Jaki wzmacniacz najlepszy?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
-
- 250...374 postów
Mam ta ksiazke
. A ten schemat na jednej lampce mi by sie nie przydal ale innym poczatkujacym mysle ze tak.
BTW szukam i szukam schematow wzmakow na EL84 i nic takiego ciekawego nie widzialem. Znalazlem jedynie tylko bardziej skomplikowane niz na EL34 i wcale chyba nie lepsze (stare te schematy). Czy ma ktos cos ciekawszego? chodzi mi o schemat takiego wzmacniacza ktory jest przystosowany do pracy z CD, bedzie ladnie gral
itp. ( przede wszystkim cos sprawdzonego)

BTW szukam i szukam schematow wzmakow na EL84 i nic takiego ciekawego nie widzialem. Znalazlem jedynie tylko bardziej skomplikowane niz na EL34 i wcale chyba nie lepsze (stare te schematy). Czy ma ktos cos ciekawszego? chodzi mi o schemat takiego wzmacniacza ktory jest przystosowany do pracy z CD, bedzie ladnie gral

-
- 125...249 postów
taboret1 pisze:Mam ta ksiazke. A ten schemat na jednej lampce mi by sie nie przydal ale innym poczatkujacym mysle ze tak.
BTW szukam i szukam schematow wzmakow na EL84 i nic takiego ciekawego nie widzialem. Znalazlem jedynie tylko bardziej skomplikowane niz na EL34 i wcale chyba nie lepsze (stare te schematy). Czy ma ktos cos ciekawszego? chodzi mi o schemat takiego wzmacniacza ktory jest przystosowany do pracy z CD, bedzie ladnie gralitp. ( przede wszystkim cos sprawdzonego)
Znalazlem cos w sieci i mysle , ze dla Ciebie to idealny projekt (zalacznik). Jest latwy w wykonaniu, trafa spoko wyciagniesz z jakiegos radia. Ra dla trafa wyjsciowego wynosi 5kohm (dla obc. 4ohm). Napiecie z zasilacza daj 300V.
Autor chyba zapomnial o kondensatorze blokujacym w katodzie lampy mocy w celu uzyskania ujemnej polaryzacji siatki pierwszej, chyba ze sie myle (prosze o poprawke jesli tak).
To chyba tyle
Acha... moc ponoc 10W.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Kowalski
Piotr Kowalski
-
- 125...249 postów

Poza tym - jaka będzie radość, jak zaprojektowany PRZEZ CIEBIE wzmacniacz będzie pięknie grał!
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 250...374 postów
-
- 125...249 postów
taboret1 pisze:Tak wlasnie patrze ze 12AX7 to niby ECC83. Jest to prawda? Ja posiadam lampki 6N2P, wiec je zastosuje. Wiec tak, myslicie ze ma prawo dobrze grac ten wzmacniacz? Elementow w nim jest malo wiec zastosuje te dobrej jakosci, tak samo trafo wyjsciowe.
12AX7=ECC83, ale uwazaj 6N2P to faktycznie odp. ECC83, ale napiecie zarzenia ma o polowe nizsze od ECC (6,3V dla obu polowek).
Nie znam pasma przenoszenia i paramtrow wzmacniacza, ale na oko wyglada mi ok.
Ale wstrzymaj sie jeszcze chwilke, podesle Ci cos innego na dniach. Moze Ci sie spodba.
Acha i nie przesadzaj z elementami, zwykle `melciaki` i kondensatory MKT, MKT wystarcza. Trafa, coz - te 5-6 sekcji w zupelnosci Ci wystarczy.
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Kowalski
Piotr Kowalski
-
- 125...249 postów
-
- 250...374 postów
-
- 250...374 postów
Podlaczylem sobie CD Sony do radia SONATA (koncowa EL84 ) i glosnika Technics. Jak uslyszalem jak to gra dlugo nie moglem kapary zebrac z podlogi. Tym sposobem jeszcze bardziej przypadla mi do gustu lampa EL84, przez co chyba jednak zrobie wzmacniacz na EL84. Mimo prostoty i slabej jakosci wykonania samego radia caly sprzet gra znakomicie.