El84 &b ECC83 SE sie popsuł....

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Renegat...
75...99 postów
75...99 postów

El84 &b ECC83 SE sie popsuł....

Post autor: Renegat... »

Witam...jakiś czas temu z nudów i ze smieci zbudowałem wzmacniacz wg schematu z http://www.eccclab.com w oparciu o jedna połowke ECC83 i jedna pentode El84 konstrukcja jest dual mono a prad prostuja mi 2 lampy EZ81.Ostatnio kombinujac z przedłuzaczami w pokoju chiałem szybko odłączyc zasilanie wzmaka i podłaczyc do 2 gniazdka zanim lampy wystygna a kondensatory sie rozładuja...i w ten sposób go posułem....objaw jest taki ze wzmacniacz bez sygnału pierdzi tak jakby napiecie byłoby słabo wyprostowane & wygładzone.Troszke sie zastanawiałem co mogłobybyc tego przyczyna....objaw wystepuje na obu kanałach i zaczął wystepowac po tym nieszczęsnym odłaczeniu.....lampy EZ81 zamieniałem ze soba i nadal jest to samo nawet jak wyjme ECC83 to nadal pierdzi...podmieniałem także EL84 na inne EL84 co do których sprawności byłem pewien...i teraz pytanie czy mogłem uszkodzic EZ81 a może którys z kondó w filtrze sie popsuł.Posiadam tylko 2 lampy EZ81 także nie moge sprawdzic na pewnej lampie....dodam ze anodowego mam 250V z zasilacza,prostuje ezetka pozniej jest Kond 47uF/350V by ELWA nastepnie rezystor szeregowo chyba cos kole 100OHM i dalej wygładzajaćy 220uF i z tamtad napiecie idzie prosto do tr GŁ i Anody EL84 czy myślicie ze EZ81 mogły paśc?czy moze po prostu posułem kondy w zasilaczu?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Renegat...
75...99 postów
75...99 postów

wiem ze lubicie zagadki:-)wiec wam jedna przy okazji zadam:-) Z jakiego urządzenia zaczerpnołem drewniana pseudo obudowe?
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ampliman »

Ponieważ efekt występuje na dwóch kanałach i przy wyjętej lampie wspólnej dla obu kanałów to stawiam na uszkodzenie zasilacza anodowego.
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Awatar użytkownika
Renegat...
75...99 postów
75...99 postów

też tak stawiam....narazie mierze zasilacz co ciekawe 60V anodowego mam a do anod lamp prostowniczych dochodzi 272 i 268 V oczywiscie z masa w środku:-)DZIWNE odłaczyłem cała częsc wzmacniacza od zasilacza....jedna EZ81 podmieniłęm na EZ80 i nadal to samo wymieniłem tez pierwszy kondensator filtrujacy i maksymalne napiecie anodowe po wyprostowaniu wynosi 68V za mało......l
Awatar użytkownika
Renegat...
75...99 postów
75...99 postów

lampa nie jest wspołna kazdy kanał ma swój włąsny prostownik i filtracje wspólne jest tylko trafo sieciowe
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Renegat... pisze:wiem ze lubicie zagadki:-)wiec wam jedna przy okazji zadam:-) Z jakiego urządzenia zaczerpnołem drewniana pseudo obudowe?
Zapewne z obudowy starego telewizora.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Pyra »

Mi to wygląda na szufladę z komody :wink:

Wydaje mi się, że mogło nastąpić przebicie na uzwojeniu anodowym zasilacza. zdarzają się takie rzeczy przy niedokładnym wykonaniu i przy kombinowaniu jw.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
Awatar użytkownika
Renegat...
75...99 postów
75...99 postów

no włąsnie boje sie ze to trafo..zakupiłem niedawno baterie do miernika która mi padła..i jutro dokonam pomiarów i cyfrówka i dodatkowo ELPO U719:] :P :P :P a z tą obudowa od telewizora macie racje to boczek od TV ale jakiego?????na szczęscie mam drugie identyczne trafo także jutro mopge podmienic i jak wzmacniacz ruszy jutro ja rusze z budowa obudowy powiem tylko tyle ze boczki beda z drewna a frontpanel z listwy aluminiowej..jak skoncze to sie pochwale:-)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Renegat...
75...99 postów
75...99 postów

Witam
mieliście racje z tym trafem jedno uzwojenie wtórnego przebiło.....;-( a z racji tego ze jestem dociekliwy czemu tak sie zrobiło podczas właczenia i wyłaczenia wzmacniacza?grzejnik lampy był nagrzany i szarpneło za duży prąd?To dosiadczenie nauczyło mnie nawet w deseczkowych prototypach stosować bezpiecznik anodowy:-)i teraz pytanie za prostownikiem czy przed prostownikiem?
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Lepiej przed, w razie czego zabezpieczysz się przed awarią prostownika..

pozdrowienia
Awatar użytkownika
Renegat...
75...99 postów
75...99 postów

Spoko gniazda bezpieczników przybęda do mnie o 15:-) A narazie wymieniłem trafo i prowadze upgrade starej obudowy wymieniam przewody na lepsze i chowam te zbędne...w panelu wyrznołem dziure w która zmieszce kawał aluminium uzbrojonego w potek ALPSU i moze włącznik sieciowy jakis zmontuje(dotychczas wtyczka sie włączało)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Renegat...
75...99 postów
75...99 postów

Witam....po 2 dniach intensywnych prac udało mi sie zakończyc proces przebudowy wzmacniacza :twisted: :twisted: :evil: :twisted: ale mam ochote jeszce na zmiany;-)chodzi mi o maksymalne usuniecie brumu;-)w sumie przydzwiek jest niesłyszalny no chyba ze sie zbliży ucho do syczka w kolumnie....ale dążymy do perfekcji i pytanie czy taki mały brumik może pochodzic od rzazenia prądem zmiennym ECCC83 i EL84??i kolejne pytanie czy oplaca sie puscic sygnał od sprzężenia zwrotnego w przewodzie ekranowanym?i jeszce jedno pytanie jak wy prowadzicie mase sygnałowa znaczy sie od chincha do pierwszej siatki?zamykacie ta mase czy nie?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Zigrin »

Przydźwięk możepochodzić od żąrzenia ECC83 zmiennym spróbuj żarzyź prądem stałym dobrze odfiltrowanym. Sprzężenie proweadź ciasno zwiniętą skrętką przewód ekranowany jest tutaj zbędny. Co do kabla sygnałowego to sygnał nie powinien być prowadzony ekranem. Połącz zewnętrzną część gniazda RCA z masą lokalna zwykłym przewodem tak samo jak "dolne" wyprowadzenie potencjometru. Połącz oba ekrany kabla przed i po podku i przy samym samej siatce ekran podłącz do masy. Taki sposób ja stosuje i jest on opisany na http://www.ecclab.com jak chcesz wiedziec o tym wiecej ta tam zajrzyj i poczytaj.
ElGit Let there be rock...
Awatar użytkownika
Pyra
625...1249 postów
625...1249 postów

Przydźwięk słyszany w głośniku wysokotonowym (syczku) mógłby pochodzić od prostowników półprzewodnikowych, ale masz lampy, więc "cóś mnie tu nie pasi".

Pozdrowienia

PS: Jeśli będziesz żarzył ECC prądem stałym, to dobrze gdybyś miał osobne uzwojenie żarzenia. Źle się po prostu symetryzuje po stronie przemiennej i stałej jednocześnie.
Awatar użytkownika
Renegat...
75...99 postów
75...99 postów

Witam
Wzmacniacz już przebudowany i naprawiony ...wina było uszkodzone trafo sieciowe...mase mam poprowadzona prawidłowo a rzazenie stałym usuwa brumik dośc znacznie....narazie nie mam czasu zbudowac zasilacza do rzazenie;-(pozdrawiam i dziekuje za porady.
Dzis odsłuchiwałem u kolegi na TANOYACH ten wzmacniacz w porówananiu z luxmanem 4 letnim tranzystorowym i wzmacniacz mój dawał rade..kolega był wręcz zachwycony basami i tonami wysokimi wiec nie mówiłem mu jakie prawdziwe pasmo przenoszenia ma ten wzmacniacz z transformatorami z odzysku;-)z muzyką poważna radził sobie bardzo dobrze...czysto jedynie w bardziej szybkiej i złożonej muzyce czuc było lekka róznice w dynamice...ale tego sie już nie przeskoczy..niestety ale ogólnie bardzo pozytywnie.