Co to za lampy i co można z nich zbudować ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Co to za lampy i co można z nich zbudować ?
Mam takie lampy (znalazłem w piwnicy):
PCC84
2x PCC88
2x PCF82
PCL805
PL504
PY81
3x PY88
EAA91
ECH84
ECL80
EF183
EF184
2x EY86
Od czego one pochodzą i do czego można je zastosować ?
PCC84
2x PCC88
2x PCF82
PCL805
PL504
PY81
3x PY88
EAA91
ECH84
ECL80
EF183
EF184
2x EY86
Od czego one pochodzą i do czego można je zastosować ?
-
- 625...1249 postów
Kocham te pytania... Na PCC88 możesz sobie zrobić bufor lampowy albo preamp.
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 

Szkoda marnować takie lampy na ten układfutrzaczek2 pisze:Kocham te pytania... Na PCC88 możesz sobie zrobić bufor lampowy albo preamp.

Można zrobić np. niezły tuner radiowy, albo to samo z wyjściem na głośnik (od bidy, trzeba by spasować trafo, bo lampy mocy masz akurat od ochylania TV.) Przedwzmacniacz też, ale te lampy są lepsze do innych celów. Można generator, jakiś efekt, albo preamp gitarowy...
-
- 25...49 postów
Wiem, ze zadaje pytania jakich jest masę, ale z moią malutką wiedzą znalezienie odpowiedzi przez google zajełoby mi pół dnia a tutaj przez 10 minut mam odpowiedź.
Ten bufor lampowy mnie nawet zainteresował, ot taki sobie bajerek, a zdaje się, że mam wszyskie potrzebne elementy. Chyba jak na moje pierwsze urządzenie na lampach to nie porywam się z motyką na słońce.
Interesował by mnie też generator i tuner radiowy. Wydaje mi się, że trafo potrafiłbym jako tako nawinąć. Sieciowe kiedyś nawijałem (ręcznie) i wyszło ok. Mam teraz sporo czasu to moge nawijać nawet i tydzień
.
Zastanawiam się jeszcze jak sprawdzić, czy lampy są sprawne. Oczywiście nie posiadam miernika lamp, rzecz jasna. Mam miernik uniwersalny.
W niektórych lampach są takie dziwne naloty, coś jak lustro. To że są na górze lampy to chyba normalne ( bo tak mam we wszystkich ) ale w niektórych pojawia się coś takiego o szerokości ok 1 cm po środku lampy ( koło elementów wewnątrz ). W niektórych na całości obwodu, w innych tylko na połowie, czy tak powinno być ?
Z góry dziekuje za odpowiedzi na moje pytania i pozdrawiam.
Ten bufor lampowy mnie nawet zainteresował, ot taki sobie bajerek, a zdaje się, że mam wszyskie potrzebne elementy. Chyba jak na moje pierwsze urządzenie na lampach to nie porywam się z motyką na słońce.
Interesował by mnie też generator i tuner radiowy. Wydaje mi się, że trafo potrafiłbym jako tako nawinąć. Sieciowe kiedyś nawijałem (ręcznie) i wyszło ok. Mam teraz sporo czasu to moge nawijać nawet i tydzień

Zastanawiam się jeszcze jak sprawdzić, czy lampy są sprawne. Oczywiście nie posiadam miernika lamp, rzecz jasna. Mam miernik uniwersalny.
W niektórych lampach są takie dziwne naloty, coś jak lustro. To że są na górze lampy to chyba normalne ( bo tak mam we wszystkich ) ale w niektórych pojawia się coś takiego o szerokości ok 1 cm po środku lampy ( koło elementów wewnątrz ). W niektórych na całości obwodu, w innych tylko na połowie, czy tak powinno być ?
Z góry dziekuje za odpowiedzi na moje pytania i pozdrawiam.
-
- 375...499 postów
A można poprosić schemacik.szalony pisze: Można zrobić np. niezły tuner radiowy
edit
Jeśli mówimy o tym samym, to ten nalot pojawia się w lampach podczas pracy. Głównie w lampach pracujących w TV w odchylaniu. Lampy mimo to są sprawne.vacpan123 pisze: w niektórych pojawia się coś takiego o szerokości ok 1 cm po środku lampy ( koło elementów wewnątrz ). W niektórych na całości obwodu, w innych tylko na połowie, czy tak powinno być ?
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
-
- 25...49 postów
Chodzi mi o coś takiego jak w załączniku.
PS. Uzycie skanera jako aparatu cyfrowego to średni pomysł ale moze ktoś się dopatrzy.
------------------------
A co z innymi lampami ? I jak prowizorycznie określić czy lampa jest sprawna ?
------------------------
edit
A może ktoś się orientuje co to za są lampy na skanie ( te dwie po prawej ) i czy to nie są czasem PCF82 ( porównałem z PCF82 i wygląda chyba tak samo gdyby nie ten osad )
PS. Uzycie skanera jako aparatu cyfrowego to średni pomysł ale moze ktoś się dopatrzy.
------------------------
A co z innymi lampami ? I jak prowizorycznie określić czy lampa jest sprawna ?
------------------------
edit
A może ktoś się orientuje co to za są lampy na skanie ( te dwie po prawej ) i czy to nie są czasem PCF82 ( porównałem z PCF82 i wygląda chyba tak samo gdyby nie ten osad )
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 375...499 postów
-
- 625...1249 postów
Jak najbardziej polecam na pierwszą "lampówkę"Ten bufor lampowy mnie nawet zainteresował, ot taki sobie bajerek, a zdaje się, że mam wszyskie potrzebne elementy. Chyba jak na moje pierwsze urządzenie na lampach to nie porywam się z motyką na słońce.

To lustro to najprawdopodobniej getter? Służy on do pochłaniania resztek gazów w lampie, dzięki czemu polepsza próżnięW niektórych lampach są takie dziwne naloty, coś jak lustro. To że są na górze lampy to chyba normalne ( bo tak mam we wszystkich ) ale w niektórych pojawia się coś takiego o szerokości ok 1 cm po środku lampy ( koło elementów wewnątrz ). W niektórych na całości obwodu, w innych tylko na połowie, czy tak powinno być ?
Miernikiem możesz sprawdzić żarzenie lampy.Zastanawiam się jeszcze jak sprawdzić, czy lampy są sprawne. Oczywiście nie posiadam miernika lamp, rzecz jasna. Mam miernik uniwersalny.
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 

-
- 25...49 postów
Zdecydowałem się na ten bufor ale ...
cytat ze strony http://www.republika.pl/audioton/bufor.html
W związku z tym kolejne elementarne pytanie będzie
. Czy jak się lampa nagrzeje to ten opór wzrośnie ?
cytat ze strony http://www.republika.pl/audioton/bufor.html
Sprawdziłem miernikiem żarzenie tych PCC88 które mam i otrzymałem wartości ok 4 Ohm ( +/- 0,1 Ohm ). No to niech mi ktoś wyjaśni jak ja mam podłączyć do tego napięcie około 7,2 - 7,6 Ohm i dostać 300mA ?lub jej "telewizyjny" odpowiednik PCC88. Ta ostatnia ma nieco wyższe napięcie żarzenia, które wynosi około 7,2 -7,6V. Około, ponieważ ważniejszy jest tutaj prąd żarzenia, który powinien wynosić 300 mA (+/-5%)
W związku z tym kolejne elementarne pytanie będzie

-
- 625...1249 postów
-
- 25...49 postów
-
- 625...1249 postów
Na pewno PCL84 - ta była tylko do telewizorów - nie było wersji U. W zaadzie możliwe tylko wersje: ECL84, LCL84, XCL84 (te dwie ostatnie to rzadzkie oznaczenia dla lamp typowych do japońskich i amerykąnskich telewizorów). U nas nie produkowano telewizorów 9mówimy od okresie po 1965 roku) z lamapi innymi niż serii P oraz E majacych prad żarzenia 300mA.
A co do zdjęcia z lampami. - ten nalot to typowa rzecz polskich PCF82 i PCF802. PCF82 miała duzy prostokątny otwór w anodzie. PCF802 w polskiej wersji jest dość rzadko spotykaną lampą - ich produkcje głownie na rynek RWPG "załatwiała" Tesla.
A co zrobić z lampami....
PCC84
2x PCC88
Obydwie powyższe lampy są doskonałe do budowy stopni wejściowych odbiorników pracujących do 300MHz. Owszem na siłe da radę je wcisnąć do układów audio, ale zwłąszcza w przypadku PCC88 nie ma ona według moje opinii jakiś szczegówlnie dobrych parametrów dla ukłądów audio. Obydwie -był projektowane pod ukłądy wzmacniaczy w.cz. w konfiguracji kaskody - czyli tak je konstruowano aby pracowały w takim zastosowaniu zadowaljąco przy napięciu anodowym około 80 - 100V.
PCC84 ma jeszcze zwykłe siatki i szumy w zakresie VHF rzędu 600 - 700 omów a PCC88 ma siatkę napinaną i szumy w zakresie VHF rzędu 300 omów. Szumy dla w.cz. nie mają prostego przełożenia na szumy w zakresie akustycznym w przypadku lamp. Szkoda tych lamp do audio.
Bufor lampowe - nie ma sensu go budować. Nic nie daje. Lepszy jest stopień wzmocnienia na triodach - wzmocnienie w ukłądzi epodstawie katodowej a nie wtórniki katodowe. I aby mieć namiastkę lamp lepiej uzyc ECC83 czy 6N2P niż ECC88.
2x PCF82
Dobra do głowicy UKF, VHF. Pentoda mieszaczem trioda heterodyną. nie mylic z PCF802 - zupęłnie inna lampa i do w.cz. kiepskawa. Ta druga była projektowana do generatorów odchylania poziomego. PCF82 - możną ja stosować w audio jako inwerter parafazowy.
PCL805
Przy niskim napięciu siatki durgiej można uzyc do wzmacniacz audio. Ale zalecam stosowanie jej w ukłądzie szeregowym przeciwsobnym. Proszę obejrzeć to - dodać trafo 600omów/8omów i mamy niezły wzmacniacz akustyczny na tych pogardzanych lampach.
PL504
Lampa od odchylania. W typowym pubnkcie pracy niesatety nieliniowa. Wieć albo ukłądy przeciwsobne, albo sterowanie przez siatkę drugą albo obniżenie i to dośc znaczne napięcia siatki drugiej. Kłopotliwe jest wyprowadzenie anody na górze bańki.
PY81
Eksponat według mnie. Lampa jest słabszą wersją PY88
3x PY88
Szkoda ze nie 4 sztuki. Błylby mostek prostowniczy i duzęj wydajnośi prądowej i pracujacy przy duzym napięciu wyprostowanym.
EAA91
Jak potrzebujesz zastosować dwie diody krzemowe czy germanowe....
Detektor FM w radiu, detektor poziomu sygnału m.cz. dla oczka magicznego. Mały prostownik dla układu pobierajacego mało mocy (np. prosty wzmacniacz dajacy lmapowe brzminei na ECC83).
ECH84
Ogranicznik amplitudy - heksoda. Trioda kiepska i majaća wspólną katodę z heptodą. Moze zastąić ECH81 w radiu ale na krótkich moze być kiepski odbiór.
ECL80
Małej mocy wzmacniacz. Wspólna katoda dla triody i pentody. Troche trzeba pokombinować. Raczej dla dziwnego ciekawego nietypowego układu. Da miej mocy niż ECL82, ECL86.
EF183
Doskonała do układów radiowych. niskie szumy - więc nada się na wzmacniacz w.cz. do 50MHz, świetna dla wzmacniaczy p.cz. Przy małych poziomach sygnału można zastosować do ukłądów audio. Można zrobić na niej wzmacniacz o wzmocnieniu regulowanym napięciem stałym. Jest to selektoda.
EF184
Mopcno podrasowana EF80. niskie sdzumy w.cz. duzew nachylenie. Bardzo dobra i do układów radiowych i do audio. Np inwertery fazy do sterowania mocniejszych lamp mocy.
2x EY86
Eksponat, tylko eksponat. Chyba że chcesz zrobić generatro wysokiego napięcia stałęgo z trafa w.n. z telewizora.
A co do zdjęcia z lampami. - ten nalot to typowa rzecz polskich PCF82 i PCF802. PCF82 miała duzy prostokątny otwór w anodzie. PCF802 w polskiej wersji jest dość rzadko spotykaną lampą - ich produkcje głownie na rynek RWPG "załatwiała" Tesla.
A co zrobić z lampami....
PCC84
2x PCC88
Obydwie powyższe lampy są doskonałe do budowy stopni wejściowych odbiorników pracujących do 300MHz. Owszem na siłe da radę je wcisnąć do układów audio, ale zwłąszcza w przypadku PCC88 nie ma ona według moje opinii jakiś szczegówlnie dobrych parametrów dla ukłądów audio. Obydwie -był projektowane pod ukłądy wzmacniaczy w.cz. w konfiguracji kaskody - czyli tak je konstruowano aby pracowały w takim zastosowaniu zadowaljąco przy napięciu anodowym około 80 - 100V.
PCC84 ma jeszcze zwykłe siatki i szumy w zakresie VHF rzędu 600 - 700 omów a PCC88 ma siatkę napinaną i szumy w zakresie VHF rzędu 300 omów. Szumy dla w.cz. nie mają prostego przełożenia na szumy w zakresie akustycznym w przypadku lamp. Szkoda tych lamp do audio.
Bufor lampowe - nie ma sensu go budować. Nic nie daje. Lepszy jest stopień wzmocnienia na triodach - wzmocnienie w ukłądzi epodstawie katodowej a nie wtórniki katodowe. I aby mieć namiastkę lamp lepiej uzyc ECC83 czy 6N2P niż ECC88.
2x PCF82
Dobra do głowicy UKF, VHF. Pentoda mieszaczem trioda heterodyną. nie mylic z PCF802 - zupęłnie inna lampa i do w.cz. kiepskawa. Ta druga była projektowana do generatorów odchylania poziomego. PCF82 - możną ja stosować w audio jako inwerter parafazowy.
PCL805
Przy niskim napięciu siatki durgiej można uzyc do wzmacniacz audio. Ale zalecam stosowanie jej w ukłądzie szeregowym przeciwsobnym. Proszę obejrzeć to - dodać trafo 600omów/8omów i mamy niezły wzmacniacz akustyczny na tych pogardzanych lampach.
PL504
Lampa od odchylania. W typowym pubnkcie pracy niesatety nieliniowa. Wieć albo ukłądy przeciwsobne, albo sterowanie przez siatkę drugą albo obniżenie i to dośc znaczne napięcia siatki drugiej. Kłopotliwe jest wyprowadzenie anody na górze bańki.
PY81
Eksponat według mnie. Lampa jest słabszą wersją PY88
3x PY88
Szkoda ze nie 4 sztuki. Błylby mostek prostowniczy i duzęj wydajnośi prądowej i pracujacy przy duzym napięciu wyprostowanym.
EAA91
Jak potrzebujesz zastosować dwie diody krzemowe czy germanowe....
Detektor FM w radiu, detektor poziomu sygnału m.cz. dla oczka magicznego. Mały prostownik dla układu pobierajacego mało mocy (np. prosty wzmacniacz dajacy lmapowe brzminei na ECC83).
ECH84
Ogranicznik amplitudy - heksoda. Trioda kiepska i majaća wspólną katodę z heptodą. Moze zastąić ECH81 w radiu ale na krótkich moze być kiepski odbiór.
ECL80
Małej mocy wzmacniacz. Wspólna katoda dla triody i pentody. Troche trzeba pokombinować. Raczej dla dziwnego ciekawego nietypowego układu. Da miej mocy niż ECL82, ECL86.
EF183
Doskonała do układów radiowych. niskie szumy - więc nada się na wzmacniacz w.cz. do 50MHz, świetna dla wzmacniaczy p.cz. Przy małych poziomach sygnału można zastosować do ukłądów audio. Można zrobić na niej wzmacniacz o wzmocnieniu regulowanym napięciem stałym. Jest to selektoda.
EF184
Mopcno podrasowana EF80. niskie sdzumy w.cz. duzew nachylenie. Bardzo dobra i do układów radiowych i do audio. Np inwertery fazy do sterowania mocniejszych lamp mocy.
2x EY86
Eksponat, tylko eksponat. Chyba że chcesz zrobić generatro wysokiego napięcia stałęgo z trafa w.n. z telewizora.
-
- 3125...6249 postów