Wzmacniacz SE na 6c33c
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 75...99 postów
-
- 625...1249 postów
Zgadzam się z gsmok'iem, za duży bias nigdy dla tej lampy nie jest za duży. Jakiś czas temu robiłem pomiary kilku egzemplarzy i były rozbierzności Ia od 37 do 460mA! przy tych samych warunkach pracy (Ua 200V Us -62V)
Co do 6n1p to powinna dać radę. Po moich niepomyślnych próbach wysterowania 6s19p z układu o sprzężeniu bezpośrednim, Łukasz OTLamp, podrzucił mi schemat z tą lampką i przy biasie 62V miałem spory zapas sygnału sterującego, bez zniekształceń.....
układ ten bez problemu wysterował też 6s41s, która jest do diabełka trochę podobna
Pozdrawiam
Co do 6n1p to powinna dać radę. Po moich niepomyślnych próbach wysterowania 6s19p z układu o sprzężeniu bezpośrednim, Łukasz OTLamp, podrzucił mi schemat z tą lampką i przy biasie 62V miałem spory zapas sygnału sterującego, bez zniekształceń.....
układ ten bez problemu wysterował też 6s41s, która jest do diabełka trochę podobna

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
-
- 3125...6249 postów

http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... sc&start=0
Jeśli chodzi o transformatory: http://www.edw.com.pl/ea/retro_trafa.html
-
- 20...24 posty
-
- 3125...6249 postów
Renegat -> popieram Twój pomysł aby zaprojektować układ od zera (w sensie obliczeń). Takich ćwiczeń z zastosowaniem np. ch-tyk lamp nigdy nie jest za wiele.
Wzmacniacz, który swego czasu opisywałem pozwalał na uzyskanie mocy około 15W - lampa 6N1P nie miała problemów z wysterowaniem diabełka.
Stosowałem różne transformatory - najkorzystniej wypadło trafo z Olsztyna (od Firmy Pana Ogonowskiego). Niedawno kupiłem trafa Telto do tych lamp (układ SE oczywiście). Na razie zrobiłem tyle, że jedno z tych traf rozebrałem do podszewki (w zasadzie zostałem do tego zmuszony przerwą w uzwojeniu pierwotnym).
Wzmacniacz, który swego czasu opisywałem pozwalał na uzyskanie mocy około 15W - lampa 6N1P nie miała problemów z wysterowaniem diabełka.
Stosowałem różne transformatory - najkorzystniej wypadło trafo z Olsztyna (od Firmy Pana Ogonowskiego). Niedawno kupiłem trafa Telto do tych lamp (układ SE oczywiście). Na razie zrobiłem tyle, że jedno z tych traf rozebrałem do podszewki (w zasadzie zostałem do tego zmuszony przerwą w uzwojeniu pierwotnym).
-
- 75...99 postów
No własnie OBLICZENIA i OBLICZENIA to jest to
na przykładzie przejrzystych obliczen każdy mógłby pozniej zaprojektować od podstaw wzmacniacz z wykorzystaniem triód.Pozatym dokładne poznanie wartosci poszczególnych elementów i zasady ich obliczania dało by wielkie pole manewrowe do dalszych ulepszen wzmacniacza,a policzeni czegos innego mając dany algorytm to byłaby pestka dla każdego mniej lub bardziej zaawansowanego lampowca.Ja osobiscie przyznam sie że sam nie byłbym w stanie policzyc takiego wzmacniacza od podstaw(a może i byłbym ale pewnie troche by mi to zajeło i nie działąło na początku tak jakbym chciał)Osobisćie posiadam troszke literatury w temacie budowy lampowych urządzeń:-)wiec z chęcia doczytam,a próby zbudowania prototypu(o ile powstał by najpierw projekt) moge sie podjąc ale po 30 czerwca.....bo mnie sie sesja wtedy kończy:-)Uważam też za słuszna sugestie zastosowanie lamp 6N2P i 6N6P oraz diabołka,a wzmacniacz projektował bym pod kontem transformatorów z TELTO.Moja sugestia bylo by stworzenie układu z płytkim ujemnym sprzężeniem zwrotnym z możliwościa odłaczania go. Uważąm także,że nalezałoby zastosowac prostownik lampowy np. na GZ34 (wszystkie lampy wymienione w tym poście posiadam i moge uzyc do budowy)TAKŻE PANOWIE SKUPMY SIE NA ZAPROJEKTOWANI TEGO OD PODSTAW gdyż w tym momencie juz widze że zap[roponowany przezmnie sche,mat musiałby zostac znacząco zmodyfikowany.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 75...99 postów
Witam. Troszke poszperałem w necie i mam taka mała sugestie do upgreadu naszego projektu:-)A może by tak dwa daibołki połaczyc równolegle?Bo Telto oferuje transformator o mocy 45W i Ra=0,45KOHMA i Ia=250mA i własnie te 45 Wat jest zastanawiajace przeciez nie da sie uzyskac takiej mocy z jednej lampy.Może włąsnie to trafo słuzy do obsługi 2 równolegle połaczonych diabołków?Czy ktoś zna optymalna wartośc Ra dla tej lampy bo poszperałem w necie ale znaleśc jakos nie mogłem:-(
-
- 20...24 posty
-
- moderator
Wspomniany transformator Telto niestety nie jest tu dobrym pomysłem. Ra co prawda się zgadza, ale Ia(max) jest stanowczo za małe.
W wakacje mam w planie zamówić w Telto transformatory do djabła SE z bardzo szerokim pasmem i dodatkowymi sekcjami do sprzężenia zwrotnego. Niestety przewidywana cena, to 280pln/szt
Schemat za tydzień
ps. Moim zdaniem łączenie dwóch djabłów równolegle nie ma większego sensu. Z jednego można wyciągnąć 20W, a dla mnie to optymalna moc wzmacniacza do domu. Większe moce w klasie A to już prawdziwe grzałki. Poza tym trzeba będzie chociaż z grubsza dobrać w pary, a to nie takie łatwe. Skoro byłyby już dwie, to lepiej wtedy przenieść się lekko w stronę klasy B, oczywiście przeciwsobnie. Można wtedy uzyskać 100W z palcem w nosie, że tak powiem
Jeżeli komuś to potrzebne (vide Boguś
), bo mnie ani trochę - moje głośniki nie strawią więcej niż 40W
A moje uszy jeszcze mniej 
W wakacje mam w planie zamówić w Telto transformatory do djabła SE z bardzo szerokim pasmem i dodatkowymi sekcjami do sprzężenia zwrotnego. Niestety przewidywana cena, to 280pln/szt

Schemat za tydzień

ps. Moim zdaniem łączenie dwóch djabłów równolegle nie ma większego sensu. Z jednego można wyciągnąć 20W, a dla mnie to optymalna moc wzmacniacza do domu. Większe moce w klasie A to już prawdziwe grzałki. Poza tym trzeba będzie chociaż z grubsza dobrać w pary, a to nie takie łatwe. Skoro byłyby już dwie, to lepiej wtedy przenieść się lekko w stronę klasy B, oczywiście przeciwsobnie. Można wtedy uzyskać 100W z palcem w nosie, że tak powiem

-
- 75...99 postów
Witam czyli jakie trafo waszym zdaniem najlepsze do SE na 6C33C? skoro telto złe....pana Ogonowskiego za drogie....a zatra z tego co pamietam ma Ia =200mA czyli też troszke za mało...Podejmijmy najpierw tą decyzje i ponawiam pytanie o pkt pracy.Szperajac w necie zauwazyłęm ze czesto ujemne przedpiecie siatki wybierane przez konstruktorów to -60 do -70V i anodowego koło 200V zastanómy sie tez nad moca dla mnie 20W było by w zupełnosci wystarczajace
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 3125...6249 postów
-
- 2500...3124 posty
-
- 3125...6249 postów
Dwa wzmacniacze o mocy 18-20W, znalezione w wątku z forum diyaudio http://www.diyaudio.com/forums/showthread/t-21463.html (jest też tam wzmacniacz Gsmoka i ten ze strony Jogisa):
http://www.valvediy.com/simplexpg1.html
http://www.valvediy.com/simplexreduxpg1.html
http://www.valvediy.com/simplexpg1.html
http://www.valvediy.com/simplexreduxpg1.html
-
- moderator
Na papierze można przekroczyć 150W na jednej parze, ale nie mam pojęcia jak to by się zachowało w praktyce. W sumie, to mam możliwość wykonania transformatora do takiego wynalazku, więc moglibyśmy połączyć siłyBoguś pisze:a ile będzie tak bez palca wnosie ?

Piotr pisze:A mój ulubiony punkt pracy to Ua=250V; Ia=200mA; Ra=1k; Po=20W.
-
- 75...99 postów
Witam
Nie neguje że transformatory głośnikowe pana Ogonowskiego są złe,moim zdaniem jak dla mnie są za drogie( jestem skromnym studentem) z tego co sie orientowałem jedno trafo pod 6C33C w SE kosztuje u pana Ogonowskiego w granicach 270zł gdzie w telto lub zatrze dokładam 30zł do tej kwoty i mam 2 trafa.Ktoś kiedys na forum porównywałe te transformatory i wyszło ze TELTO ma lepsza góre a pana Ogonowskiego ma lepszy dół.
Dorwałem dziś od znajomego ciekawa ksiązke w temacie projektowania wzmacniaczy lampowych m.cz. podane tam sa kompletne obliczenia krok po kroku idące w celu obliczenia całego wzmacniacza pracujacego w klasie A planuje sie w nia w weekend wczytać:-)
Co z ambitnym planem zaprojektowania wzmacniacza od podstaw?Pomózcie mi tylko z wybraniem transformatora głośnikowego i pktu pracy 6C33C Pozdrawiam
Nie neguje że transformatory głośnikowe pana Ogonowskiego są złe,moim zdaniem jak dla mnie są za drogie( jestem skromnym studentem) z tego co sie orientowałem jedno trafo pod 6C33C w SE kosztuje u pana Ogonowskiego w granicach 270zł gdzie w telto lub zatrze dokładam 30zł do tej kwoty i mam 2 trafa.Ktoś kiedys na forum porównywałe te transformatory i wyszło ze TELTO ma lepsza góre a pana Ogonowskiego ma lepszy dół.
Dorwałem dziś od znajomego ciekawa ksiązke w temacie projektowania wzmacniaczy lampowych m.cz. podane tam sa kompletne obliczenia krok po kroku idące w celu obliczenia całego wzmacniacza pracujacego w klasie A planuje sie w nia w weekend wczytać:-)
Co z ambitnym planem zaprojektowania wzmacniacza od podstaw?Pomózcie mi tylko z wybraniem transformatora głośnikowego i pktu pracy 6C33C Pozdrawiam