GALERIA

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

GALERIA

Post autor: kotok »

Proponuję utworzenie na Naszym Forum działu pt."Galeria",
w którym można byłoby umieszczać zdięcia lampowych urządzeń bądź to własnych ,bądź znalezionych w sieci.Co wy na to?
Ostatnio zmieniony pt, 23 czerwca 2006, 14:50 przez kotok, łącznie zmieniany 1 raz.
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Dobry pomysł
Obawiam się tylko że problemem będzie sprawa wielkości miejsca na serwerze bo jednak na galerię potrzeba go dość sporo .
szalony

Post autor: szalony »

Andrzej Molicki pisze:Dobry pomysł
Obawiam się tylko że problemem będzie sprawa wielkości miejsca na serwerze bo jednak na galerię potrzeba go dość sporo .
Ale te zdjęcia tak czy siak pojawiają się w innych działach ;)
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: kotok »

szalony pisze:
Andrzej Molicki pisze:Dobry pomysł
Ale te zdjęcia tak czy siak pojawiają się w innych działach ;)
Dokładnie tak.I tak te zdięcia trafiają na forum i zajmują miejsce na serwerze.Umieszczenie ich w jednym miejscu ułatwiłoby ich przeglądanie.
Awatar użytkownika
Marcello_Mastroianni
100...124 posty
100...124 posty
Lokalizacja: Liverpool/Merseyside/Lancashire/UKD52/North West England/53°25N 3°W

Post autor: Marcello_Mastroianni »

Nie koniecznie trzeba korzystać z "naszego" serwera można uźyć serwer zewnętrzny - darmowy ale dobry.
Ja korzytam z tego:

http://imageshack.us/

a po umieszczeniu na forum na przykłądowym obrazku wygląda to tak :

Obrazek
Od Pewnego Czasu Rzeczywisty Postęp techniczny coraz częściej jest zamieniany na jego Pozory mające służyć wyłącznie wyciągnięciu z klienta PIENIĘDZY ...
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

No niby tak ale korzystanie z takiego rozwiązania owocuje w póżniejszym czasie linkami które to prowadzą do nikąd, bo niestety po pewnym czasie na darmowych serwerach następuje sprzątanie . Pomysł jest dobry, ale wymaga częstego aktualizowania .
Awatar użytkownika
elektron
125...249 postów
125...249 postów

Re: GALERIA

Post autor: elektron »

kotok pisze:Proponuję utworzenie na Naszym Forum działu pt."Galeria",
Jestem jak najbardziej ZA! Sam już wcześniej myślałem nad tym aby zaproponować szanownemu forum właśnie coś takiego. Myślę zwłaszcza o naszych konstrukcjach, które niejednokrotnie są pewnego radzaju dziełem sztuki a przy okazji natchnieniem dla innych :)
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Miejsce na serwerze jest. Jak by to mogło wyglądać od strony organizacyjnej. Czy znacie jakieś oprogramowanie, które by taką galerią zarządzało.
A co z działem Galeria na stronie Fonaru. Tam już teraz każdy może się zaprezentować.
Aha - oczywiście można stworzyć dział Galeria na Forum - możliwości prezentacyjne są tu jednak skromne.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

gsmok pisze:Miejsce na serwerze jest. Jak by to mogło wyglądać od strony organizacyjnej. Czy znacie jakieś oprogramowanie, które by taką galerią zarządzało.
A co z działem Galeria na stronie Fonaru. Tam już teraz każdy może się zaprezentować.
Aha - oczywiście można stworzyć dział Galeria na Forum - możliwości prezentacyjne są tu jednak skromne.
Nie wiem na jakim systemie stoi serwer forum, ale pod Linuksa (pod Windows czy inne Unixy pewnie też by się dało skompilować) jest coś takiego jak 'gallery2' - http://gallery.menalto.com/ Gotowy silnik w PHP do webowych galerii obrazków.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Moja jedzie na Coppermine 1.3.0- http://vaultdweller.elektroda.net/coppermine1.3.0. Nie jest wcale taka zła, łatwo mi się ją obsługuje- i ma np. możliwość wsadowego dodawania plików (czyli zakładasz folder na zdjęcia, wysyłasz po kilkadziesiąt FTPem, a potem w panelu administracyjnym wybierasz "wsadowe dodawanie obrazów"- zaznaczasz parę obrazków, "szufladkujesz" je do odpowiednich kategorii, potwierdzasz, potem następne itp.- bardzo wygodne). Pewnie wtedy, gdy już trochę lepiej poznam PHP, napiszę jakiś skrypt od zera.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Dziękuję za oba linki. Oba sprawdziłem. Chyba lepszy jest Coppermine - jest dodatkowo od razu zintegrowany wzorniczo z naszym Forum.
opromramowanie już zainstalowałem:
http://www.trioda.com/gallery/index.php

Teraz trzeba pomyśleć o jego konfiguracji merytorycznej - czyli podział na albumy tematyczne.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

We "wzmacniaczach" tylko "wzmacniacze lampowe" ?
A moje hybrydy? :(
szalony

Post autor: szalony »

Uprzejmie apeluję o wprowadzenie kategorii "Retro tramwaje" :D
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Piotr pisze:We "wzmacniaczach" tylko "wzmacniacze lampowe" ?
A moje hybrydy? :(
Utworzyłem album wzmacniacze aby było cokolwiek do wyświetlenia. Strukturę galerii trzeba dopiero utworzyć.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Rozumiem.
Chyba jeszcze dużo pracy, zanim galeria stanie na nogi...
W każdym razie mimo umiarkowanego entuzjazmu uważam, że to dobry pomysł.

Czy lista użytkowników zostanie skopiowana z forum, czy trzeba się będzie zarejestrować od nowa? Druga opcja mogłaby wprowadzić nieco zamieszania...