Zdobyłem takie radio w przepięknym stanie.Zachowane całe chassis i obudowa jakby wyjęta z fabryki -rocznik ok 1955.Niestety w transporcie zbita lampa EF80.Dość nietypowo jest w tym radiu rozwiązane ukf -na głowicy sa dwie takie same lampy EF80 i własnie jedna zbita.Mam pytanie czy te dwie lampy powinny byc jakos parowane?Czy tez można tam włożyc inna lampę-od innego producenta np?
Ponadto mam prośbe czy ktos posiada schemat lub link do schematu tego radia?
Na razie odbieram bardzo czysto warszawe na długich i mnóstwo stacji na średnich.W godzinach dziennych również słyszę jakas stacje polska z wydarzeniami sejmowymi na długich.Wieczorem na średnich jest jakas stacja po polsku ale facet gada z jakims chińskim akcentem??
Zaraz zrobie zdjęcie tego radia.Jest warte obejrzenia.
Nauka objaśnia świat, ale pogodzić z nim może jedynie sztuka S.Lem
Te lampy nie muszą być parowane, a stacja z chińskim akcentem stara się nauczyć nas języka chińskiego. Widocznie przewidują, że to im się niedługo przyda
Petrosbike pisze:Wieczorem na średnich jest jakas stacja po polsku ale facet gada z jakims chińskim akcentem??
Chińskie Radio Międzynarodowe z nadajnikiem na terenie Litwy. Nadają w wielu językach.
Dobrego odbioru obrad Sejmu na 198 kHz (to chyba właśnie tam gdzie jest "BBC Light", oni nadają przez całą dobę, my tylko w dzień)!
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.