HYBRYDA - bitwa pierwsza ;)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
-
- 500...624 posty
Zasilacze impulsowe to kiepski pomysł. Nielubie tego typu rozwiązań bo strasznie sieją zakłócenia.
Piotrze o ten schemta chodziło
w jaki wątku jest jego omówienie? Z tego co zrozumiałem to ma on być tak przerobiony jak w załączniku, czy inaczej?
Powidz coś o zasialniu tego stopnia. Jakie napięcia muszą byc i jaka wydjaność prądowa, oraz jaką z tego można uzyskac moc w konkretnych warunkach zasilania. Do tej moje bazowej konstrukcji wprowadziłem kolejne zmiany, teraz prąd spoczynkowy wynosi 1A przy 18V czyli jakieś 3,5 do 4W powinienem uzyskać. Od razu mówie że z takiej hybrydy chce uzyskać ok 10W.
gilong spróbuj zrobić ukłąd według tego pierwszego schematu tylko wprowadź takie zmiany jak z pierwszego posta.
Piotrze o ten schemta chodziło

Powidz coś o zasialniu tego stopnia. Jakie napięcia muszą byc i jaka wydjaność prądowa, oraz jaką z tego można uzyskac moc w konkretnych warunkach zasilania. Do tej moje bazowej konstrukcji wprowadziłem kolejne zmiany, teraz prąd spoczynkowy wynosi 1A przy 18V czyli jakieś 3,5 do 4W powinienem uzyskać. Od razu mówie że z takiej hybrydy chce uzyskać ok 10W.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ElGit Let there be rock...
-
- 125...249 postów
-
- moderator
Właśnie tak, jak narysowałeś.
Dreny zwarte do siebie stanowią wyjście. Oczywiście przez kondensator.
Aby uzyskać 10W trzeba ustawić prąd spoczynkowy w okolicach 2A. Robi się to rezystorem w źródle górnego MOSFETa.
I=0.66/R
Do zasilania wystarczy 24V.
Przy 18V daj przynajmniej 1A5.
Ale pozostaje sprawa zasadnicza:
To nie jest stopień wyjściowy do hybrydy, lecz samowystarczalny tranzystorowy stopień mocy.
Jeżeli chcesz sterować tranzystorem z lampy koniecznie w klasie A, to Twój pierwszy schemat będzie lepszy, tylko musisz zmodyfikować wartości elementów.
ps. Jeżeli chcecie, to w następnym tygodniu zamieszczę schemat hybrydy z wątku "mała rzecz"
Dreny zwarte do siebie stanowią wyjście. Oczywiście przez kondensator.
Aby uzyskać 10W trzeba ustawić prąd spoczynkowy w okolicach 2A. Robi się to rezystorem w źródle górnego MOSFETa.
I=0.66/R
Do zasilania wystarczy 24V.
Przy 18V daj przynajmniej 1A5.
Ale pozostaje sprawa zasadnicza:
To nie jest stopień wyjściowy do hybrydy, lecz samowystarczalny tranzystorowy stopień mocy.
Jeżeli chcesz sterować tranzystorem z lampy koniecznie w klasie A, to Twój pierwszy schemat będzie lepszy, tylko musisz zmodyfikować wartości elementów.
ps. Jeżeli chcecie, to w następnym tygodniu zamieszczę schemat hybrydy z wątku "mała rzecz"

-
- 3125...6249 postów
-
- moderator
Zibi ma trochę racji.
Były dwa powody, dla których zająłem się hybrydami.
Pierwszy, najważniejszy, to eliminacja drogiego i kłopotliwego w wykonaniu transformatora wyjściowego, który dodatkowo zawęża pasmo.
Drugą zaletą hybrydy (w mojej wersji) jest to, że bez żadnych zmian, ani pogorszenia parametrów mogę zastąpić głośniki 8ohm czteroomowymi, a kiedy przez przypadek obciążenie spadnie do 2ohm też nic nadzwyczajnego się nie stanie (oprócz zwiększenia mocy wyjściowej
).
Niestety niestmetryczny stopień wyjściowy w klasie A, niezależnie czy lampowy, czy tranzystorowy nie oferuje tego luksusu
Były dwa powody, dla których zająłem się hybrydami.
Pierwszy, najważniejszy, to eliminacja drogiego i kłopotliwego w wykonaniu transformatora wyjściowego, który dodatkowo zawęża pasmo.
Drugą zaletą hybrydy (w mojej wersji) jest to, że bez żadnych zmian, ani pogorszenia parametrów mogę zastąpić głośniki 8ohm czteroomowymi, a kiedy przez przypadek obciążenie spadnie do 2ohm też nic nadzwyczajnego się nie stanie (oprócz zwiększenia mocy wyjściowej

Niestety niestmetryczny stopień wyjściowy w klasie A, niezależnie czy lampowy, czy tranzystorowy nie oferuje tego luksusu

-
- 500...624 posty

To jest troche sztuka dla sztuki

Jeżeli tyko możesz to zamieść scheamt "małej rzeczy" będzie to bardzo pomocne i dla mnie i dla gilonga. Które wartości elementów trzeba zmienić?
-
- 125...249 postów
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... osfet+hifi co powiesz na to?? a czy to jest gotowy spotpien czy trzeba sterujacy stopien dorobic na lampie?
-
- 500...624 posty
Ja się też pogubiłem....Piotr pisze:Przepraszamy, ale musisz być zarejestrowany i zalogowany aby oglądać ten załącznik.
W czym? Trochę się pogubiłemZigrin pisze:Które wartości elementów trzeba zmienić?
Mówiłeś że jak zmienie pewne wartości elementów w moim bazowym układzie to wtedy on będie optymalny pod sterowanie lampowe.
O co chodzi z tym pierwszym cytatem??
-
- moderator
Pierwszy cytat to odpowiedź na moją próbę obejrzenia schematu proponowanego przez gilonga.
W Twoim układzie powinieneś odpowiednio zwiększyć prąd spoczynkowy tak, żeby punkt pracy korzystnie się układał dla danego obciążenia.
Mógłbyś też rozbudować źródło prądowe do wersji takiej, jak w wczesnych Zenach (jest na moim schemacie, który wkleiłeś w drugim stopniu). Oczywiście w wersji N.
W Twoim układzie powinieneś odpowiednio zwiększyć prąd spoczynkowy tak, żeby punkt pracy korzystnie się układał dla danego obciążenia.
Mógłbyś też rozbudować źródło prądowe do wersji takiej, jak w wczesnych Zenach (jest na moim schemacie, który wkleiłeś w drugim stopniu). Oczywiście w wersji N.
-
- 3125...6249 postów