Wzmacniacz otl + regulacja barwy + kontur

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

bardzo_zimny
75...99 postów
75...99 postów

Wzmacniacz otl + regulacja barwy + kontur

Post autor: bardzo_zimny »

Po odrobieniu lekcji obowiązkowej pt. bufor lampowy i zaliczeniu tematu przedwzmacniacz zachciała mi się czegoś bardziej użytecznego. Wybór padł na słuchawkowy OTL. Na samym początku chciałem zrobić, sprawdzoną konstrukcję ze strony Amplifon`a, ale jakiś diabeł mnie podkusił by dodać cos od siebie. Pomyślałem regulacja barwy dźwięku i kontur to było by fajne! Oczywiście w tym miejscu puryści i audiofile obrzucą mnie błotem, ale wytrzymam.
Zmodyfikowałem, przepraszam, skompilowałem, znane mi układy regulacji barwy i kontur z wspomnianym schematem i wyszło mi cos takiego: Zanim zacznę myśleć nad wartościami elementów mam prośbę do doświadczonych użytkowników forum o wskazanie błędów i zasugerowanie poprawek ;-)
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Piquś
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: Piquś »

Cześć!

Nie wiem, jak z resztą układu, ale kontur masz skopany. W pozycji "wyłączony" (czyli dokładnie tak, jak jest na schemacie "ustawiony" przełącznik), odczep potencjometru jest zwierany do masy, czyli zakres regulacji głośności zostanie "obcięty" do połowy. Dodatkowo, układ konturu jest ciągle włączony w tor audio (R12, C12, R13, C13) i na pewno będzie miał wpływ na przenoszony sygnał.

-Pozdrawiam,
-Piquś
Valves roxx!
bardzo_zimny
75...99 postów
75...99 postów

Dzięki za podpowiedź.
Faktycznie jak przemyślałem to co narysowałem to zrozumiałem o co chodzi. Zerknąłem na stronę http://www.jogis-roehrenbude.de/Verstae ... gregel.htm. Niestety nie znam niemieckiego by wczytać się w treść, ale schematy mi nieco podpowiedziały. Teraz przy dolnym położeniu potencjometru P3 cześć sygnału będzie zwierana do masy przez C12, C13. In wyżej będzie suwak tym wpływ tej pary będzie mniejszy. Rodzi się tylko jedno pytanie. Obecnie regulację mamy po stronie sygnału o wysokiej amplitudzie wobec tego będzie potrzeby potencjometr o bardzo dużej rezystancji (500k). Pewnie dość trudno będzie taki kupić zwłaszcza z odczepem. Może wobec tego kontur przenieść na wejście. Wtedy powinno wystarczyć 50k.
Awatar użytkownika
Piquś
10...14 postów
10...14 postów

Cześć!

Dalej źle - zwróć uwagę na fakt, że niezależnie od pozycji wyłącznika, sygnał dalej idzie przez jakiś kondensator, tak nie powinno być. W załączniku dodaję wycinek schematu amplitunera AT9100, zawierający schemat obwodu kontur (albo loudness, jak kto woli :) ). Zwróć uwagę, że przy wyłączonym konturze sygnał z odczepu wędruje na masę, ale tylko poprzez rezystor. Zmienia to minimalnie charakterystykę potencjometru, ale nie zmienia charakterystyki sygnału (nie obcina żadnych tonów). Z resztą sam zobacz. :)

-Pozdrawiam i powodzenia życzę! :)
-Piquś
Valves roxx!
bardzo_zimny
75...99 postów
75...99 postów

Dzięki za wyjaśnienie i gotowca. :D
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

A gdyby wykorzystać pomysł na kontur z tego schematu. Wykonałem ten układ i działa dość skutecznie.
bardzo_zimny
75...99 postów
75...99 postów

Janusz, faktycznie interesujące. Mam jedno pytanie i jedną prośbę o podpowiedź.
Pytanie: Czemu służy potencjometr 50k ? regulacja ujemnej polaryzacji siatek #1 ?
Prośba o podpowiedź: jak to zmodyfikować na OTL słuchawkowy ?
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

Potencjometr 50k to istotnie regulator napięicia polaryzującego siatki pierwsze lamp mocy. Natomiast ja prezentując ten schemat miałem na myśli przede wszystkim rozwiązanie układu konturu, czyli obwód podłączony do katody drugiej połówki lampy V1. Regulatora barwy, jaki tam zastosowano nie polecam. Lepiej zastosować np. taki jak w Melomanie 25 i podłączyć go do katody drugiej części V1. Schemat wzmacniacza w tym temacie.
Następnie należałoby dać stopień o dużym wzmocnieniu np. na ECC83 i dopiero do tego stopnia podłączyć wtórnik napędzający słuchawki.
bardzo_zimny
75...99 postów
75...99 postów

Ponieważ zależało mi na wykorzystaniu lampy PCL86 zerknąłem w jej kartę katalogową. Część triowowa ma wzmocnienie 100 czyli mniej więcej tyle samo co ECC83. Spróbuję jutro narysować ten schemat i zobaczymy co wyszło. :D
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

:arrow: bardzo_zimny
Trioda z ECL86 jest w zasadzie taka sama, jak ECC83. Chociaż bezpieczniej powiedzieć, że jest bardzo podobna ;)

ps. Wzmocnienie i współczynnik wzmocnienia to nie to samo. Poza tym nie jest on stały, lecz zależy w pewnych granicach od punktu pracy :idea:
bardzo_zimny
75...99 postów
75...99 postów

Janusz nie skorzystałem z Twoich podpowiedzi, bo zbyt cienki jestem na ten układ. Jak na razie chcę skorzystać z bardzo typowych rozwiązań przy, których i tak się gubię.
Dokonałem kolejnych zmian. Filtr kontur dałem wg propozycji Piqś`a. Zmieniłem układ regulacji barwy na Jemsa. Wartości elementów wziąłem bezpośrednio z podpowiedzi Tone Strack Calculator`a. Wygląda to teraz następująco:
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

:arrow: bardzo_zimny
Nie chciałbym się wtrącać, ale twój "loudness" wciąż nie chce się wyłączyć ;)
_idu

Post autor: _idu »

Ale już nie koryguje charakterystyki częstotliwościowej - wieć jest OK. Dodany rezystor do masy może przy dobrym jego dobraniu zminimalizować różnice głosności przy włączaniu/wyłaczaniu konturu.[/img]
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Jak to? Przecież w pozycji wyłączonej równolegle do całego potencjometru znajduje się ogniwo RC.
Awatar użytkownika
Piquś
10...14 postów
10...14 postów

Piotr pisze:Jak to? Przecież w pozycji wyłączonej równolegle do całego potencjometru znajduje się ogniwo RC.
Dokładnie - różnica między pierwszym schematem a ostatnim polega jedynie na dodaniu rezystora, przez który odczep potka jest zwierany do masy. Aktualny kontur mało co przypomina moją wklejkę z AT9100...

-Pozdrawiam,
-Piquś
Valves roxx!