Czy chodzi o coś takiego jak w załączniku? Prąd spoczynkowy mam podnieść do 2A z tego co rozumiem. Mam trafo toroidalne o napięciu 2x12V to przy połączeniu w szereg da 24V AC, a trafo ma 200W. Powinno starczyć
w drugim załączniku są materiały o których pisał Gilong
P.S.
ostatnio zauroczyłem się dwoma kawałkami Floyd-ów z albumu Delicate Sound Of Thunder są to : Learning To Fly i Us And Them - coś pięknego.
A chciałem powiedziec że koncert Pulse też widziałem tak koło połowy marca
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Właśnie to źródło prądowe miałem na myśli. Do Twojego wtórnika oczywiście "do góry nogami" z tranzystorem N, oraz npn.
Schemat z drugiego załącznika w ogóle mi się nie podoba. Nie ma stabilizacji temperaturowej, czyli musi pracować bardzo blisko klasy B.
Dodatkowo nie jestem pewien zera na wyjściu...
Stabilność też wątpliwa. Widać łatanie przycinaniem pasma tu i ówdzie. Z resztą - co to za pasmo 30Hz-20kHz?
Wzmacniacz z mojego schematu (Bip-MOS-Bip) sięga od 3Hz do krańców mojego generatora
A rezystor R18 szeregowo z obciążeniem? Czyżby stary sposób na "ulampowienie" brzmienia przez podniesienie rezystancji wyjściowej? Tania sztuczka
Ok. A więc jutro zabieram się do pracy. Myśle że 20000uF starczy do filtru(na raize jednego kanału bo nie mam więcej tranzystorów) Czy w tym źródełku moge użyć dowolnego NPN czy jakiegoś ściśle określonego? Jaki radiatro do tego musze dać mam taki 16x8x4cm dobry bedzie? Żebra po obu stronach z dwoma usuniętymi po jednej na środku.
Tranzystor małej mocy. Ja używam BC107, 108, lub 109.
Radiator może być ciut za mały dla obu MOSFETów. Najlepiej, jeżeli będziesz kontrolował jego temperaturę. Nie powinna przekroczyć 60st.C.
20mF to dość dużo, ale ten układ pobiera znaczny prąd spoczynkowy. Warto podzielić pojemność i zainwestować w dławik.
Dlaczego?
Jeżeli nie przeszkadza Ci badziewne plastikowe opakowanie, to będzie w sam raz.
Ale jeżeli bardzo lubisz metalowe kapelusze (jak ja ) to mogę Ci kilka wysłać.
W takim razie czekam na tranzystory. Te BC107 to jest starsza konstrukcja można je dostać normalnie w sklepie? Mówiłeś o dławiku. Jaka indukcyjność powinien mieć?
Dostaniesz BC109B. W sklepie dawno ich nie widziałem, ale nie jest wykluczone, że gdzieś się ostały. Mnie została mała paczuszka ze starych zapasów.
Stosuję dławiki o indukcyjności około 1H, ale mogą być znacznie mniejsze, nawet powietrzne. Zanim zacząłem używać rdzeniowych wystarczały mi duże cewki powietrzne. Weź drut 1-1.5mm i nawiń do pełna szpulkę po plastrze. Na początek wystarczy