Witam.
Dziś wpadła mi w łapki taka oto lampa jak na zdjęciach. Cała jest polakierowana czarnym matowym lakierem i tylko ma jedno "okienko" za którym widać coś jakby siateczkę. Ma "toto" 3 podłączenia: kabelek, opaska zaciskowa na rurce i stożek naprzeciwko "okienka".
Czy to jakas lampa promieniująca? Rentgen?
Przez stożek nie, można zajrzeć tylko przez "okienko". Dołączam zdjęcie jakie udało mi się zrobić; nic dokładniej nie da rady Makro w aparacie już nie daje rady bliżej. Za okienkiem jest siateczka a w dnie jakby metalizowana tarcza (?) średnicy bańki i w środku jest wgrzany drucik idący do stożka (ze śróbką). Na górze na nalepce jest napis:
---- EDIT ----
Narazie dowiedziałem się, że to od jakiejś maszynki zwanej "Spektrofotometrem". Ale czy toto jest nadawcze czy odbiorcze czy promieniujące? Nie wiem...
Z poczatku myslalem, ze to wzmacniacz obrazu (noktowizor), ale skoro mowisz ze ze spektrofotometru, to zapewne jakas fotokomorka. Zeiss w Jenie oprocz slynnych obiektywow - Planarow,Tessarow,i calej reszty robil tez optyczny sprzet pomiarowy np. dla chemii.
EDIT: Ksztalt wyglada na fotokomorke prozniowa. Siatka to anoda, fotokatoda powinna byc napylona na tylnej sciance.
Trabi pisze:Witam.
Dziś wpadła mi w łapki taka oto lampa jak na zdjęciach. Cała jest polakierowana czarnym matowym lakierem i tylko ma jedno "okienko" za którym widać coś jakby siateczkę. Ma "toto" 3 podłączenia: kabelek, opaska zaciskowa na rurce i stożek naprzeciwko "okienka".
Czy to jakas lampa promieniująca? Rentgen?
Ta jest fotokomóeka na zakres AFAIK UV. Tu masz trochę o nich (po niemiecku), w google pewnie da się wyszperać więcej: http://www.hts-homepage.de/DDR/CZJ.html