Nawijanie ręczne?

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Post autor: Alek »

Ja też się piszę na te blachy. Nie znaczy to bynajmniej, że będę sam nawijał.
Blacha prądnicowa nie będzie się nadawała przypuszczalnie ze względu na dopuszczalną indukcję w rdzeniu. Naljepszy byłby chyba permalloy, ale obecnie chyba już nie do dostania.
Awatar użytkownika
Nieznaczny
125...249 postów
125...249 postów

blacha - otwory

Post autor: Nieznaczny »

Audioamp: Sam otwór wpływa niekorzystnie na przebieg strumienia magnetycznego w rdzeniu. Teraz już nikt tego nie robi, ale w czasach lampowej elektroniki przy projektowaniu transformatora małej częstotliwości analizowano szczegółowo kształt blaszki z uwzględnieniem "zagęszczania" strumienia spowodowanego zmianami przekroju rdzenia (włącznie nawet z zaokrągleniami blaszki na krawędziach). Przyjmowano, że z praktycznego punktu widzenia dla kształtki EI średnica otworu nie powinna być większa od połowy szerokości bocznej kolumny blaszki. W trafach sieciowych np. ZATRY te otwory nie spełniają tego wymogu.
Ale oczywiście są to pewne subtelności. Wspomniałem o tych otworach nie dlatego aby przy ich istnieniu twierdzić, że blaszki będą złe, ale jedynie dlatego, że gdyby udało się ich nie robić to bezkosztowo mogłoby to poprawić walory użytkowe rdzenia.

Alek: Pełne poparcie. Jeśli miałaby to być tzw. blacha prądnicowa to ona się po prostu nie nadaje :!: :!: :!:
Pozdr. Nieznaczny
audioamp
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: audioamp »

Nowe wieści na temat blaszek.

Właśnie dzwoniłem o Telto w sprawie otwrów, niestey przy tak małej ilości nie będą grzebać w matrycy i blachy będą z otworami :(
Grubość będzie w przedziale 0.27 - 0.35mm w zależnośi jaką blachę uda się im kupić. Jeśli chodzi o liczbę blach E i I to masowy udział jest 4:1 (lub coś w tym stylu). Trzeba uwzględnić to że ilość blach nie będzie równa (żeby komuś nie brakło). Udało mi się załatwić transport z Telto do mnie prawdopodobnie będzie gratisowy mieszkam przy trasie nr1 więc przy okazji wyjazdu w moją stronę podwiozą mi.
Trzeba powoli konkretyzować ilość kg. Jeśli będzie dużo zamówień to poproszę o jakąś przedpłatę na konto (jestem studentem i nie dysponuje dużą ilością gotówki :( ).
Dobrze by było żeby zamawiający podali kontak do siebie, muszę mieć pewność, że blachy zostaną odebrane ode mnie.
Cena pozostaje w granicach 7-8zł za kg.

To chyba na tyle...
Pozdrawiam
Emil
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

blaszki 0.3

Post autor: gsmok »

Potwierdzam chęć kupna co najmniej 20kg. Przez co najmniej rozumię przedział od minimum 20kg do 50kg (wolałbym bliżej 50kg). Mieszkam w Warszawie, mój email (grmak@wp.pl) jest również w profilu na forum. Oczywiście rozumiem, że będzie potrzebny zadatek. To by było nawet dziwne, gdybyś sam ponosił koszty. Szczegóły proponuję ustalić już w wymianie emailowej. Jestem teraz na szkoleniu i do poniedziałku mogę odbierać emaile wyłącznie wieczorem. Jak rozumiem podasz mi po prostu termin, kwotę i jak ją przekazać :)
audioamp
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: audioamp »

Nowe wieści:
Dzwoniłem dzisiaj do Telto, niestety w tym miesiącu nici z kształtek :(.
Zakład zamykają na dwa tygodnie, urlopy itd...
Będę dzwonił na początku sierpnia. Jak czegoś nowego się dowiem dam znać.
Pozdrawiam
Emil