HYBRYDA - bitwa pierwsza ;)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
-
- 500...624 posty
Nie spalą się. Ja nie używam IRF530 tak jak na schemacie tylko IRFP250 one mają max. Id=30A i max. Udss=200V. Pracują przy bardzo niskich wartościach jak na swoje możliwości. Płytki i schematy pochodza z Protela 99 używam innych bibliotek dlatego nie są takie charakterystyczne.
ElGit Let there be rock...
-
- moderator
-
- 500...624 posty
Mam już wszystkie potrzebne rzeczy i elementy. Myśle teraz nad kwestią obudowy. Nie wiem czy radiatory dać na bokach i tylko zrobić panele górny,przedni,dolni i tylni. Czy zrobić typową zamkniętą obudowe i wsadzić do środka wszystko? Boje się że tam będzie "temperatura z piekłą rodem"
Co myślicie o przełączniku kanałów zrealizowanym na przekaźnikach i kostce 4017? I jak zrealizować opóźnienie załączenia kolumn?
P.S.
Konstrukcja została zjechana na elektrodzie i zostąło napisane: "Nie przepadam za takimi ukladami bo sa robione przez ludzi nie majacych pojecie o elektronice. Parametrow elektrycznych taki wzmacniacz nie ma ale cudownie brzmi, najczesciej tylko dlatego ktory go wykonal."
Napisał to nijaki Irek2 "specjalista sprzetu audio"

P.S.
Konstrukcja została zjechana na elektrodzie i zostąło napisane: "Nie przepadam za takimi ukladami bo sa robione przez ludzi nie majacych pojecie o elektronice. Parametrow elektrycznych taki wzmacniacz nie ma ale cudownie brzmi, najczesciej tylko dlatego ktory go wykonal."
Napisał to nijaki Irek2 "specjalista sprzetu audio"
-
- moderator
Zdecydowanie polecam radiatory zewnętrzne. Można wtedy uzyskać znacznie większą powierzchnię i lepsze chłodzenie przy tych samych rozmiarach obudowy.
Przełącznik wejść można zrobić z powodzeniem na przełączniku, chyba że chcesz się bawić. Nie muszę chyba wspominać, że nie ma to wpływu na brzmienie
Opóźnione załączanie wyjścia można zrobić na przekaźniku i układzie opóźniającym, lub w wersji "ręcznej" za pomocą wyłącznika. Ale moim zdaniem można się w ogóle obejść bez opóźnienia.
ps. Jeżeli taki wzmacniacz "nie ma parametrów elektrycznych", to jakie ma? Hydrauliczne?
Wnioskuję, że pan Irek2 zna się na elektonice, więc przedstaw mu odpowiednie wyniki pomiarów
Przełącznik wejść można zrobić z powodzeniem na przełączniku, chyba że chcesz się bawić. Nie muszę chyba wspominać, że nie ma to wpływu na brzmienie

Opóźnione załączanie wyjścia można zrobić na przekaźniku i układzie opóźniającym, lub w wersji "ręcznej" za pomocą wyłącznika. Ale moim zdaniem można się w ogóle obejść bez opóźnienia.
ps. Jeżeli taki wzmacniacz "nie ma parametrów elektrycznych", to jakie ma? Hydrauliczne?

Wnioskuję, że pan Irek2 zna się na elektonice, więc przedstaw mu odpowiednie wyniki pomiarów

-
- 500...624 posty
Też tak myśle. Załączenie jest potrzebne bo podczas włączenia zasilania słychać głośny stuk w głośniku tak samo jak po podaniu napięcia anodowego. Przełącznik zrobie raczej elektorniczny sterowany jednym przyciskiem.(czyżbyś podejrzewał mnie o audiofilizm?
)
p.s.
Dokonam pomiarów. Trosze mnie ta wypowiedź zdziwiła.

p.s.
Dokonam pomiarów. Trosze mnie ta wypowiedź zdziwiła.
-
- moderator
-
- 5...9 postów
Mam bardzo długie doświadczenie z bańkami w tym i Nuvistorami.
Obok tych ostatnich najlepsze bańki [ moim zdaniem ] PCC 88 !
Najlepiej TFK !
PCC88 jak i rodzina , włącznie ze 188 i odwrotkami 288 to najnowocześniejsze i najlepsze bańki z typowych triod nisko prądowych.
Mogą pracować przy znacznie wyższych napięciach, niż nominalne katalogowe 90...130 VDC.
Obok tych ostatnich najlepsze bańki [ moim zdaniem ] PCC 88 !
Najlepiej TFK !
PCC88 jak i rodzina , włącznie ze 188 i odwrotkami 288 to najnowocześniejsze i najlepsze bańki z typowych triod nisko prądowych.
Mogą pracować przy znacznie wyższych napięciach, niż nominalne katalogowe 90...130 VDC.