych parametrów wzmacniacza.
Myślałem że może dałyby rady, ale skoro nie, to trudno, masz rację