Piec Indukcyjny
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Układ ne555 jeżeli się nie mylę może pracować do częstotliwości 100KHz.
Ja zrobiłem kiedyś układ prztwornicy na dwóch tranzystorach 2N3055 i zwykłym trafie - bez obciążenia pracowało to na kilkuset hercach po obciążeniu częstotliwość rosła aż do pisku.
Uzwojenie wtórne stanowiły trzy zwoje grubego drutu do których podłączyłem cewkę z grubego drutu o kilkunastu zwojach.
Po włożeniu w tą cewkę małego śrubokręta rozgrzewał się tak że parzył w palce.
Wynika z tego ze częstotliwość może być akustyczna.
Jak będe miał czas to jeszcze poeksperymenuje z tym układem tylko tym razem w gałęzi zastosuje po kilka tranzystorów na solidnych radiatorach.
Ja zrobiłem kiedyś układ prztwornicy na dwóch tranzystorach 2N3055 i zwykłym trafie - bez obciążenia pracowało to na kilkuset hercach po obciążeniu częstotliwość rosła aż do pisku.
Uzwojenie wtórne stanowiły trzy zwoje grubego drutu do których podłączyłem cewkę z grubego drutu o kilkunastu zwojach.
Po włożeniu w tą cewkę małego śrubokręta rozgrzewał się tak że parzył w palce.
Wynika z tego ze częstotliwość może być akustyczna.
Jak będe miał czas to jeszcze poeksperymenuje z tym układem tylko tym razem w gałęzi zastosuje po kilka tranzystorów na solidnych radiatorach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Mathematics is the language of nature"
-
- 3125...6249 postów
Witam
Pod tym linkiem znajdują się materiały dotyczące "grzejnictwa" udostępnione przez Staszeksa:
http://www.fonar.com.pl/download/grzejnictwo.zip
Pod tym linkiem znajdują się materiały dotyczące "grzejnictwa" udostępnione przez Staszeksa:
http://www.fonar.com.pl/download/grzejnictwo.zip
-
- 2500...3124 posty
-
- 250...374 postów
Zamiast NE555 proponuję użyć UC3842N - tani i bardzo popularny we wszelkiej maści przetwornicach, wyjście przystosowane do sterowania MOS-FETa, praca chyba do 1MHz. Trzeba tylko zrobić sprzężenie pomiędzy końcówką probierczą prądu, a generatorem RC aby można było regulować wypełnienie (to troszkę niestandardowy układ pracy - standardowo piła pobierana jest z rezystora przy źródle).maciej_333 pisze: P.S. Z jaką maksymalną częstotliwością może pracować NE555 ?
Odświeżam wątek. Do rozpylania getteru konieczne jest prawdopodobnie wytworzenie takiej temperatury, przy której kółeczko getterowe zrobi sie jasnopomarańczowe. Temperatury takiej nie da piec na jednej GU50; mam tez wątpliwości czy udałoby się to na dwóch GU50.
Ponieważ raczej odpada budowa pieca zintegoranego ze stanowiskiem pompowym, przeto piec (powiedzmy bez zasiacza) powinien być na tyle niewielki, by można nim było operować trzymając w ręku.
Macie moze jakieś sugestie jak to wykonać?
Ponieważ raczej odpada budowa pieca zintegoranego ze stanowiskiem pompowym, przeto piec (powiedzmy bez zasiacza) powinien być na tyle niewielki, by można nim było operować trzymając w ręku.
Macie moze jakieś sugestie jak to wykonać?
-
- 250...374 postów
Zapomnialem o pojemnosciach
Gdyby obnizyc nieco f... Moze udalo by sie dwa osobne przewody ... Przez moment przeszla mi mysl dostarczania setek watow do anten kablami RG-58,ale tam przeciez jest dopasowane obciazenie, i inne hece.
PS.

Gdyby obnizyc nieco f... Moze udalo by sie dwa osobne przewody ... Przez moment przeszla mi mysl dostarczania setek watow do anten kablami RG-58,ale tam przeciez jest dopasowane obciazenie, i inne hece.
PS.
Jak mawiali moi koledzy - brumbubulator z przyczlapemBulbulator - trójzelowy pnokonowy badonizator ulbulatorów.

-
- 500...624 posty
Witam.
IMHO przy grzaniu tak małych elementów jak talerzyk gettera niezastąpiony będzie generator na lampach pracujący w zakresie megahercy.
Osobiście wkładałem lampę EAA91 w cewkę swojego pieca na GM70 i rozgrzewał się ten talerzyk do białości.
Przy względnie niskim napięciu anodowym piecyk na kilku(4 sztuki chyba wystarczą) GU-50 powinien grzać jeszcze lepiej - dodam tylko że parametry geometryczne cewki mają wielkie znaczenie dla sprawności urządzenia.
Pozdrawiam.
IMHO przy grzaniu tak małych elementów jak talerzyk gettera niezastąpiony będzie generator na lampach pracujący w zakresie megahercy.
Osobiście wkładałem lampę EAA91 w cewkę swojego pieca na GM70 i rozgrzewał się ten talerzyk do białości.
Przy względnie niskim napięciu anodowym piecyk na kilku(4 sztuki chyba wystarczą) GU-50 powinien grzać jeszcze lepiej - dodam tylko że parametry geometryczne cewki mają wielkie znaczenie dla sprawności urządzenia.
Pozdrawiam.
-
- 500...624 posty
Cewki używałem takiej jak pisałem ileś tam postów wcześniej to jest 26zw z odczepem w środku na fi 16mm(zdaje się że tyle to było) drutem 2mm DNE.
Napięcie anodowe umożliwiające podgrzanie getteru do białości dla układu jaki podałem wcześniej na GM70 wynosiło ok.1.1KV.
Niestety parametry tej cewki są kiepskie - ostatnio wyciągnąłem ze starej lodówki kapilarę(chyba fi 3mm), pierwsze próby wykazały że najkorzystniejsza cewka powinna mieć średnicę cirka równą długości cewki.
Jak dokończę kobyłę na GU-81 oczywiście dam znać o nowych spostrzeżeniach co do pieca.
Napięcie anodowe umożliwiające podgrzanie getteru do białości dla układu jaki podałem wcześniej na GM70 wynosiło ok.1.1KV.
Niestety parametry tej cewki są kiepskie - ostatnio wyciągnąłem ze starej lodówki kapilarę(chyba fi 3mm), pierwsze próby wykazały że najkorzystniejsza cewka powinna mieć średnicę cirka równą długości cewki.
Jak dokończę kobyłę na GU-81 oczywiście dam znać o nowych spostrzeżeniach co do pieca.
-
- 250...374 postów
A u mnie leży i się kurzy Q42/P, myślę właśnie aby na niej piecyk postawić, ale skąd podstawkę dorwać ? Myślę również, aby cewkę generatora zrobić w postaci trafa w.cz, i samą pojemność strojeniową przestawić na strone wtórną (niższe U). Do takiego ukłądu by sie doczepiało zewnętrzny wzbudnik. Zaletą byłaby pełna separacja galwaniczna, mniejsze U na cewce - przy większym prądzie, oraz wzbudnik mający jedynie 2 wyprowadzenia.
Krzysztof Komarnicki
-
- 500...624 posty
Kombinowałem trochę z transformatorem w.cz w obwodzie wzbudnika i nic ciekawego mi nie wyszło - grzało się to tylko, a gwóźdź włożony do jednozwojowego wzbudnika nagrzewał się wolniej i do mniejszej temperatury niż włożony do cewki obwodu rezonansowego bezpośrednio.
Eksperymenty z różnymi wzbudnikami też niczego dobrego nie przyniosły niestety.
Ogólnie rzecz biorąc wychodzi na to ze samowzbudny generator którego cewka rezonansowa stanowi wzbudnik jest optymalnym rozwiązaniem.
Eksperymenty z różnymi wzbudnikami też niczego dobrego nie przyniosły niestety.
Ogólnie rzecz biorąc wychodzi na to ze samowzbudny generator którego cewka rezonansowa stanowi wzbudnik jest optymalnym rozwiązaniem.
-
- 250...374 postów
Puki co podobne doświadczenia miałem również ja, ale uważam, że tą drogą jednak należy iść. Uważam, że jest niedopuszczalna sytuacja, gdzie mamy stały potencjał na cewce. Przy mocy kilkuset W i napięciu kV to już może być bardzo groźne. Wszelkie piece fabryczne mają wzbudniki na zewnątrz, to po prostu wygoda użytkowania.
Ostatnio zmieniony wt, 15 sierpnia 2006, 10:45 przez krzkomar, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof Komarnicki
-
- 500...624 posty
Zgadza się fabryczne piece tak właśnie są zbudowane(te na lampach) tyle że ja osobiście w tej konfiguracji traciłem tylko na sprawności.
Krzykomar
Mam takie pytanie czy piec z Twojej strony na dwóch GU-50 pracujących przeciwsobnie działa lepiej niż na dwóch lampach połączonych równolegle tak jak u Wojciechowskiego w 'Nowoczesnych zabawkach'?
P.S.
Czy próbowałeś zmniejszyć ten rezystor 3MOhm do wartości powiedzmy 20KOhm, bo wydaje mi się ze to powinno zwiększyć moc pieca.
Pozdrawiam.
Dorzucam jeszcze moje dotychczasowe spostrzeżenia co do generatorów samowzbudnych na lampach - w załączniku(jest to plik txt).

Mam takie pytanie czy piec z Twojej strony na dwóch GU-50 pracujących przeciwsobnie działa lepiej niż na dwóch lampach połączonych równolegle tak jak u Wojciechowskiego w 'Nowoczesnych zabawkach'?
P.S.
Czy próbowałeś zmniejszyć ten rezystor 3MOhm do wartości powiedzmy 20KOhm, bo wydaje mi się ze to powinno zwiększyć moc pieca.
Pozdrawiam.
Dorzucam jeszcze moje dotychczasowe spostrzeżenia co do generatorów samowzbudnych na lampach - w załączniku(jest to plik txt).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.