Stosowanie rzadkich lamp

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Stosowanie rzadkich lamp

Post autor: Jarosław »

No właśnie. Chciałbym się dowiedzieć czy wykorzystujecie czy też kolekcjonujecie takie nieczęste lampy. Mam kilka takich ciekawych NOSów i się zastanawiam nad tym czy je jakoś wykorzystać czy lepiej trzymać schowane w pudełku. Nad pojedyńczymi sztukami to chyba nie ma co rozważać. Ale np. jeżeli mielibyście większą ilość lamp danego typu, to czy stosowalibyście je?
szalony

Post autor: szalony »

Ja chętnie eksperymentuje, ale trzeba pamiętać, że o niektóre "pozycje" może być potem trudno, żeby nie zrobić wzmacniacza za 4 stówki, do którego po roku nie będzie czego włożyć :idea: Na szczęście z posiadanymi przeze mnie GI30,GU29,IF860 raczej nie ma takiego problemu.
OTLamp

Re: Stosowanie rzadkich lamp

Post autor: OTLamp »

ufoglonojad pisze: Mam kilka takich ciekawych NOSów i się zastanawiam nad tym czy je jakoś wykorzystać czy lepiej trzymać schowane w pudełku.
A jakie na przykład :wink: ?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

ufoglonojad pisze:No właśnie. Chciałbym się dowiedzieć czy wykorzystujecie czy też kolekcjonujecie takie nieczęste lampy. Mam kilka takich ciekawych NOSów i się zastanawiam nad tym czy je jakoś wykorzystać czy lepiej trzymać schowane w pudełku. Nad pojedyńczymi sztukami to chyba nie ma co rozważać. Ale np. jeżeli mielibyście większą ilość lamp danego typu, to czy stosowalibyście je?
Wszystko zależy co to jest to rzeadkie i nieczęste. Niektórych typów nie ma po co uzywać w konstrukcjach audio, z reguły tez nie ma po co, bo o ewentualną lampę na zamianę trzebasię mocno starać.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

U mnie cały czas na swoje pięć minut czeka wzmacniacz na F2a / Z2c.
Na razie problemem jest brak podstawek.
Są to lampy dość rzadkie, ale zaprojektowane do audio i okolic, więc chyba wszystko jest porządku. O wymianę się nie boję, bo to mocne sztuki, a w razie czego jakoś sobie poradzę :roll:
Natomiast za niecelowe uważam pchanie na siłę do audio lamp, które kompletnie się do tego nie nadają, tylko dlatego, że są rzadkie...
Lepsze już jest zastosowanie w audio lamp, które nie były do tego zaprojektowane, ale są tanie, łatwodostępne i mają sensowne parametry. Mam na myśli oczywiście 6S33S.

ps. Ciekawe, czy uda mi się kiedyś zrobić wzmacniacz-cudo na T150-1...
:)
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

OTLamp pisze:
ufoglonojad pisze: Mam kilka takich ciekawych NOSów ...
A jakie na przykład :wink: ?
Na przykład takie jak w załączniku (zdjęcie niewyraźne bo z telefonu).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Patrząc na te piękności zaraz będę w siódmym niebie.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

ufoglonojad pisze:Na przykład takie jak w załączniku (zdjęcie niewyraźne bo z telefonu).
Osz Ty w płaszczu kompany :shock:
szalony

Post autor: szalony »

Mają jeszcze jeden plus - żarzenie jest 4V, co umożliwia bezproblemowe użycie jako preampa lamp z serii A. :)
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Wracając do tematu. Miałem ochotę (ale ochota mi już na szczęście przeszła) wykorzytać je do budowy jakiegoś fajnego wzmacniacza. Jednak "głos w głowie" zadaje mi pytanie: czy warto "tracić" takie (lub jakiekolwiek inne) lampy?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Tracić?
Raczej przywracać do życia...
Moim zdaniem warto. Po to są lampy.
Inaczej staniesz się podobny do pewnego mojego znajomego, który kupuje rzadkie winyle, ale ich nie słucha, żeby nie straciły na wartości - te, które są oryginalnie zapieczętowane po prostu odkłada na półkę i poszukuje gorszego egzemplarza, a te rozpieczętowane przegrywa na CD, po czym również odkłada.
Ja tego nigdy nie zrozumiem...
Ostatnio zmieniony pn, 26 czerwca 2006, 14:53 przez Piotr, łącznie zmieniany 1 raz.
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nuncjusz1 »

Witam
Piotrze jeśli chodzi o podstawki ,jeśli nie muszą być ceramiczne to mogę ci zrobić tak jak ja to zrobiłem nie mając podstawek do lamp"57".Trzeba tylko zniszczyć ze dwie podstawki (te duże ceramiczne oktale,które są w moim wzm. pod lampy końcowe),by pozyskać z nich te "szczęki".Potem to już modelarska robota-kawałek rezoteksu(u mnie),szablon nóg lampy i gotowe.Jeśli dostarczysz szablony,i ze dwie w/w podstawki to zrobię do F2a/Z2c i prześlę ci w prezencie.
ps. ja zrobiłem dwie na jednej platformie.ale mogą być oddzielne,poza tym jest ten luksus,że można ich kształt dopasować do swoich potrzeb(otwory mont. już istniejące itp.)
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam.

No nieźle sobie to wykombinowałeś. Też się swego czasu zastanawiałem jak wykonać jakąś nietypową podstawkę i właśnie tych szłap mi brakowało. Myślałem o jakichś blaszkach odpowiednio wygiętych itp.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Twoje podstawki są znakomite!
Niestety Z2c ma strasznie grube nogi (4mm) i szczęki mogą się nie nadać.

Ale przypomniało mi to, że mam do Ciebie pewien interes [PW] ;)
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nuncjusz1 »

4mm ,może by objechały warto sprawdzić.Moje 57 trzymają się znakomicie
Pozdrawiam