Relax II naprawa

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

k4be
500...624 posty
500...624 posty

Relax II naprawa

Post autor: k4be »

Będę pisać o torze FM. W odbiorniku były pozrywane uzwojenia w filtrze demodulatora - udało mi się je naprawić. Wymieniłem potłuczone diody DOG53 na AA102. Odbiornik odbiera stację (mam w okolicy stację na 72MHz - Radio Zet), ale jest silny przydźwięk, a po zwiększeniu głośności membrana głosnika zaczyna skakać z ok. 2Hz (m. cz. jest w porządku - sprawdziłem). Gdzie szukać usterki?
ps. tor AM jest też niesprawny, ale na razie nie będę się nim zajmować.

EDIT: zauważyłem, że odlutowanie dod germanowych ani trochę nie zmienia działania odbiornika...
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ampliman »

Witam
Jesteś pewien, że tor m.cz. jest OK? - bo mnie się wydaje, że jest z nim coś nie tak. Starałbym się zlikwidować przydźwięk - sprawdziwszy oczywiście, czy jest od związany ze wzmacniaczem. To w końcu łatwo zrobić bo możesz odłączyć sygnał radiowy od wejścia wzmacniacza m.cz.
Może ten wzmacniacz wzbudza się na niskich (infra) częstotliwosciach.
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
k4be
500...624 posty
500...624 posty

Sygnał z karty dźwiękowej na wejście od gramofonu - gra świetnie na dowolnej głośności.
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Relax II naprawa

Post autor: kaem »

k4be pisze:Odbiornik odbiera stację (mam w okolicy stację na 72MHz - Radio Zet), ale jest silny przydźwięk, a po zwiększeniu głośności membrana głosnika zaczyna skakać z ok. 2Hz (m. cz. jest w porządku - sprawdziłem). Gdzie szukać usterki?
ps. tor AM jest też niesprawny, ale na razie nie będę się nim zajmować
Szkoda, że nie działa AM bo można by było sie przekonać co z tym przydźwiękiem. A co do Radia Zet na "Relaxie" to odbiór na 72 MHz jest lustrzanką i jest przez przypadek. Nie można na podstawie odbioru lustrzanego na nieprzestrojonej głowicy określać stanu odbiornika.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Alek

Post autor: Alek »

mam też takie radio, ale skala jest rozbita:(. Czekam, bo może gdzieś kiedyś się trafi...
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

Witam.
k4be pisze: (...) Odbiornik odbiera stację (mam w okolicy stację na 72MHz - Radio Zet) (...)
O ile nie masz jakiegoś konwertera, niemożliwością jest dziś odbiór stacji UKF właśnie na tym zakresie. Kilka lat wstecz wycofano się z nadawania na tych częstotliwościach :( .

Pozdrawiam
k4be
500...624 posty
500...624 posty

W pierwszej kolejności trzebaby zająć się naprawą demodulatora (bo on jest wg mnie uszkodzony). A każdy odbiornik, nawet stare amplitunery, odbierają u mnie Radio Zet na 72MHz. Poza tym odbiornik działał nieźle kilka lat temu (przy strojeniu p.cz. jako źródła sygnału użyłem innego odbiornika, stroiłem na max poziom na oczku), jednak teraz dostałęm go z powrotem w o wiele gorszym stanie.
Jego historia jest taka że dostałęm elektronikę od 'jakiegoś starego radia' bez obudowy, ale z lampami. Przy próbie uruchomienia okazało się, że jest zwarty prostownik selenowy. Zamontowałem mostek krzemowy. Jednak wzmacniacz grał bardzo słabo, a anoda w ECL86 świecia na czerwono. Po wymianie lampy radio zaczęło grać dobrze, ale miało rozstrojoną pośrednią FM. Zestroiłem tak jak to opisałem wcześniej. AM nie ruszałem, bo nie ma nawet anteny ferrytowej. Potem okazało się, ze radio pasuje do znalezionej na podwórku obudowy (trzeba ją było jeszcze polakierować po kilku latach na deszczu), a skala służyła za osłonę blatu stołu, na szczęście nie jest prawie zniszczona. Głośnik jest z jakiegoś niemieckiego radiomagnetofonu - w miarę dobrze pasował w miejsce oryginalnego. Potem radio zostało u znajomych, gdzie je uruchomiłem (wakacje, 500km od mojego miejsca zamieszkania...). Odbiornik odbierał stacje z zakresu 87-108MHz przy użyciu konwertera samochodowego. W ostatnim czasie dostałem je na nowo, tym razem jest u mnie - niestety przeżyło interwencję jakiegoś 9letniego 'elektronika', i chcę je znowu ożywić.

ps. kiedyś, dawno, kiedy jeszcze zbyt mądry nie byłem, rozebrałem kompletnego Relaxa w świetnym stanie - radio u babci w domu działało, ale po przywiezieniu do mnie i włączeniu w głośniku był tylko gwizd. Wtedy byłem raczej marnym elektronikiem, i stwierdziłem że przydadzą mi się części z tego radia... do dzisiaj nic już z niego nie zostało :(
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

amator pisze:Witam.
k4be pisze: (...) Odbiornik odbiera stację (mam w okolicy stację na 72MHz - Radio Zet) (...)
O ile nie masz jakiegoś konwertera, niemożliwością jest dziś odbiór stacji UKF właśnie na tym zakresie. Kilka lat wstecz wycofano się z nadawania na tych częstotliwościach :( .

Pozdrawiam
W pobliżu silnego nadajnika może odbierać sygnały lustrzane.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
k4be
500...624 posty
500...624 posty

Ten problem rozwiązany, przyczyną był mój błąd - odwrotnie wlutowany filtr :P Jednak Radia Zet już nie ma, za to (po zestrojeniu przy pomocy głowicy z amplitunera) odbiornik wyjątkowo czysto odbiera RM :lol: Więc kolejny krok: przestrajanie głowicy. Jeśli ktoś ma, może udostępnić gotową instrukcję; poszukam jej również we własnym zakresie. Interesuje mnie pasmo 93-105MHz.
k4be
500...624 posty
500...624 posty

Przestroiłem głowicę według opisu http://k4be.cjb.net/przestrajanie.html - ale teraz odbiornik nie odbiera zupełnie niczego. co mam próbować z nim robić? Dodam, że kondenatora 14p, który należało zmienić na 10p, nie było wcale.
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

Trzeba znależć nowa głowicę UKF -lampowa.Można też -jeśli wystarczy cierpliwości ustalic jakis wspolny schemat i musiałbym wiedziec jakie detale zostały wymienione w tej omawianej głowicy.

Przestroiłem w górę -względnie łatwo-stosujac w zamian rdzeni ferrytowych-rdzenie mosiężne -niestety skala pokrywana przez mechaniczną konstrukcję jest stała i wynosi max 12 MHz.

Oczywiscie osiagnąłem to nie ingerując ani deka w zwoje cewek -zadne
"skracanie cewek ".Patrzac na inne rozwiazania głowic -a w szczególności na głowicę oryginalną na pasmo wysokie ukf-przestrajana indukcyjnie wiem ,ze jest to mozliwe.
Oryginał -pierwowzór ELWRO - ma dość dużo odsprzeżeń- samo ściągnięcie schematu jest b. pracochłonne-ale ma tez i patenty sprytne .

Jak to opanuje to może będę przestrajajał sympatycznym miłośnikom
triody..
Ponieważ do prób potrzebne sa jakieś głowice ELWRO -przydały by mi sie jeszcze ze dwie sztuki -moga być bez lamp -byle kompletne ....
W Łodzi wszystko idzie na złom -naród jest głodny -całe radia idą po 10-15zł..ale już ich jest coraz mniej.
Jarek Kordalewski
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Jarek Kordalewski »

k4be pisze:Przestroiłem głowicę według opisu http://k4be.cjb.net/przestrajanie.html - ale teraz odbiornik nie odbiera zupełnie niczego. co mam próbować z nim robić? Dodam, że kondenatora 14p, który należało zmienić na 10p, nie było wcale.
W niektórych głowicach tak było. Po prostu pojemności montażowe były wystarczające. W takim przypadku wystarcza na ogół regulacja trymerem i skręcenie go w okolice minimum pojemności. Przestrajałem ostatnio Relaxa w ten sposób i działał poprawnie. Oczywiście pozostałe pojemności (te które są ) musisz zmienić. Bez ruszania cewek osiągnąłem pasmo 92-102,5 MHz, więc dosyć dużo.
Pozdrawiam
Jarek
_idu

Post autor: _idu »

amator pisze:Witam.

Pozdrawiam
A znasz zasade odbioru superheterodynowego? Selektywność obwodów w.cz. na zakresie UKF jest na tyle mała ze na 72 MHz odbierasz nadajnik nadajacy normalnie na 93,4MHz. Czysto i bez zniekształceń.
Dlatego wybranow na zachodzie takąa nie inna czestotliwośc posrednią aby jej dwukrotna wartość była więsza od pasma zajmowanego przez kres UKF