TAK TRUDNO,,,jest kupić radio,,,proszę o pomoc i poradę ...

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marcello_Mastroianni
100...124 posty
100...124 posty
Lokalizacja: Liverpool/Merseyside/Lancashire/UKD52/North West England/53°25N 3°W

TAK TRUDNO,,,jest kupić radio,,,proszę o pomoc i poradę ...

Post autor: Marcello_Mastroianni »

Witam Serdecznie Szanowne grono i tym postem rozpoczynam działalność na tym Forum...

Swego czasu zamieściłem swoje pytanie na Cafe allegro,ale bez odzewu...
przytoczę go tutaj z odpowiednimi konkluzjami ..:

Interesuje mnie czy jakakolwiek firma robi PRAWDZIWE repliki Odbiorników Radiowych?,jeśli tak to jaka i gdzie są one dostępne ?,bo z tego co widzę to gro Stylizwoanych replik (i czy można nazwać takie "coś" repliką wogóle ?)odbiorników Radiowych to mniej lub bardziej udane obudowy,a w środku zwykły tani "Śmieciowy" ... "werk", czy są więc,zapytuję sie Państwa takie radyjka w których są prawdziwe lampy?bo przynam się szerze że mimo długotrwałych poszukiwań,takowych w Naszym Kraju nie ujrzałem na oczy ...

i dalej...

Mój post zrodził się z kilku powodów, po:

1.Kupiłem "replike" radia z 1934r. i ku memu zdziwieniu i rozczarowaniu,z rokiem 1934 mogła by jakkolwiek korespondować estetyka wykonania obudowy( a i nie do końca bo gałki jak od nie wiem czego chyba od prodiża i reszta to chyba ślepiec robi lub leń-sknerus wg. napisze się że replika i "debile" kupią...),a w środku śmieci poklejone jakimś klajstrem ... tragedia i rozczarowanie ... do tego po 1/2 roku przestał to w ogóle działać ...

2.Jednak chciałem mieć Radio w domu poszedłem więc do najbliższego wielkiego jak kilka stodół Hipermarketu i co ? nic było jedno byle jakie radio przenośne za 80 zł !!!... znów frustracja,żadnego innego, w kolejnym sklepie RTV,znów nic ...

3.Zrozpaczony chciałem juz kupić Radio Stare Lampowe,ale tu znów kłopot bo większość to są wraki,a ja na elektronice się nie znam wcale ... więc tego nie kupie,bo to bezużyteczne dla mnie,a Quasi mebel-Radio_Replika już mam ...Repliki (co wieszość oferownych Stylizowanych li tylko Odbiorników ma wspólnego z Repliką ...?czegokolwiek?) juz nie kupie bo ... już pisałem...

Czy więc jest tak w roku 2006 że Radia przyzwoitego się nie da kupić ? Ja rozumiem że gdybym był audiofilem (czytaj milionerem ...) to mógłbym sobie kupić zestaw który by nie brzmiał jak zza ściany sąsiadki... ale czy nie jest tak że te 20 lat temu faktycznie Radiotechnika byłą na wyższym poziomie ... w tym sensie że przeciętnego Polaka stać było ( i było gdzie kupić...i co kupić ...) nabyć relatywnie lepszy sprzęt od obecnie faktycznie dostępnego , obecnie zalani tanim (Czy do końca tanim?relacja jakość cena jest żadna...) tandetnym nie tylko w wyglądzie ale i brzmieniu sprzętem z Chin zapomnieliśmy jak to powinno brzmieć? A wracając do tego co jest oferowane za 80 zł, to czy firmy produkujące RTV zapomniały o tym że one produkują Sprzęt? Obecnie wygląda to tak że Wielkie Koncerny produkują Pieniądze a Sprzet RTV jest tylko złem koniecznym w celu owej produkcji Szmalu i w pewnym senie produktem ubocznym,bo chyba na marketing idzie co najmniej tyle samo środków co na produkcję.... oczywiście piszę o sprzęcie stosunkowo tanim i ogólnodostępnym ... takich "cud" za parę tysięcy zł,to ja nawet w życiu na oczy nie widziałem,bo niby gdzie? nie mówiąc o tym że ich nie słyszałem...

A potem ci co odkurzą Jakiegoś Radmora wychodzą na Jonaszy ...

Czy jest tak że by posłuchać dobrego dźwięku Obecnie trzeba mieć dochody rzędy Członka Rady nadzorczej Jakiejkolwiek Firmy Państwowej ?... , bo ja wybaczcie nie widzę możliwości zakupu jakiegokolwiek sprzętu Radiowego dla mnie (mieszkam w ponad 100 tys. Legnicy) ... Proszę napiszcie co zrobić?

i Konkludując,chciałbym nabyć radio Lampowe,z konieczności stare,jednak nie znam się na elektronice,chciałbym by ładnie brzmiało i by było po prostu sprawne i niezawodne ...

proszę pomóżcie ... bo już jestem bez radia i to męczy :roll: :P
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: TAK TRUDNO,,,jest kupić radio,,,proszę o pomoc i poradę

Post autor: tszczesn »

Marcello_Mastroianni pisze: Interesuje mnie czy jakakolwiek firma robi PRAWDZIWE repliki Odbiorników Radiowych?,jeśli tak to jaka i gdzie są one dostępne ?
Nie - takiej firmy nie ma, bo i nie ma po co istnieć. Kolekcjonerów repliki nire interesują, 'normanych' użytkowników też nie, bo parametry użytkowe tego urządzenia są jakby trochę niedziejsze :) Ilość potencjlanych nabywców jest zblizona do zera.

Polecam kupic sobie oryginalny stary odbiornik (jak ma mieć UKF to od lat 50-tych wzwyż, jak wystarczą zakresy DŚK to z dowolnego okresu) i wyremontować go. Elektronicznie jak radio jest w dobrym stanie nie jest to problem - będzie miało pareametry nowego (w swoim czasie oczywiście) radia. Skrzynkę oddać do stolarza, lub kupić radio bakelitowe - jak skrzynka nie jest popękana to z reguły jest w znakomitym stanie.

Wystarczy, żeby radio było mechanicznie kompletne (gałki, tylna ścianka, materiał na głosniku, cewki, transformator itp), nie musi miec lamp czy byc sprawne. Dokupienie lamp to nie problem, wtedy elektryczne uruchomienie tego radia nie powinno byc peoblemem, odświeżenie skrzynki takż. Uruchomić elektryczne mogę np. ja, odnośnie skrzynek użytkownicy tego forum tez nają kilka dobrych adresów :)

Jak się nie kupuje niczego bardzo rzadkiego lub kolekcjonerdkiego to taki odbiornik mozna kupić za niewielki kilkaset zł, znacznie taniej niż prawdziwa replika.

http://cgi.ebay.de/owin-radio-spielt-so ... dZViewItem
Awatar użytkownika
Marcello_Mastroianni
100...124 posty
100...124 posty
Lokalizacja: Liverpool/Merseyside/Lancashire/UKD52/North West England/53°25N 3°W

Serdecznie dziękuję za odpowiedż Panie Tomaszu...
Wreszczie jakiś konkretny głos,,, wyczekiwałem go jak kania dżdżu...
Więc tak,z radioodbiorników Lampowych interesują mnie najbardziej konstrukcje proste i niezawodne , a ponieważ ma to być "koń roboczy" i służyć mi na codzień to nie wadzi mi to jak to bedzie odbiornik populany ...
Badzo mnie temat radio fonii retro interesował zawsze,i cieszę się niezwykle że odnałazłem to forum, i mam nadzieję że przywitacie nowego z otwartymi rękami ... jak każdy neofita jestem przepełniony zapałem i mam niedobory wiedzy i doświadczenia,więc prosze o wyrozumiałość , i proszę nie upokażać mnie zbędnymi uwagami o negatywnym charakterze...
A teraz po tym wstępie czy mógłby Pan (lub jakiś inny forumowicz),pomóc mi w wytypowaniu jakiegoś Radioodbiornika ,który by spełniał me mażenia,oczywiście przydał by się UKF,proszę napisać jakie polskie odbiorniki lampowe posiadają UKF?
Aha zastanawia mnie to co pan napisał że lampy to nie problem... skąd się one biorą? te lampy w takich idealnych często stanach? czy to jakies zapasy producentów? czy są może już to obecnie produkowane zamienniki(może to i to ?)

Aha i czy jeśłi zakupy to tylko Ebay? czy na Allegro nic ciekawego nie ma ? Z allegro korzystam od lat ,a na Ebay nigdy nic nie kupowałem, z powodu trudnosci z płatnością za wygrany przedmiot ...

pozdrawiam i dziękuję za dyskusje...

Jarosław L.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Marcello_Mastroianni pisze: Aha i czy jeśłi zakupy to tylko Ebay? czy na Allegro nic ciekawego nie ma ? Z allegro korzystam od lat ,a na Ebay nigdy nic nie kupowałem, z powodu trudnosci z płatnością za wygrany przedmiot ...
Nie tylko ebay. Na allegro często pojawiają się odbiorniki z lat 50 z zakresem UKF (głównie niemieckie), np: http://www.allegro.pl/item110386258_gra ... 170_w.html

Ja również mam do zbycia odbiornik z lat 50 z zakresem UKF: Grundig 2088, w pełni sprawny, dwa głośniki (niskotonowy i wysokotonowy), regulacja barwy dźwięku (płynna i skokowa) itd.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Marcello_Mastroianni pisze: A teraz po tym wstępie czy mógłby Pan (lub jakiś inny forumowicz),pomóc mi w wytypowaniu jakiegoś Radioodbiornika ,który by spełniał me mażenia,oczywiście przydał by się UKF,proszę napisać jakie polskie odbiorniki lampowe posiadają UKF?
Aha zastanawia mnie to co pan napisał że lampy to nie problem... skąd się one biorą? te lampy w takich idealnych często stanach? czy to jakies zapasy producentów? czy są może już to obecnie produkowane zamienniki(może to i to ?)
Z polskich - np. Bolero miało UKF. Polecałem Ebay, bo mówiłem o latach 30-tych (znacznie antyczniejsze od lat 50-tych, z tym, że oczywiście bez UKFu), tam jest tego mnóstwo, w dobrym stanie i tanio, a u nas posucha.

A lamp jest wszędzie pełno, nówek i uzywanych, pomijając jakies egzotyczne typy, czy naprawdę starocie to kupuje się je bez problemu.
Awatar użytkownika
Marcello_Mastroianni
100...124 posty
100...124 posty

Rozumiem,,,
a od kiedy pojawia się w Radiodbiornikach UKF?

i pytanie z jakich lat są odbiorniki tego typu?

http://www.allegro.pl/item109844077_pol ... rconi.html

i co to za nazwa MARCONI (wiem kto to był ), w katalogu Oldradio nie znalazłem takiego radia ...

,Tak zauważyłem że na Ebay jest za trzęsienie tych z lat 30 w Polsce są one dużo żadsze i co za tym idzie droższe ... Już w czechach jest o wiele wiekszy wybór,
Czy jest jakaś strona w Internecie gdzie jest opisane zagadnienie Lampowych radiodbiorników? strone oldradio.pl,znam ...
chodzi mi o coś gdzie mógłbym się wedukować dośc szybko i by Was nie zamęczać pytaniami ,które będa irytujące...

A ten Graetz z allegro wart jest grzechu?

no i martwi mnie poczta ,bo z tego co wiem to oni rzucają paczkami. więc jak radio dobrze zabezpieczyć do transportu pocztą? powyjmować lampy ? czy jak to zrobić? z tą wysyłką tak kruchych i cennych precjozów to jest zawsze problem...

ps.Panie OTLamp proszę sprawdzić swą pocztę ...
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Marcello_Mastroianni pisze: a od kiedy pojawia się w Radiodbiornikach UKF?
Przełom lat 40-tych i 50-tych.

i pytanie z jakich lat są odbiorniki tego typu?
Marcello_Mastroianni pisze: http://www.allegro.pl/item109844077_pol ... rconi.html

i co to za nazwa MARCONI (wiem kto to był ), w katalogu Oldradio nie znalazłem takiego radia ...
Takie odbiornika to druga połowa lat 20-tych. Bardzo rzadkie rzeczy w Polsce. A Marconi to angielski producent, który mial swoją filę w Polsce.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Marcello_Mastroianni pisze: i co to za nazwa MARCONI (wiem kto to był ), w katalogu Oldradio nie znalazłem takiego radia ...
Poszukaj tu: http://www.radioretro.pl/

Marcello_Mastroianni pisze:
no i martwi mnie poczta ,bo z tego co wiem to oni rzucają paczkami. więc jak radio dobrze zabezpieczyć do transportu pocztą? powyjmować lampy ? czy jak to zrobić?

Owszem, trzeba wyjąć lampy, a zwłaszcza skalę.
Marcello_Mastroianni pisze: ps.Panie OTLamp proszę sprawdzić swą pocztę ...
Na razie nic nie ma:)
Awatar użytkownika
Marcello_Mastroianni
100...124 posty
100...124 posty

Dziękuję za odpowiedż ...
tu podobne:

http://www.allegro.pl/item110296740_sta ... irmy_.html

I mam pytanie,czy może warto było by załozyć na forum wątek pod tytułem :Ciekawostki z Aukcji internetowych ?,pytam o to tutaj by nie zakładać nowego wątku .
Tak się składa że jestem Moderatorem Forum o Austro - Węgrzech i na tamtym forum mam własnie taki wątek, na któym to prezentujemy co ciekawego jest na All. Eb. i wszędzie indziej pomagamy w tym wątku i doradzamy itp. co Państwo na to ?

Ach ja rozumiem że co niektórzy chcą ustrzelić sobie aukcję i przechytrzyć konkurentów,ale globalnie to się taki wątek bardo przydaje,a w hermetycznych środowiskach pozwala uniknać hmm niepotrzebnej konkurencji .... jak opiniujecie mój pomysł ?

pozdrawiam

J.L.
MichałKob
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: MichałKob »

Nie jestem tutaj żadnym ekspertem :), ale z tego co widzę takie wątki lądują zazwyczaj w dziale "Inne", bądź "Lampy". Poza tym w większości są pisane przez osoby zbulwersowane absurdalnie wysoką ceną wystawianych lamp, co moim zdaniem nie ma sensu.
Dodatkowo celowość pisania takich wątków to kwestia dyskusyjna - widziałem taki o 3NF oraz parę innych, no i... mam wątpliwości, czy wogóle powinno być dozwolone pisanie tego rodzaju wątków.
Radio lampowe zdobyć nie jest trudno - popytaj rodziny, znajomych ludzi, szczególnie mieszkających w małych miastach i na wsi. Bardzo często chętnie oddają w dobre ręce. Ja dostałem Preludium z UKF na urodziny od dziadka. On odnowił mi skrzynkę, ja tylko dokonałem jednej prostej naprawy (rezystor drutowy w zasilaczu był przerwany), no i jest Super!
Awatar użytkownika
Marcello_Mastroianni
100...124 posty
100...124 posty

Dziękuję Serdecznie za rady ... Rodzinę już przegmerałem ... nikt nic nie ma :roll:
a pisząc o dziale o ciekawostkach miałem na myśłi coś takiego:

http://aw.easyisp.pl/tematy_270.htm

to przykład ajk to może działać i działa z pożytkiem dla ogółu ...
nie chcę się tu szarogęsić ,tylko po prostu proponuję,zawsze można puscić mimo uszu me pomysły ...