Juwel 2 produkcji NRD

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

tszczesn pisze:
A nie ma tak, że radio się włącza którymś klawiszem fal albo gramofonu?
Tak właśnie jest, klawisz AUS służy tylko do wyłączenia radia.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Sam mam Juwela 2. Jednak raczej go nie będę naprawiał. W sumie to nawet nie pamiętam czy działa czy nie. Chyba tak bo coś w nim już grzebałem jakieś 3 lata temu. Całkiem fajne radyjko. Faktycznie. Mimo to jest tak skomplikowane mechanicznie, że odechciewa mi się w nim czegokolwiek ruszać. Linka skali to prawdziwa pajęczyna.

P.S. Niemieckie sprzęty bywają genialne. Kiedyś naprawiałem jakiś niemecki TV Nokia (współczesny). W środku była specjalna półka do której można było skośnie wsunąć całą płytę i dokonać naprawy, która nie była łatwa bo to cyfrowy TV.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

maciej_333 pisze:Sam mam Juwela 2. Jednak raczej go nie będę naprawiał. W sumie to nawet nie pamiętam czy działa czy nie. Chyba tak bo coś w nim już grzebałem jakieś 3 lata temu. Całkiem fajne radyjko. Faktycznie. Mimo to jest tak skomplikowane mechanicznie, że odechciewa mi się w nim czegokolwiek ruszać. Linka skali to prawdziwa pajęczyna.
Czyśbyś za bardzo się tej mechaniki nie przestraszył :?:Niemcy lubią sobie komplikować życie, ale przecież my też gapy nie jesteśmy. 8)
kcur
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: kcur »

Z tym klawiszem AUS to nie do końca tak jest.Jeżeli jest wciśnięty klawisz np.od fal długich to radio gra.Jeżeli wcisnę klawisz AUS radio się wyłącza i ...koniec.Wciskanie pozostałych klawiszy nie uruchamia radia,jest odłączone od prądu.Ponowne wciskanie klawisza AUS nic nie daje.Coś musi być ułamane przy tym AUS.Dopiero jak odwrócimy radio,zdejmiemy dolną ściankę i np.śrubokrętem nacisniemy w "widełki" klawisz to radio znowu gra.

Ps.Szkoda,że ten Juwel taki skomplikowany,w dodatku ciężki jak niemiecki czołg. :P Na UKF-ie musi na pewno super grać-bo mechanizm ma solidny.Szkoda,że go nie mamy.Mamy też pytanie,czy głośniki wysokotonowe w radiach lampowych tak cicho grają,bo te grają cicho jakby mucha brzęczała.cały dźwięk to głównie daje głośnik niskotonowy. Kasia i Darek
pozdrawiam kcur :o)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

kcur pisze:Z tym klawiszem AUS to nie do końca tak jest.Jeżeli jest wciśnięty klawisz np.od fal długich to radio gra.Jeżeli wcisnę klawisz AUS radio się wyłącza i ...koniec.Wciskanie pozostałych klawiszy nie uruchamia radia,jest odłączone od prądu.Ponowne wciskanie klawisza AUS nic nie daje.Coś musi być ułamane przy tym AUS.Dopiero jak odwrócimy radio,zdejmiemy dolną ściankę i np.śrubokrętem nacisniemy w "widełki" klawisz to radio znowu gra.
Nie wiem jak w tym modelu, ale widziełem takie rozwiązanie wyłącznika zasilania - w blaszce do której jest przyczepiony klawisz było wycięcie w które była włożona dźwignia zwykłego wyłącznika dźwiegienkowego. Objaw był taki jak u ciebie, wystarczyło odpowiednio dogiąć tą blaszkę (bo trochę się wygięła w niewłaściwą stronę), tak, że przechylała dźwigienkę poza 'krytyczną' pozycję. Analogicznie pomogłoby lekkie pogrubienie dźwiegienki np. przez owinięcie jej czymś.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Moja Polka 613, kolejny wymysł NRD też zapewne ma wyłączanie zasilania tak jak Juwel 2. Jednak ja obszedłem ten obwód zworkami, bo wyłącznik dzwigniowy jaki był uruchamiany przez aus nie przewodzi w żadnej z dwóch pozycji. Teraz radio załączam poprzez wyjęcie wtyczki z sieci. Ponadto to dość ciekawy odbiornik. Ma on kompletnie osobne strojenie dla UKF'u. Mechanizmy skal są zupełnie oddzielne i niezależne. Ciekawe po co ? Jedno pokrętło jest dla UKF, drugie dla reszty zakresów.

P.S. Zrobi ktoś dla mnie wyraźną fotkę tylnej ścianki w Juwelu ?
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

no jak to po co? mogłeś sobie zaprogramować dwie stacje :D. Miała to też między innymi Eroica
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

Ogólna zasada jest taka -ze dowolny klawisz nasisniety powinien wlaczyc to co chcemy-natomiast wyłacza AUS . Przeciwstawnym -jest slowo -
EIN -wlacz .-wystepuje na aparaturze pomiarowej i jakis urzadzeniach
technicznych .

Tam we wnetrzu moze byc taki pstryk dzwigienkowy -hebelek .
Awatar użytkownika
piotr_malinowski
25...49 postów
25...49 postów

Przycisk Juwel 2 ----> Beethoven

Post autor: piotr_malinowski »

Witam.
Czy przyciski zakresów są wymienne z Beethovenem ?
Czy będzie duży problem ze znalezieniem przycisku do Beethovena?

Pozdrawiam.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Nie, Beethoven ma inne kławisze, dźwignia jest też inna.