Tematy do kosza

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Tematy do kosza

Post autor: Retroman »

Witam
Oglądałem tematy wyrzucone do kosza. Nie wiem czy wszystkim, ale jest to powszechnie wiadome, że większość naukowców, nie mówiąc już o konstruktorach, tworzyła i tworzy tematy tzw. do kosza, czasem tylko coś im się uda. Jak to mówią wszystko w ręku Boga. Podobnie pisarze, artyści itd. Są też ludzie, którzy z tego kosza żyją i to w naszym kraju. Mało tego nawet lampy z kosza wyjmują i sprzedają po złotówce. Na trafa nie ma co liczyć , bo miedź droga a to dla nich "delikatesy". Może by w tym naszym koszu dać możliwość pisania nowych tematów z przeznaczeniem od razu do kosza. Czasem długo trzeba czekać aż coś tam wpadnie. Mogę się poświęcić i na początek napisać coś z przeznaczeniem do kosza. Na ten przykład o retro takie tematy: "Albo retro albo płytki drukowane i w nich nowoczesne elementy"; "Wierni lampom czy tranzystorom, a może dwie sroki za ogon", może na razie wystarczy. Coś by się napisało z przekonaniem, że nikt do tego nie będzie przywiązywał zbytniej wagi jak do większości mniej popularnych artykułów w brukowych gazetach. Czasem przykro patrzeć jak temat który powinien być od razu w koszu wałkuje się przez kilka dni, a inne, tak mi się wydaje że wpadają tam zupełnie przypadkowo. To tak jak ze starymi gratami, zawsze zadaję sobie pytanie zostawić, czy nie, a może od razu do kosza, ale kosz niech sobie jeszcze trochę postoi.
I co koledzy na to?
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Nie podzielam poglądu o potrzebie pisania z góry przeznaczonego do kosza.
Tematy, które proponujesz nie nadają się zresztą do kosza - są całkiem rozsądne i mogą być dyskutowane w innych działach :)
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

gsmok pisze:Nie podzielam poglądu o potrzebie pisania z góry przeznaczonego do kosza.
Tematy, które proponujesz nie nadają się zresztą do kosza - są całkiem rozsądne i mogą być dyskutowane w innych działach :)
Witam
Z tym koszem to tylko taka drobna prowokacja do dyskusji, ale nie wyszło. Jednak sądzę że istnieje potrzeba pisania tematów nie do końca poważnych. Z braku możliwości będzie się pisało w dziale "Inne". Moje zdanie opieram na spostrzeżeniu, że Ci koledzy którym coś nie wychodzi raczej o tym nie piszą, a powinni aby inni się ustrzegli błędów i pomyłek.
Można przecież opisać próby zbudowania czegoś co może na pierwszy rzut oka nie ma sensu a jednak do budowy używane są sensowne klocki.
Tak jak np. wzmacniacz z międzystopniowym sprzężeniem transformatorowym, pomysł dawno u nas zaniechany lub podział transformatora wyjściowego na dwa o różnych pasmach lub mocach.
No i właśnie ten pomysł trochę śmieszny wkrótce zaproponuję w dziale "Transformatory".
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

A może zrobić dział na luzie lub hydepark :?:
Pozdrawiam :D:D:D
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Przecież dział "Inne" w sekcji "Sprawy różne", w którym się znajdujemy doskonale nadaje się do luźnych dyskusji.
Jeśli w wątku nie rozpoczną się nieprzyjemne kłótnie to niezależnie od poruszanego tematu nie zostanie on przesunięty do Kosza i można dyskutować do woli praktycznie na każdy temat :)
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Alek

Post autor: Alek »

Jestem przeciwny śmieceniu na forum. Niech zostanie po staremu.
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

Zawsze mozna pisać na http://www.anoda.hk.pl gdzie rygory nie są tak duże ;)
Pozdrawiam :D
Obrazek
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Lampowo - motocyklowe forum? Wiedzę, że nie jestem sam w podwójnych zainteresowaniach :D
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

...:::SQL:::... pisze:Zawsze mozna pisać na http://www.anoda.hk.pl gdzie rygory nie są tak duże ;)
Witam
No i napisałem.
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Zigrin »

Witam wszystkich po długiejjjjjjjjjjjjjjjjjjjj nie obecności. Od rezu przechodze do sedna sprawy i mówie: Forumowicze czas zacząć Wielka migracje na nowe Forum gdzie nikt Was nie zostawi bez pomocy i nie panuje tam rygor jak w sowieckiej armii :lol:
ElGit Let there be rock...
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Zigrin pisze:Witam wszystkich po długiejjjjjjjjjjjjjjjjjjjj nie obecności. Od rezu przechodze do sedna sprawy i mówie: Forumowicze czas zacząć Wielka migracje na nowe Forum gdzie nikt Was nie zostawi bez pomocy i nie panuje tam rygor jak w sowieckiej armii :lol:
Witam
Rygor to może nie, ale są tu tacy co jak ktoś coś głupiego napisze to mu prostują i prostują ten temat lub post jak garbatemu plecy. Skąd ja to znam, czy nie z mat-fiz na uczelni? Nie martw się u Was na forum też już jestem, od dziś, tylko nie wiem czy to powód do radości czy smutku?
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
625...1249 postów
625...1249 postów

Anoda nie ma być konkurencją dla triody ale szansą "from newbie to newbie" i wszelkiego rodzaju "potrzebuje pomocy" ajednocześnie ma nie dziedziczyć aż tak wielu wad elektrody . Młodym się chce i młodzi chca zdjąć troszkę ciężar z barków starszych :D
PS Rygor sowieckiej armi = gorzała gorzała gorzała :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

SQL ma racje nie chcemy byc konkurencja Triody. Ma to być miejsce dla osób któr robią pierwsze kroki w lampówce. A ten poprzedni post to mi tak jakos propagandowo wyszedł :lol:
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Zigrin pisze:SQL ma racje nie chcemy byc konkurencja Triody. Ma to być miejsce dla osób któr robią pierwsze kroki w lampówce. A ten poprzedni post to mi tak jakos propagandowo wyszedł :lol:
Witam ponownie
Jak mogło być inaczej jak temat miał być prowokacją do emocjonującej dyskusji. Dobrze że się wogóle ożywiła. Tytuł niewiele mówił, ale wątek może się długo pociągnąć. No bo trudno go po tych wypowiedziach wrzucić do kosza.
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Zigrin
500...624 posty
500...624 posty

Mniejsza o wiekszość :lol: ale tak szczerze to zupełnie początkujący nie są Tutaj zbyt mile traktowanie. Bze obrazy oczywiscie.