Zbudował ktoś z was telewizor?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
U mnie coraz gorzej z zapałem na budowe jakiegokolwiek TV. Miałem pomysły na to, ale obawiam się dwóch spraw, przez które to może się nie udać.
Odważyłbym się zrobić OTV na dzisiejszych elementach, czyli wiadomo co dziś mamy, głowice wielkości paczki zapałek, fale powierzchniowe, zeramiczne filtry p.cz. fonii różnicowej, wreszcie znakomite do tego TDA1170 (pion) i TBA950 (poziom i synchro od pionu, poziomu) itp...
Odważyłbym się zrobić OTV na dzisiejszych elementach, czyli wiadomo co dziś mamy, głowice wielkości paczki zapałek, fale powierzchniowe, zeramiczne filtry p.cz. fonii różnicowej, wreszcie znakomite do tego TDA1170 (pion) i TBA950 (poziom i synchro od pionu, poziomu) itp...
-
- 6250...9374 posty
Jeszcze pytanie do kolegi Leszka: A jakich lamp użyłeś do odchylania, tzn. pion i poziom? Opierałeś się głównie na tym schemacie z Radioamatora i nic więcej? Podziwiam!
Macieju ja również myślałem o scalakach ale drożej i trochę trudniej to wychodzi. TDA1170 łatwo się psuje i nie lubię tego układu.
Macieju ja również myślałem o scalakach ale drożej i trochę trudniej to wychodzi. TDA1170 łatwo się psuje i nie lubię tego układu.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
-
- 375...499 postów
-
- 4 posty
Witam!
Pytasz mnie na jakich lampach odchylanie? A więc separator i generator
ramki na ECC81 i końcówka ramki na EL84. Gegerator lini na ECC81 i wzmacniacz końcowy odchylania lini na lampie EL81 jako dioda usprawniająca EY81 i prostownik wysokiego EY51. Jak interesuje Cię układ do lampy o odchylaniu elektrostatycznym to pogrzebie w swoim
lamusie to powiniennem coś znaleść.
Pozdrawiam i miłego dnia
Leszek
Pytasz mnie na jakich lampach odchylanie? A więc separator i generator
ramki na ECC81 i końcówka ramki na EL84. Gegerator lini na ECC81 i wzmacniacz końcowy odchylania lini na lampie EL81 jako dioda usprawniająca EY81 i prostownik wysokiego EY51. Jak interesuje Cię układ do lampy o odchylaniu elektrostatycznym to pogrzebie w swoim
lamusie to powiniennem coś znaleść.
Pozdrawiam i miłego dnia
Leszek
-
- 6250...9374 posty
-
- 6250...9374 posty
-
- 625...1249 postów
Ludzie dziś zaczynam ! Zaczynam zabawe z TV. Teraz pojadę do miasta po laminat i już robię moduł (odchylanie, synchro, wzm. wizjii). Potem już mordęga ze strojeniem... Chciałem wzmacniacz p.cz. wizjii zrobić sam, ale się nie odważę. Pozyskać odpowiednią chrakterystykę bez wobulatora to wyzwanie...
Ostatnio zmieniony pt, 11 sierpnia 2006, 20:57 przez maciej_333, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 6250...9374 posty
No widzę że jestem sam
Ja już lutuję wzmacniacze i generatory odchylania (ECC85-gen. i PCC88-wzm.), potem separator i wzm. wizji może na PFL200 (nie mam jeszcze podstawki no chyba że dam EF80 i EL83 ale tej ostatniej lampy też nie mam). Zasilacz WN już mam więc może coś z tego wyjdzie

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Ja dam ten pierwszy wzmacniacz wizjii (z tych co kiedyś zeskanowałem). Dam do niego chyba jednak 6P15P, bo EL84 to nie wiem czy się tak nada. Tam chyba miało być EL81. Gaszenie powrotów w S1. Generatory te jakie dał kiedyś Alek. Wszystko jasne. Zobaczymy jak będzie. WN dam na PL504, albo na BU508D i po zabawie. PL504 i PY88 chyba będę żarzył z sieci, ale ta moc na oporze redukcyjnym... Jakoś to zestroję.
P.S. Wkurzyła mnie dziś baba w sklepie elektronicznym (jedynym w mieście). Chciałem bezpiecznik 0,5A. Dostałem 2A ! Zorientowałem się dopiero w domu. Przy następnej okazjii jej to wygranę. Tak nie można... Ludzie w tych sklepach powinni być jednak bardziej kumaci... Jak bym to wsadził do miernika to by mogło być bum ! Miernik za 300zł poszedłby z dymem. I kto by mi za to zapłacił ??? Nikt !
Ponadto wczoraj zrobiłem proste radio: głowica UKF od radia samochodowego, p.cz. 10,7MHz na jednym tranzystorze, potem UL1211 i na koniec detektor na zboczu ch-k. Chodzi o dziwo dobrze i ładnie gra. Strojenie było proste, bo to tylko dwa filtry 7x7. Odbieram też dalsze stacje i jest ok.
P.S. Wkurzyła mnie dziś baba w sklepie elektronicznym (jedynym w mieście). Chciałem bezpiecznik 0,5A. Dostałem 2A ! Zorientowałem się dopiero w domu. Przy następnej okazjii jej to wygranę. Tak nie można... Ludzie w tych sklepach powinni być jednak bardziej kumaci... Jak bym to wsadził do miernika to by mogło być bum ! Miernik za 300zł poszedłby z dymem. I kto by mi za to zapłacił ??? Nikt !
Ponadto wczoraj zrobiłem proste radio: głowica UKF od radia samochodowego, p.cz. 10,7MHz na jednym tranzystorze, potem UL1211 i na koniec detektor na zboczu ch-k. Chodzi o dziwo dobrze i ładnie gra. Strojenie było proste, bo to tylko dwa filtry 7x7. Odbieram też dalsze stacje i jest ok.
Po prostu cos strasznegomaciej_333 pisze:P.S. Wkurzyła mnie dziś baba w sklepie elektronicznym (jedynym w mieście). Chciałem bezpiecznik 0,5A. Dostałem 2A ! Zorientowałem się dopiero w domu. Przy następnej okazjii jej to wygranę. Tak nie można... Ludzie w tych sklepach powinni być jednak bardziej kumaci... Jak bym to wsadził do miernika to by mogło być bum ! Miernik za 300zł poszedłby z dymem. I kto by mi za to zapłacił ??? Nikt !

-
- 625...1249 postów
Ano strasznego... Zwyczajnie tragedia. Jednak tak tego nie zostawię !!! To zdarza się nie pierwszy raz. Kiedyś dostałem BC557 zamiast BC547 i siedziałem godzinę i się dziwiłem czemu coś nie chodzi. Innym razem dała mi oporek 47R zamiast 47KR. Tym razem zorientowałem się w sklepie. Tak było już nie raz. Jak tam wchodzę i powiem, że chcę kondensator 0,1uF to baba mówi że nie ma. Jak powiem 100nF to daje go odrazu na ladę. Dla niej 0,1uF chyba nei jest równe 100nF. Tak jest ze wszystkimi jednostkami. Nawet tego przeliczać nie umie.
Kiedyś oglądałem w Brico Marche z kumplem betoniarki. Pytam się jaką pojemność bębna ma jedna z nich. Gość odpowiada, że 250 dm^3. No to mówię, że 250 litrów to będzie ok. Wtedy ten facet mnie poprawił, że tam są napisane dm^3, a nie litry ! Też załamka.
Kiedyś oglądałem w Brico Marche z kumplem betoniarki. Pytam się jaką pojemność bębna ma jedna z nich. Gość odpowiada, że 250 dm^3. No to mówię, że 250 litrów to będzie ok. Wtedy ten facet mnie poprawił, że tam są napisane dm^3, a nie litry ! Też załamka.
-
- 6250...9374 posty
Ze sklepami jest masakra. Ja chciałem kupić kopułke do mojej Daci 1310 i poszedłem do firmowego sklepu Renault (bo Dacia to to samo co Renault 12) i mówie:
-"proszę kopułkę do Renault 12 czyli do Daci 1300/1310"
-"słucham do czego??"
-"no do Renault 12, Dacii i Renault 5! Przecież to to samo!"
-"panie w życiu nie słyszałem o Renault 12! Nie ma czegoś takiego! A Rumuni to wszystko pozmieniali w Daćkach!"
Koleś się wogóle nie znał, miałem to auto tyle czasu i wiem że do niego założyłem nawet tłoki od malucha!
Wracając do tematu Ja też będę żarzył (ale całość) z sieci bo samo żarzenie PL504 i PY88 z sieci nie ma sensu. Trzeba by założyć mega duży opór, ok.20W. Według moich założeń monitor będzie pracował tak:
13ŁN10- lampa obrazowa,
2xECC85- gen. odchylania pion i poziom (multiwibratory),
2xPCC88- wzm. impulsów odchylających,
PL504- zasilacz WN,
PY88- dioda usprawniająca w zasilaczu WN,
PCC88- generator w zasilaczu (multiwibrator),
EL83- wzmacniacz wizji,
EF80- separator impulsów,
lub ewentualnie PFL200 jako wzm. wizji i separator. Jak myślicie, co będzie lepsze?
-"proszę kopułkę do Renault 12 czyli do Daci 1300/1310"
-"słucham do czego??"
-"no do Renault 12, Dacii i Renault 5! Przecież to to samo!"
-"panie w życiu nie słyszałem o Renault 12! Nie ma czegoś takiego! A Rumuni to wszystko pozmieniali w Daćkach!"
Koleś się wogóle nie znał, miałem to auto tyle czasu i wiem że do niego założyłem nawet tłoki od malucha!

13ŁN10- lampa obrazowa,
2xECC85- gen. odchylania pion i poziom (multiwibratory),
2xPCC88- wzm. impulsów odchylających,
PL504- zasilacz WN,
PY88- dioda usprawniająca w zasilaczu WN,
PCC88- generator w zasilaczu (multiwibrator),
EL83- wzmacniacz wizji,
EF80- separator impulsów,
lub ewentualnie PFL200 jako wzm. wizji i separator. Jak myślicie, co będzie lepsze?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Ja dam tak:
-lampa obrazowa 8Ł029I
-zasilacz W.N. tak jak pisze kolega marcin, albo na BU508D (czyli prosty poziom od współczesnego TV)
-głowica ZTG
-p.cz. wicjii od Neptuna
-fonia różnicowa też od niego
Powyższe bloki zasilane -12V.
-wzmacniacz wizjii z odtworzeniem składowej stałej na diodzie, sterowanie lampy obrazowej w katodzie, w S1 gaszenie linii powrotów Dam do niego EL84 (o ile się da), lub PFL200. Myślałem głównie by dać tam 6P15P, ale szkoda, bo mam tylko dwie.
-separator impulsów synchro na EF80
-wzmacniacz impulsów synchro na połowie ECC81
-generatory odchylania tyratronowe na EF80
-końcowe stopnie odchylajace nie wiem jak jeszcze zrobię. Tu brak mi pomysłu na wydajne napięciowe odchylanie. Szkoda dawać tam pentod. Myślałem na np. PCL85, ale to mało sensowne.
-wzmacniacz m.cz. na pewno nie lampowy. Dam chyba coś w stylu UL1495, UL1481=TBA820 itp.
-zasilacz półprzewodnikowy, mam idelane do tego trafo, dzięki odczepom mam napięcia od 7V do 49V (skok 7V), potem już skok do 220V. Idelane trafo do zasilacza takiego układu. Do tego jeszcze 6,3V. Na żarzenie z tego trafa pociągnąć można chyba z 8A.
Pamiętaj Marcinie, że kolejność łączenia włókien lamp w szereg nie jest dowolna.
-lampa obrazowa 8Ł029I
-zasilacz W.N. tak jak pisze kolega marcin, albo na BU508D (czyli prosty poziom od współczesnego TV)
-głowica ZTG
-p.cz. wicjii od Neptuna
-fonia różnicowa też od niego
Powyższe bloki zasilane -12V.
-wzmacniacz wizjii z odtworzeniem składowej stałej na diodzie, sterowanie lampy obrazowej w katodzie, w S1 gaszenie linii powrotów Dam do niego EL84 (o ile się da), lub PFL200. Myślałem głównie by dać tam 6P15P, ale szkoda, bo mam tylko dwie.
-separator impulsów synchro na EF80
-wzmacniacz impulsów synchro na połowie ECC81
-generatory odchylania tyratronowe na EF80
-końcowe stopnie odchylajace nie wiem jak jeszcze zrobię. Tu brak mi pomysłu na wydajne napięciowe odchylanie. Szkoda dawać tam pentod. Myślałem na np. PCL85, ale to mało sensowne.
-wzmacniacz m.cz. na pewno nie lampowy. Dam chyba coś w stylu UL1495, UL1481=TBA820 itp.
-zasilacz półprzewodnikowy, mam idelane do tego trafo, dzięki odczepom mam napięcia od 7V do 49V (skok 7V), potem już skok do 220V. Idelane trafo do zasilacza takiego układu. Do tego jeszcze 6,3V. Na żarzenie z tego trafa pociągnąć można chyba z 8A.
Pamiętaj Marcinie, że kolejność łączenia włókien lamp w szereg nie jest dowolna.