EL 156-single ended

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

EL 156-single ended

Post autor: Teslacoil »

Witam. Zdecydowałem się zbudować dwukanałowy SE na tych lampach, bo tak leżą, a szkoda, niech popracują.
Szanowne Grono proszę więc o opinie na temat tej lampy i mojego pomysłu, może ktoś budował lub naprawiał, niekoniecznie SE, jakieś ciekawe spostrzeżenia, wskazówki itp. Schematy, czym sterować, jakie trafa...z tym dam radę raczej.
Lampy Telefunkena 2 szt. z generatora ultradźwiękowego, sporadycznie używanego. TG-p.Ogonowski lub Microlamp, mam tu dylemat. Poczytam więcej i zdecyduję.
Dziękuję i pozdrawiam.
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: edi_pg »

Mam dla ciebie dobre zastosowanie tych lamp :)
Skoro tak sobie leżą i nie masz co z nimi zrobić to... Sprzedaj mi je :)

PS. Sorry ze tak Off Topic, ale swego czasu szukałem tych lamp i teraz tez bym chętnie kupił.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Przykro mi bardzo. Za bardzo ciekawi mnie efekt końcowy i za ładnie wyglądają.
pozdrawiam
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: edi_pg »

To dobre i mocne lampy, można zrobić na nich coś fajnego. Tylko ze ja akurat myślałem o P-P. To takie EL34 w wersji z turbo :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tomek J
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Tomek J »

Około roku temu kupowałem trafa w Microlampie i grałem na nich trochę czasu, a potem wymieniłem je na produkty pana Ogonowskiego. Odsłuchowo: po wymianie wzmacniacz zagrał, a wąskie gardło zostało zlikwidowane. Nie jest to może Amplimo, ale po co mi pasmo do 200 kHz, a i cena znacznie realniejsza. Może to tylko głos w dyskusji, ale ja już nigdy więcej nie będę się zastanawiał !
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Microlamp gra u mnie w P-P na EL 34 też od ok. roku i jestem zadowolony, jednak teraz zastosuję te od p. Ogonowskiego.
Każdy głos mile widziany, dzięki.
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam. Coś takiego mi wyszło. Wyciąga 18W sinus bez wyraźnego przycinania przebiegu, chyba jakoś mało, jak na tę lampę. Połowa tej mocy przy 36Hz i 24kHz. Amatorszczyzna te pomiary, ale taki mam sprzęt (multimetr za 20 PLN, oscyloskop "Mini 4" i generator PO-18 ). W każdym razie gra pozytywnie, mimo że prototyp wygląda jak wygląda. Nawet nie brumi, tylko niektóre 6F12P szumią, pewnie dlatego, że nie NOS-y. Z 12 sztuk cztery nie "szorują".
Oceńcie schemat, układ prosty i niby nic trudnego powyliczać parę rezystorków, jednak może coś można lepiej. Nieopisany kond. ma 47n.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ukaniu »

Teslacoil pisze:Witam. Coś takiego mi wyszło.
Gdyby tak pentodę dać jako aktywne źródło prądowe, a triodę jako wzmacniacz (na odwrót niż teraz) będzie wzmocnienie nawet do 100, i dużo większa liniowość. Niedawnym odkrywcą "na nowo" tego znanego w latach 40 układu jest Alan Kimmel. Poszukaj jego opisu - "Mu-stage".

Pozdrawiam Łukasz Długosz
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

W jednej z wersji tak było, jednak w obecnym rozwiązaniu mniej szumi, jest mniejsze wzmocnienie (ok 55), ale to i tak z zapasem, poza tym mam łatwą możliwość regulacji rozkładu napięć w stopniu poprzez zmianę napięcia na s2. Duży rozrzut parametrów posiadanych lamp tego wymaga. No i w moim odczuciu lepiej gra z triodą jako źródło.
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Teslacoil pisze:W jednej z wersji tak było, jednak w obecnym rozwiązaniu mniej szumi, jest mniejsze wzmocnienie (ok 55), ale to i tak z zapasem, poza tym mam łatwą możliwość regulacji rozkładu napięć w stopniu poprzez zmianę napięcia na s2. Duży rozrzut parametrów posiadanych lamp tego wymaga. No i w moim odczuciu lepiej gra z triodą jako źródło.
Tamten układ też daje się trymować w prosty sposób, jeśli jednak ten lepiej Ci pasuje subiektywnie to oczywiśce ten będzie lepszy.
Ciekawe jest to, że jak mowisz pentoda brzmi subiektywnie lepiej choć jest lampą o malej liniowości i dużym udziale harmonicznych wysokich rzędów we wpowadzanych THD i zwykle subiektywnie wypada znacznie gorzej, wartało by zbadać widmo sygnału wyjściowego tego wzmacniacza może znalazła by się odpowiedź na tą zagadkę.

Pozdrawiam Łukasz
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Pierwszy stopień jest ze sporym zapasem. Przy 1/4 osiągalnego z niego napięcia stopień końcowy jest przesterowany. Pracuje więc on chyba dość liniowo. Jednak będą jeszcze próby (organoleptyczne, analizator widma w sferach marzeń), chociażby z kolumnami, na które czekam (bose 601-I). Dorobię drugi kanał i puszczę w stereo, nie wykluczam więc pentody w aktywnym obciążeniu.
Szkoda że blue glow jest tylko taki delikatny, na szkle bańki EL 156, tak lubię to zjawisko... :)
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam.
A jednak pentoda w obciążeniu lepiej "gada". Skleciłem drugi kanał, zestawiłem ze wspomnianymi wcześniej głosnikami, w "docelowym" pomieszczeniu i próby wypadły na korzyść triody jako wzmacniacz z pentodą w obciążeniu. Wcześniej w takim rozwiązaniu łączyłem S2 z anodą (+Uz), teraz jest jak na schemacie wcześniej, tylko odwrotnie. Rola potencjometru ta sama, rezystor sprzężenia zwrotnego 3k3. Może to zaważyło, ale chyba większy wpływ wywarły inne warunki prób. Z triodą brzmi łagodniej, pentoda w moim odczuciu jakby wnosi nieco "świszczenia", próby z generatorem jednak żadnych podbić nie wykazały.
Pozostaje walka z drewnem i blachą. Efekty zamieszczę jak się uda dorwać "cyfrówkę".

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Teslacoil pisze:teraz jest jak na schemacie wcześniej, tylko odwrotnie.
Mam rozumieć zapoznałeś się z pracą Kimmela i zrobiłeś podobnie ? :-) to naprawdę dobry układ aktywnego źródła prądowego, wyciska tyle liniowości z triody ile się da, nie ma co kombinować ;-), ale oczywiście wszystko kwestia gustu.

Pozdrawiam Łukasz
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

http://www7.taosnet.com/f10/mustage.html
Właśnie teraz można kombinować, gdy to znalazłem (wcześniej nie szukałem). Rozbudowane, porównując z moim. Może warto podokładać tych parę elementów :roll:
Awatar użytkownika
Teslacoil
625...1249 postów
625...1249 postów

Wstępnie ukończony. Brakuje obudowy na transformatory, szukam blachy odpowiedniej. No i pomiary jakieś porobię. Puki co, to gra sobie teraz.
Jeśli kogoś zaciekawi zamieszczę schemat i zdjęcie "bebechów".
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.