Spartolony Elektrit Allegro
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Spartolony Elektrit Allegro
W zasadzie to wszystko opada jak się na to patrzy
: http://www.allegro.pl/item110977406_ele ... iana_.html

-
- 2500...3124 posty
Na szczęście, lub też niestety, to "tylko" ta obudowa... Najprawdopodobniej dopchał się do niej jakiś gówniarz upstrzający ściany bohomazami. Bebechy nie budzą moich zastrzeżeń (może dlatego, że się na przedwojenniakach zupełnie nie znam- bo może ktoś podmienił chassis alb co?
).

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Myślę, że to właściciel próbował odtworzyć te cienie, ale niestety spartolił robotę. Mój egzemplarz również ich nie posiada i mam w planach je odtworzyć. Zanim jednak to zrobię, poćwiczę z pięćdziesiat razy na jakiejś desce.Vault_Dweller pisze:Na szczęście, lub też niestety, to "tylko" ta obudowa... Najprawdopodobniej dopchał się do niej jakiś gówniarz upstrzający ściany bohomazami.
Z widocznych braków widać nieoryginalny kondensator elektrolityczny (nieoryginalny dlatego, że go nie widać). Nieoryginalne są też gałki.Vault_Dweller pisze: Bebechy nie budzą moich zastrzeżeń (może dlatego, że się na przedwojenniakach zupełnie nie znam- bo może ktoś podmienił chassis alb co?).
-
- 500...624 posty
-
- 100...124 posty
- Lokalizacja: Liverpool/Merseyside/Lancashire/UKD52/North West England/53°25N 3°W
Co do tej aukcji nalezy zauważyć iż jest ona niezgodna z regulaminem Allegro ... gdyż na aukcjach nie można oferować przedmiotów do wymiany ani umieszczać anonsów tyczących się kupna ... aukcja powinna wisieć ... (w perspektywie użytkownik także ... chyba że to pierwszy raz to może mu się upiec ...)
Od Pewnego Czasu Rzeczywisty Postęp techniczny coraz częściej jest zamieniany na jego Pozory mające służyć wyłącznie wyciągnięciu z klienta PIENIĘDZY ...
-
- 500...624 posty
Oczywiście że można.
Odnawiałem niegdyś na zamówienie skrzynkę od Fidelio.
Szkoda że było to w epoce fotografii tradycyjnej i nie mam fotek, ale pokrótce opiszę jak dokonałem dzieła.
Skrzynkę otrzymałem oklejoną nowym fornirem w stanie surowym, fornir był położony perfekcyjnie przez jakiegoś sędziwego stolarza.
Skrzynkę przygotowałem do politurowania, szlifując fornir do uzyskania odpowiedniej gładkości. Nałożyłem kilka warst politury w celu zagruntowania podłoża.
Grunt był potrzebny, by nie czernić forniru, co dało możliwość ewentualnego zmycia czrnienia gdyby niewyszło.
Dymienia dokonałem aerografem modelarskim i czarną farbą modelarską.
Farbę kupiłem w małej puszeczce, wybrałem taką ponieważ rozcieńcza się benzyną i nie niszczy politury.
Po kilku próbnych natryskach i regulacji aerografu "zadymiłem" skrzynię.
Stumień farby wyregulowałem na oszczędny, co dało możliwość doskonałego pocieniowania krawędzi.
Następnie politura na wysoki połysk. Efekt końcowy był doskonały.
Wzorowałem się na Komandorze, na którym zachowała się oryginalna politura.
Nie wiem na ile metota jest zgodna z procesem oryginalnym ale efekt był rewelacyjny. Podejrzewam że w fabryce elektrita, do dymienia skrzyń używano czarnego barwnika anilinowego
Odnawiałem niegdyś na zamówienie skrzynkę od Fidelio.
Szkoda że było to w epoce fotografii tradycyjnej i nie mam fotek, ale pokrótce opiszę jak dokonałem dzieła.
Skrzynkę otrzymałem oklejoną nowym fornirem w stanie surowym, fornir był położony perfekcyjnie przez jakiegoś sędziwego stolarza.
Skrzynkę przygotowałem do politurowania, szlifując fornir do uzyskania odpowiedniej gładkości. Nałożyłem kilka warst politury w celu zagruntowania podłoża.
Grunt był potrzebny, by nie czernić forniru, co dało możliwość ewentualnego zmycia czrnienia gdyby niewyszło.
Dymienia dokonałem aerografem modelarskim i czarną farbą modelarską.
Farbę kupiłem w małej puszeczce, wybrałem taką ponieważ rozcieńcza się benzyną i nie niszczy politury.
Po kilku próbnych natryskach i regulacji aerografu "zadymiłem" skrzynię.
Stumień farby wyregulowałem na oszczędny, co dało możliwość doskonałego pocieniowania krawędzi.
Następnie politura na wysoki połysk. Efekt końcowy był doskonały.
Wzorowałem się na Komandorze, na którym zachowała się oryginalna politura.
Nie wiem na ile metota jest zgodna z procesem oryginalnym ale efekt był rewelacyjny. Podejrzewam że w fabryce elektrita, do dymienia skrzyń używano czarnego barwnika anilinowego
-
- 6250...9374 posty
-
- 100...124 posty
- Lokalizacja: Liverpool/Merseyside/Lancashire/UKD52/North West England/53°25N 3°W
Jest na allegro obecnie skrzynka sama ... przynjmniej wiadomo ze sam box i ma łądne stęple z 1938r.
szkoda bo, o ile skrzynke trafić się da to z jej wypełnieniem są kłopoty ...
szkoda bo, o ile skrzynke trafić się da to z jej wypełnieniem są kłopoty ...
Od Pewnego Czasu Rzeczywisty Postęp techniczny coraz częściej jest zamieniany na jego Pozory mające służyć wyłącznie wyciągnięciu z klienta PIENIĘDZY ...