Graetz Comedia 05F - UKF
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Graetz Comedia 05F - UKF
Potrzebuję kilku porad na temat obsługi UKF w tym radiu. Po pierwsze: podczas strojenia są obok siebie 3 maksima głośności danej stacji, najlepszy dźwięk jest trochę powyżej środkowego maksimum. W które miejsce powinienem dostrajać odbiornik? Po drugie: przy odbiorze niektórych stacji w niektórych momentach dźwięk ma zniekształcenia typu 'piasek w głośniku'
Czy to jest problem z detektorem, czy zbyt głęboka modulacja FM nadajnika, czy coś innego? Przy zewnętrznym źródle sygnału radio gra doskonale.

Radio wymaga zestrojenia p.cz. i detektora. W sumie nie jest trudne, ale jedna podpowiedź: rdzenie sa zalane szelakiem, nie próbuj na zimno nimi kręcić bo je pokruszysz, weź suszarkę do włosów i dmuchaj gorącym powietrzem w rdzenie, po chwili szelak stopnieje i rdzeni będą się swobodnie kręcić.[/url]
-
- 500...624 posty
Jakiś 'naprawiacz' zrobił niezłe pobojowisko w filtrze po EBF89. na nowo nawinąłem cewkę obwodu w anodzie, stara była kompletnie rozwalona, do tego nawinięta na połamanym karkasie (zastąpiłem rurką z papieru). Dało się ją zestroić. Cewka obwodu detektora wygląd ana fabryczną, nie ma przerw, ale ta nie da się wstroić w p.cz. W dodatku na odbiór nie ma wpływu nawet usunięcie kondensatora z tego obwodu. Jedna z diod miała przerwę, wymieniłem obie na ruskie D9Ż - żadnej różnicy w dźwięku... Dziwię się że to w ogóle gra, nawet nie tak źle 

-
- 500...624 posty
-
- 500...624 posty
Potencjometr słuzy do poprawienia symetrii detektora. Ustawia się go na maksimu tłumienia modulacji AM. Jak to zrobić?, odłączyć deemfazę (ma postać filtru RC, dolnoprzepustowego - zmiejszyć 10 - 20 krotnie wartość kondesatora deemfazy) na wyjściu, podpiąć stereodekoder, nastroić na słabą stecję tak aby odbio stereo był z szumami. Potem reuglujemy ten potencjometr na minimum szumu (pozostałości szkodliwej modulacji AM znacznie zakłócają składowe różnicowe sygnału stereo MPX).
Po regulacji skorygować "zero" detektora - i ponowić regulację symetrii. W zasadzie po trzech czterech takich krokach mamy naprawdę dokładnie zestrojony i zsymetryzowany detektor. Odłączamy stereodekoder i dołączamy deemfazę.
Po regulacji skorygować "zero" detektora - i ponowić regulację symetrii. W zasadzie po trzech czterech takich krokach mamy naprawdę dokładnie zestrojony i zsymetryzowany detektor. Odłączamy stereodekoder i dołączamy deemfazę.
-
- 500...624 posty
-
- 500...624 posty
Zdaje się że te zniekształcenia są wprowadzane w układzie m.cz. Podmiana lampy nic nie zmieniła. Stawiam na przesterowane trafko wyjściowe - nie przez głośnik, bo podłączałem zewnętrzny zespół.
Nie mogę sprawdzić tunera na zewnętrznym wzmacniaczu, bo detektor z deemfazą ma za dużą impedancję wyjścia.
Nie mogę sprawdzić tunera na zewnętrznym wzmacniaczu, bo detektor z deemfazą ma za dużą impedancję wyjścia.
Bez problemu możesz obciążyć detektor wzmacniaczem tranzystorowym.
Oczko zmienia wskazania w takt muzyki - niezależnie czy zaleznie od nastawionej głośności? Jesłi zależnie to masz problem z zasilaniem - coś znacznie obciąża zasilanie i skacze napięcie zasiljące (po kolei punkty pracy lmapy głosnikowej, elektrolity, prostownik selenowy itd). Jeśli te zmiany wskaznai nie zależa od ustawienia głośności masz: rozstrojony detektor stosunku / rozstrojone filtry p.cz. / wzbudzajacy sie wzmacniacz p.cz.
Wskazania oczka przy prawidłowym sygnale , nie przemodulowanym powinno być stabilne i stałe niezależne od treściodbieranej audycji.
Oczko zmienia wskazania w takt muzyki - niezależnie czy zaleznie od nastawionej głośności? Jesłi zależnie to masz problem z zasilaniem - coś znacznie obciąża zasilanie i skacze napięcie zasiljące (po kolei punkty pracy lmapy głosnikowej, elektrolity, prostownik selenowy itd). Jeśli te zmiany wskaznai nie zależa od ustawienia głośności masz: rozstrojony detektor stosunku / rozstrojone filtry p.cz. / wzbudzajacy sie wzmacniacz p.cz.
Wskazania oczka przy prawidłowym sygnale , nie przemodulowanym powinno być stabilne i stałe niezależne od treściodbieranej audycji.
-
- 500...624 posty
To skakanie oczka znikło samo.
Co ciekawe, nie mogę w radiu zlokalizować prostownika.
Jeszcze dwa pytania: jakiś sposób na bezpiecznik żarzenia? Po wyczyszczeniu działa dobrze przez kilkanaście godzin, potem zaczyna migać żarówka skali - wzrost rezystancji styków bezpiecznika. Jak to radio przywiozłem, nie działało w ogóle, bo styki bezpiecznika nie miały zupełnie przejścia i nie było żarzenia.
I drugie: czy nie przeszkadza brak ekranu na ECC85? Nowa lampa RFT jest grubsza od oryginalnej Lorenz i ekran nie chce na nią wejść.
Jeszcze dwa pytania: jakiś sposób na bezpiecznik żarzenia? Po wyczyszczeniu działa dobrze przez kilkanaście godzin, potem zaczyna migać żarówka skali - wzrost rezystancji styków bezpiecznika. Jak to radio przywiozłem, nie działało w ogóle, bo styki bezpiecznika nie miały zupełnie przejścia i nie było żarzenia.
I drugie: czy nie przeszkadza brak ekranu na ECC85? Nowa lampa RFT jest grubsza od oryginalnej Lorenz i ekran nie chce na nią wejść.
To skakanie oczka znikło samo.
Ciekawe, może jakiś zimny lut albo szwankujący kondesator w torze p.cz.
Jeszcze dwa pytania: jakiś sposób na bezpiecznik żarzenia? Po
wyczyszczeniu działa dobrze przez kilkanaście godzin, potem zaczyna
migać żarówka skali - wzrost rezystancji styków bezpiecznika. Jak to radio przywiozłem, nie działało w ogóle, bo styki bezpiecznika nie miały zupełnie przejścia i nie było żarzenia.
Proste - dobrze oczyścić drobnym papierem ściernym . Styki były zapewne srebrzone, a srebro ma tę wadę, że pokrywa się nieprzewodzącym siarczkiem srebra. W ostateczności przylutować ten bepziecznik.
> I drugie: czy nie przeszkadza brak ekranu na ECC85? Nowa lampa RFT > jest grubsza od oryginalnej Lorenz i ekran nie chce na nią wejść.
Zgada się lampy zachodnioniemieckie maja cieńsze bańki o typowych lamp noval prpodukcji amerykańksiej, RFT, Tesla, polskiej i radzieckiej. (20mm zamiast normalnych 22mm)
Ekran powoduje
-> zmniejszenie szkodliwych pojemności pomiędzy systemami triodowymi lampy - czy zmniejszenie promieniowania heterodyny do anteny - moża to zaniedbać
-> zaekranowanie lmpy od wpływów zakłoceń, a jedno jest szczególnie dokuczliwe w radiu - 9 - harmoniczna p.cz. generowana przez detektor stosunku i ograniczanie w ostatnim stopniu p.cz. - wypada w pobliżu 96,3MHz. Jeśli nie zakłóca to Tobie żednej stacji - OK
-> wpływa na pojemnosci wewnątrz lampy ECC85, może się okazać konieczna korekta zestrojenia głowicy - w pobliżu nadjaników FM można to zaniedbać
-> zmniejsza promienowanie heterodyna na zewnątrz - najwyżej zakłócisz inne radio.....
-> zmniejsza wpływ zakłoceń z zewnątrz, ale jak masz antenę w postaci drutu przy radiu nie ma to znaczenia
Ciekawe, może jakiś zimny lut albo szwankujący kondesator w torze p.cz.
Jeszcze dwa pytania: jakiś sposób na bezpiecznik żarzenia? Po
wyczyszczeniu działa dobrze przez kilkanaście godzin, potem zaczyna
migać żarówka skali - wzrost rezystancji styków bezpiecznika. Jak to radio przywiozłem, nie działało w ogóle, bo styki bezpiecznika nie miały zupełnie przejścia i nie było żarzenia.
Proste - dobrze oczyścić drobnym papierem ściernym . Styki były zapewne srebrzone, a srebro ma tę wadę, że pokrywa się nieprzewodzącym siarczkiem srebra. W ostateczności przylutować ten bepziecznik.
> I drugie: czy nie przeszkadza brak ekranu na ECC85? Nowa lampa RFT > jest grubsza od oryginalnej Lorenz i ekran nie chce na nią wejść.
Zgada się lampy zachodnioniemieckie maja cieńsze bańki o typowych lamp noval prpodukcji amerykańksiej, RFT, Tesla, polskiej i radzieckiej. (20mm zamiast normalnych 22mm)
Ekran powoduje
-> zmniejszenie szkodliwych pojemności pomiędzy systemami triodowymi lampy - czy zmniejszenie promieniowania heterodyny do anteny - moża to zaniedbać
-> zaekranowanie lmpy od wpływów zakłoceń, a jedno jest szczególnie dokuczliwe w radiu - 9 - harmoniczna p.cz. generowana przez detektor stosunku i ograniczanie w ostatnim stopniu p.cz. - wypada w pobliżu 96,3MHz. Jeśli nie zakłóca to Tobie żednej stacji - OK
-> wpływa na pojemnosci wewnątrz lampy ECC85, może się okazać konieczna korekta zestrojenia głowicy - w pobliżu nadjaników FM można to zaniedbać
-> zmniejsza promienowanie heterodyna na zewnątrz - najwyżej zakłócisz inne radio.....
-> zmniejsza wpływ zakłoceń z zewnątrz, ale jak masz antenę w postaci drutu przy radiu nie ma to znaczenia