HYBRYDA - bitwa pierwsza ;)

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

"Wypaliłby".
Tylko jakie są jego zalety? Bo wad mogę wymienić dość sporo...
gilong
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: gilong »

heh no ale jesli ma sie gotowy zasilacz at to czemu go nie wykozystac?? duze jest wad?? i czy na ucho prostka wychwyce roznice
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Zigrin »

Zasilacze impulsowe to kiepski pomysł. Nielubie tego typu rozwiązań bo strasznie sieją zakłócenia.

Piotrze o ten schemta chodziło :P w jaki wątku jest jego omówienie? Z tego co zrozumiałem to ma on być tak przerobiony jak w załączniku, czy inaczej?
Powidz coś o zasialniu tego stopnia. Jakie napięcia muszą byc i jaka wydjaność prądowa, oraz jaką z tego można uzyskac moc w konkretnych warunkach zasilania. Do tej moje bazowej konstrukcji wprowadziłem kolejne zmiany, teraz prąd spoczynkowy wynosi 1A przy 18V czyli jakieś 3,5 do 4W powinienem uzyskać. Od razu mówie że z takiej hybrydy chce uzyskać ok 10W.

:arrow: gilong spróbuj zrobić ukłąd według tego pierwszego schematu tylko wprowadź takie zmiany jak z pierwszego posta.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ElGit Let there be rock...
gilong
125...249 postów
125...249 postów

czylii trafo z prostownika 2x20V 2x10A bedzie lepszeD:?
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Na razie zrób na stablilizatorze. Trafo daj takie zęby na wtórnym maiło z 20V 2A. Na razystorze w źródle T3 ustaw spadek napięcia równy ok 2V
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Właśnie tak, jak narysowałeś.
Dreny zwarte do siebie stanowią wyjście. Oczywiście przez kondensator.
Aby uzyskać 10W trzeba ustawić prąd spoczynkowy w okolicach 2A. Robi się to rezystorem w źródle górnego MOSFETa.

I=0.66/R

Do zasilania wystarczy 24V.
Przy 18V daj przynajmniej 1A5.

Ale pozostaje sprawa zasadnicza:
To nie jest stopień wyjściowy do hybrydy, lecz samowystarczalny tranzystorowy stopień mocy.
Jeżeli chcesz sterować tranzystorem z lampy koniecznie w klasie A, to Twój pierwszy schemat będzie lepszy, tylko musisz zmodyfikować wartości elementów.

ps. Jeżeli chcecie, to w następnym tygodniu zamieszczę schemat hybrydy z wątku "mała rzecz" :roll:
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Zigrin pisze: czyli jakieś 3,5 do 4W powinienem uzyskać. Od razu mówie że z takiej hybrydy chce uzyskać ok 10W.
Wygląda to trochę na sztukę dla sztuki. Wystarczy przecież 6s33s i będziesz miał te swoje waty w klasie A.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Zibi ma trochę racji.
Były dwa powody, dla których zająłem się hybrydami.
Pierwszy, najważniejszy, to eliminacja drogiego i kłopotliwego w wykonaniu transformatora wyjściowego, który dodatkowo zawęża pasmo.
Drugą zaletą hybrydy (w mojej wersji) jest to, że bez żadnych zmian, ani pogorszenia parametrów mogę zastąpić głośniki 8ohm czteroomowymi, a kiedy przez przypadek obciążenie spadnie do 2ohm też nic nadzwyczajnego się nie stanie (oprócz zwiększenia mocy wyjściowej ;) ).
Niestety niestmetryczny stopień wyjściowy w klasie A, niezależnie czy lampowy, czy tranzystorowy nie oferuje tego luksusu :roll:
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

:arrow: Zibi
To jest troche sztuka dla sztuki ;) ja hybryde chce zrobić w celach poznawczych, zainteesowało mnie to bardzo i nie mogłem sobie darować nie wykonania takiego ukłądu. Zresztą to 10W to nie jest tak mało ;) tyle samo można wyciągnać z EL34 w singlu, a ile to drożej wychodzi ;)
:arrow: Piotr
Jeżeli tyko możesz to zamieść scheamt "małej rzeczy" będzie to bardzo pomocne i dla mnie i dla gilonga. Które wartości elementów trzeba zmienić?
gilong
125...249 postów
125...249 postów

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... osfet+hifi co powiesz na to?? a czy to jest gotowy spotpien czy trzeba sterujacy stopien dorobic na lampie?
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Tak to jest samowystarczalny wzmacnaicz mocy.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Przepraszamy, ale musisz być zarejestrowany i zalogowany aby oglądać ten załącznik.
:?
Zigrin pisze:Które wartości elementów trzeba zmienić?
W czym? Trochę się pogubiłem :roll:
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Piotr pisze:
Przepraszamy, ale musisz być zarejestrowany i zalogowany aby oglądać ten załącznik.
:?
Zigrin pisze:Które wartości elementów trzeba zmienić?
W czym? Trochę się pogubiłem :roll:
Ja się też pogubiłem....
Mówiłeś że jak zmienie pewne wartości elementów w moim bazowym układzie to wtedy on będie optymalny pod sterowanie lampowe.

O co chodzi z tym pierwszym cytatem??
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Pierwszy cytat to odpowiedź na moją próbę obejrzenia schematu proponowanego przez gilonga.

W Twoim układzie powinieneś odpowiednio zwiększyć prąd spoczynkowy tak, żeby punkt pracy korzystnie się układał dla danego obciążenia.
Mógłbyś też rozbudować źródło prądowe do wersji takiej, jak w wczesnych Zenach (jest na moim schemacie, który wkleiłeś w drugim stopniu). Oczywiście w wersji N.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Tak czasem bywa, że trzeba się zarejestrować, żeby pooglądać obrazki :( .