Przyszedł czas na zmiany.
Powstaje nieco zmodyfikowana wersja hybrydowego dziwaka.
Stara obsada zawierała 6N2P-EW, 6N6P, EZ80, oraz EM84.
W nowej na pewno nie będzie oka, a prostowaniem prądu zajmie się EZ81. W pierwszym stopniu zostanie 6N2P-EW. Natomiast stopnia sterującego jeszcze nie wybrałem. Może się tam znaleźć 6P14P, lub 6P1P, ewentualnie połączone równolegle dwie połówki 6N6P.
Stopień tranzystorowy i zasilacz również zostały lekko zmodyfikowane, ale to już inna bajka. Sprzężenia zwrotnego nadal brak
c.d.n.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zen również został zmodyfikowany. Ma dwa stopnie, ale w całkowicie innej konfiguracji, niż dalsze autorskie ulepszenia Nelsona. Ale obydwa nadal są tranzystorowe, więc to też inna bajka
Co myślicie o stopniu sterującym? 6P14P, 6P1P, czy 6N6P?
Ja bym został przy standardowym stopniu sterującym na 6N6P. Tylko tak jak mówiłeś po dwie triody równolegle. Możesz lakko przybliżyć parametry tego układu?
Na 6N6P zrób, właśnie zaczynają się początki kultu tej lampki wśród ałdjofylów.
A gdybyś powiedział sobie "raz kozie śmierć" i wstawił 6N30P to wszystkie laski by na ciebie leciały !
Jak już szaleć to na maxa....daj ECC32 to kultowa lampka projektowna do stopni wstępnych m.cz. A 6N6P to bardzo pożadna lampka o sporej wydajności prądowej! Ma dość dużą moc strat na anodzie i w sumie to można by na niej jakąś końcówke mocy zrobić np. do słuchawek.
Zigrin
Zwróć uwagę, że właśnie o wysokie prądy w tym stopniu chodzi. Również duże nachylenie mile widziane. ECC32 raczej się nie nada.
Problem w tym, że nie lubię łączyć lamp równolegle...
Dlatego rozważam jeszcze 6P14P i 6P1P w układzie triodowym.
Układ wygląda następująco:
Klasyczny stopień WK na 6N2P-EW, ewentualnie SRPP, choć to raczej nie najlepszy pomysł. Za nim wtórnik na mocnej lampie, który steruje tranzystorowym stopniem wyjściowym.
fugasi
6P30P to jakiś wybryk natury
Do obsadzenia są cztery miejsca. Jedno zajęte przez EZ81, więc zostają trzy.
Rozumiem że tu właśnie chodzi o wydajność prądową. Czy 6S19P wchodzi w gre? Przy 200V na anodzie może się wydzielić 7W mocy. Prądowo też jest dobra nawet na kilku takich OTL-a zrobiono(strona Jasia)
6S19P nie wchodzi w grę. Napięcie siatka-katoda rzędu 60V nie pasuje do układu o sprzężeniu bezpośrednim. Chciałbym poprzestać na kilkunastu woltach. W końcu napięcie zasilania ma ograniczoną wartość (300V).
Poza tym taki "wtórnik" miałby wzmocnienie znacznie niższe od jedności, a nadmiaru wzmocnienia w układzie nie ma...
Widze że dużo możliwości się już wyczerpało. Pozostja chyba tylko użyć 6P1(4)P. No albo 6N6S, al e mówiesz że nie lubisz łaczeń równoległych.
P.S.
Nie wiesz gdzie można dostaź ECC32? Szukam tej lampy od dość długiego czasu i znaleaźć nie moge.
Masz racje zostań przy 6P1P nie będzie szablonowo.
Wiesz po tej konstrukcji na 6N8S(pierwotnie EF22) i EBL21 przymierzam się do jakiejś dojrzalszej konstrukcji. I w chwili obecnej najblizej mi do SE(znowu!) na EL34 w trybie pentodowym. Przemawa ku temu kilka powodów dobra i tanie trafa z Telto dość duża moc(jak na SE) ok 10W no i ostatnio usłyszałem EL34 w SE(schemat ze ztrony ECCLab na ECC88 w katodynie) wiec mnie naszło A że fundusze ucznia 2-ej klasy licemu są dosć znikome to musz się liczyć z kosztami. Zaczołem zbierac informacje i rózne ciekawe schematy(w tym dwa Twoje Piotrze) i pomyślałem żeby do stopnia wstępnego zatrudnić taką lampke. A jak się nie uda to oczywiście zostane przy konfiguracji 6SN7 i 6SL7. Przepraszam że Ci tak temat zaśmiecam
Uprzejmie donoszę, że zasilacze niskiego napięcia i układy polaryzacji stopni końcowych zostały uruchomione.
6P1P ma jeszcze jedną zaletę, o której nie wspominałem.
Otóż jeżeli się nie sprawdzi, to nic nie stoi na przeszkodzie aby przelutować pająka i wsadzić 6P14P, albo 6N6P. Natomiast jeśli będzie dobra, to w następnej wersji użyję bardzo podobnej elektrycznie 6V6, która wyjątkowo mi się podoba.
Poza tym mam spory zapas 6P1P
Zigrin
ECC32 nie wygląda na łatwą do zdobycia. Chyba lepiej postąpić odwrotnie - rozejrzeć się za ciekawymi lampami, a wzmacniacz dopasować do wyników poszukiwań.