Czy kineskop podzieli los innych lamp?

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Ross
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: Ross »

Ostatnio zmieniony ndz, 4 listopada 2007, 18:15 przez Ross, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Jak kocham lampy, tak za kineskopem płakać nie będę.
To jeden z niewielu typów lamp, którego nie posiadam i nie mam takiego zamiaru ;)
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Kineskop jest OK. Na pewno lepszy od LCD. Wolałbym mieć w domu TV z kineskopem niż LCD. Ponadto słyszałem o tak płaskim TV z kineskopem. Faktycznie miał te 30cm grubości. Jednak tam szyjka kineskopu była... skośna. Jak oni to zrobili to nie wiem.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

maciej_333 pisze:Kineskop jest OK. Na pewno lepszy od LCD. Wolałbym mieć w domu TV z kineskopem niż LCD. Ponadto słyszałem o tak płaskim TV z kineskopem. Faktycznie miał te 30cm grubości. Jednak tam szyjka kineskopu była... skośna. Jak oni to zrobili to nie wiem.
Wsadzili mądrą elektronikę do odchylania - tam przebiegi odchylania są naprawdę ciekawe.
iwanak
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: iwanak »

Głębokość TV ,DAEWO, 29 cali, który stoi w sklepie to 37,5 cm.
Niewiele droższy od "klasycznego". Waga niestety zbliżona do "klasycznego".
Pozdrawiam
Krzysztof
_idu

Post autor: _idu »

tszczesn - jescze był kineskopy z tzw indeksowaniem polozenia plamki. Dzialo elekttonowe bylo umieszczone rownolegle do ekranu. Byly na pewno kineskoy czarnobiale - byly fajne przenosne bateryjne telewizorki Sony - druga polowa lat 80-tych, a pisano wtedy o podobnym ale juz kolorowym kineskopie z indeksowaniem.
iwanak
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: iwanak »

Z tego co zuważyłem, to działo nie jest centralnie na środku, lecz niżej i pod kątem. Jeśli dobrz widziałem przez szczelinki obudowy.
Jeśli tak to karkołomne układy odchylania.
Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Z tego, co pamiętam, stare kineskopy miały skośną szyjkę, która wraz z małym układem magnesów stałych stanowiła tzw. pułapkę jonową.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Piotr pisze:Z tego, co pamiętam, stare kineskopy miały skośną szyjkę, która wraz z małym układem magnesów stałych stanowiła tzw. pułapkę jonową.
Miały one szyjkę prostą, umieszczoną idealnie na środku, skośnie do osi (i to nawet nie bardzo mocno) była tylko umieszczona sama wyrzutnia.