generator w.cz.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Konstanty
375...499 postów
375...499 postów

generator w.cz.

Post autor: Konstanty »

Witam Kolegów!
Co jakiś czas pojawia sie temat generatora w.cz. do strojenia odbiorników. Przeglądając starą ksiązkę z 1943 roku znalazłem schemat generatora który kiedyś zmajsrtowałem z dobrym rezultatem, służył mi wiele lat i byłem z niego zadowolony. Oczywiście generator pracuje na lampach, ma trzy zakresy, (a właściwie 6 oczym dalej) służy do strojenia odbiorników bez zakresu UKF. Generator pracuje w układzie Meisnera, łatwo się wzbudza, przy odrobinie staranności jest stabilny. Wyjście generatora przez sztuczną antenę. Modulacja m.cz uzyskana z generatora na neonówce (uwaga! neonówka nie może mieć w cokole rezystora, ja stosowałem neonówkę sygnalizacyjną. W generatorze zastosowano kondensator zmienny podwójny 2x500pF, po przełączeniu na drugą połowę kondensatora zbocznikowanego wiekszą pojemnością uzyskuje się częstotliwości pośrednie do strojenia wzmacniaczy p.cz. Lampa oczywiście może być nowocześniejsza n.p. ECH21, lub ECH81. w zasilaczu EZ80 (jedna połówka lub nawet dioda prostownicza. Schemat w załączniku, natomiast gdyby ktoś sobie życzył tekst niestety po niemiecku, to również mogę zamieścić. Życzę powodzenia przy budowie tego generatora Konstanty
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów

Re: generator w.cz.

Post autor: Bobiq »

Wypadało by jeszcze podać dane nawojowe cewek. Nie każdy sobie poradzi bez tych danych.
Pozdrawiam

Dopisek:
Cewki oscylatora powinny mieć następujące indukcyjności:
dla fal długch - 180uH
dla fal średnich - 250 uH.
dla fal krótkich - 1,5 uH
Co do cewek sprzężenia nie wiem ile powinny mieć zwojów aby układ był stabilny. Może ze 30% tego co mają cewki w obwodzie anodowym?
Pionier U2
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Nie uznaję generatora Meisner'a. Nie dość, że ma trafo na sprzęrzeniu, które spełnia od razu warunek fazy, to trzeba dobrać głębokość sprzężenia zwrotnego dla odpowiedniej stabilności. Ponadto trzeba dać podwójny przełącznik. O wiele lepszy jest generator Colpitts'a. W swoim generatorze (tranzystorowym) mam właśnie taki.
Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Bobiq »

maciej_333 pisze:Nie uznaję generatora Meisner'a. Nie dość, że ma trafo na sprzęrzeniu, które spełnia od razu warunek fazy, to trzeba dobrać głębokość sprzężenia zwrotnego dla odpowiedniej stabilności. Ponadto trzeba dać podwójny przełącznik. O wiele lepszy jest generator Colpitts'a. W swoim generatorze (tranzystorowym) mam właśnie taki.
Kwestia gustu.
Pionier U2