Swego czasu zamieściłem swoje pytanie na Cafe allegro,ale bez odzewu...
przytoczę go tutaj z odpowiednimi konkluzjami ..:
Interesuje mnie czy jakakolwiek firma robi PRAWDZIWE repliki Odbiorników Radiowych?,jeśli tak to jaka i gdzie są one dostępne ?,bo z tego co widzę to gro Stylizwoanych replik (i czy można nazwać takie "coś" repliką wogóle ?)odbiorników Radiowych to mniej lub bardziej udane obudowy,a w środku zwykły tani "Śmieciowy" ... "werk", czy są więc,zapytuję sie Państwa takie radyjka w których są prawdziwe lampy?bo przynam się szerze że mimo długotrwałych poszukiwań,takowych w Naszym Kraju nie ujrzałem na oczy ...
i dalej...
Mój post zrodził się z kilku powodów, po:
1.Kupiłem "replike" radia z 1934r. i ku memu zdziwieniu i rozczarowaniu,z rokiem 1934 mogła by jakkolwiek korespondować estetyka wykonania obudowy( a i nie do końca bo gałki jak od nie wiem czego chyba od prodiża i reszta to chyba ślepiec robi lub leń-sknerus wg. napisze się że replika i "debile" kupią...),a w środku śmieci poklejone jakimś klajstrem ... tragedia i rozczarowanie ... do tego po 1/2 roku przestał to w ogóle działać ...
2.Jednak chciałem mieć Radio w domu poszedłem więc do najbliższego wielkiego jak kilka stodół Hipermarketu i co ? nic było jedno byle jakie radio przenośne za 80 zł !!!... znów frustracja,żadnego innego, w kolejnym sklepie RTV,znów nic ...
3.Zrozpaczony chciałem juz kupić Radio Stare Lampowe,ale tu znów kłopot bo większość to są wraki,a ja na elektronice się nie znam wcale ... więc tego nie kupie,bo to bezużyteczne dla mnie,a Quasi mebel-Radio_Replika już mam ...Repliki (co wieszość oferownych Stylizowanych li tylko Odbiorników ma wspólnego z Repliką ...?czegokolwiek?) juz nie kupie bo ... już pisałem...
Czy więc jest tak w roku 2006 że Radia przyzwoitego się nie da kupić ? Ja rozumiem że gdybym był audiofilem (czytaj milionerem ...) to mógłbym sobie kupić zestaw który by nie brzmiał jak zza ściany sąsiadki... ale czy nie jest tak że te 20 lat temu faktycznie Radiotechnika byłą na wyższym poziomie ... w tym sensie że przeciętnego Polaka stać było ( i było gdzie kupić...i co kupić ...) nabyć relatywnie lepszy sprzęt od obecnie faktycznie dostępnego , obecnie zalani tanim (Czy do końca tanim?relacja jakość cena jest żadna...) tandetnym nie tylko w wyglądzie ale i brzmieniu sprzętem z Chin zapomnieliśmy jak to powinno brzmieć? A wracając do tego co jest oferowane za 80 zł, to czy firmy produkujące RTV zapomniały o tym że one produkują Sprzęt? Obecnie wygląda to tak że Wielkie Koncerny produkują Pieniądze a Sprzet RTV jest tylko złem koniecznym w celu owej produkcji Szmalu i w pewnym senie produktem ubocznym,bo chyba na marketing idzie co najmniej tyle samo środków co na produkcję.... oczywiście piszę o sprzęcie stosunkowo tanim i ogólnodostępnym ... takich "cud" za parę tysięcy zł,to ja nawet w życiu na oczy nie widziałem,bo niby gdzie? nie mówiąc o tym że ich nie słyszałem...
A potem ci co odkurzą Jakiegoś Radmora wychodzą na Jonaszy ...
Czy jest tak że by posłuchać dobrego dźwięku Obecnie trzeba mieć dochody rzędy Członka Rady nadzorczej Jakiejkolwiek Firmy Państwowej ?... , bo ja wybaczcie nie widzę możliwości zakupu jakiegokolwiek sprzętu Radiowego dla mnie (mieszkam w ponad 100 tys. Legnicy) ... Proszę napiszcie co zrobić?
i Konkludując,chciałbym nabyć radio Lampowe,z konieczności stare,jednak nie znam się na elektronice,chciałbym by ładnie brzmiało i by było po prostu sprawne i niezawodne ...
proszę pomóżcie ... bo już jestem bez radia i to męczy